I v zimě platí, že člověk musí pít dostatek tekutin

Zimní období přináší řadu radostí souvisejících s procházkami zimní přírodou nebo běžkováním po zasněžených terénech. Z pohledu laika by se mohlo zdát, že zima a chladné počasí představují nebezpečí, na které často upozorňovaly naše babičky, když nás varovaly: „Pořádně se obleč, ať neprochladneš.“

MUDr. Ivo Raška, primář urologie Nemocnice AGEL Třinec-odlesí, říká, že nejlepší prevencí možných urologických potíží je používat zdravý selský rozum a chovat se tak, abychom nešli do žádného extrému. „Většina lidí v dospělém věku už ví, co jim dělá problémy a čeho by se měli vyvarovat, a co jim naopak pomáhá. Pokud je dobrá imunita celkově, tak zvýšené riziko přivození urologických komplikací v zásadě nevidím. Není mi známo, že by existovalo riziko častějších infekcí močových cest, pokud člověk třeba lyžuje. Spíše naopak, jako lyžař doporučuji jakýkoliv pohyb a v zimě lyžování či jiná tělesná aktivita imunitu zlepšují,“

upozorňuje primář Raška s tím, že je třeba dbát na to, abychom nezůstali ve vlhkém a mokrém oblečení bez pohybu venku. To platí obzvlášť pro lidi, kteří jsou náchylní na infekce močových cest.

Podle MUDr. Ivo Rašky je i v zimních měsících rovněž potřebné zavodňovat organismus dostatečným množstvím nealkoholických tekutin. „Za den by lidé měli vypít 2 až 2,5 litru nealkoholických tekutin. A platí, že tekutiny je třeba organismu dodávat ideálně průběžně po menších porcích, a ne nárazovitě ve větší množství. Pokud se člověk cítí zdravý, nevidím problém ani v tom, když člověk vypije v zimě studený nápoj. Je ale logické, že třeba při lyžování, kdy se člověk vyváží nahoru lanovkou nebo se veze na kopec na vleku a v té době nevyvíjí tělesnou aktivitu, je určitě lepší teplý čaj než studené nápoje. Co se týká alkoholu, i v tomto případě platí staré známé „všeho s mírou“. Na druhé straně, třeba často zmiňované pivo má tu výhodu, že je močopudné, a tím pádem pro urologické pacienty s kameny močových cest spíše prospěšné, než že by jim mělo škodit,“ poznamenává dále primář MUDr. Ivo Raška.

Podle něj ani další radovánky, které si užíváme nejen v zimě, jako například saunování a relaxace v termálních koupalištích, jsou obecně vnímány jako zdraví prospěšné. Platí to tehdy, pokud dodržujeme základní hygienická pravidla. „Je ale nutno přihlédnout k základním onemocněním člověka a kontraindikacím, které se mohou týkat nejen saunování, ale i dalších wellness procedur,“ přidává další radu urolog.

Jak zároveň upozorňuje, pokud člověk pociťuje nucení k častějšímu močení nebo pálení či řezání při močení, v horším případě spojené s teplotou a bolestmi v bedrech, jsou to signály, které už by jej měly vést k návštěvě praktického lékaře. Ten pak rozhodne, jestli bude nutná i prohlídka u urologa.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.