Nohy bez křečových žil? Teď je ideální doba na léčbu

Chronické žilní onemocnění zná z vlastní zkušenosti až 60 % Čechů nad 40 let. Přesto se jedná o problém, který obzvláště v zimě mnoho lidí přehlíží a neřeší, protože cítí zmírnění příznaků.

Žilní onemocnění bývá nejhorší přes léto. S příchodem chladných dní se projevy často zmírní, což vyvolává pocit, že je nemoc na ústupu. Jestli se tím necháte ukolébat, mohou vás na jaře překvapit příznaky znovu. Není ani výjimkou, že původně drobné žilky a metličky se nečekaně rozvinou v křečové žíly. Při žilní nemoci totiž dochází ke zhoršení nebo selhání funkce chlopní hlubokých nebo povrchových žil, které ženou krev zpět k srdci. Krev se hromadí v dolních končetinách, což vede k zánětlivé reakci žilní stěny. V chladném počasí se sice projevy zmírní, ale s nástupem jara se ukáže, jak chlopně málo pracují a žilní stěny budou pod tlakem.

Právě nyní je vhodná doba na jejich posílení pomocí venofarmak a změny životního stylu.

Žilní stěnu posílí venofarmaka

Tyto léky na posílení žilních stěn by měl doporučit a předepsat lékař, proto s ním zkonzultujte svůj stav a recept si nechte poslat elektronicky. Včasná a dlouhodobá terapie léky je obzvláště v zimě důležitá, abyste předešli dalšímu zhoršování projevů chronických žilních nemocí. Volně prodejné přípravky z lékárny, ať už masti, gely nebo pilulky, mají při léčbě jen podpůrnou funkci, ale žilní stěnu neposílí. Dalším krokem je kompresní léčba za pomoci speciálních kompresních punčoch nebo obinadel, jejichž cílem je snížení žilního tlaku. Posledním a velmi důležitým opatřením je trvalá úprava životního stylu – pravidelná chůze, zdravá strava, odpočinek nohou ve zvýšené poloze, vhodná obuv anebo například masáže chodidel a lýtek. Právě nyní můžete na všech opatření zapracovat. (Pro podrobnější informace navštivte www.zilniporadna.cz nebo si stáhněte bezplatnou mobilní aplikaci „Bolí vás nohy?“).

Metličky nejsou kosmetický problém

Mnoho žen si myslí, že metličky neboli mikrovarixy jsou jen problémem kosmetickým, a nevnímají budoucí riziko. Metličky jsou vlastně malé křečové žilky, které se objevují mnohem častěji u žen a mohou vznikat už v období puberty, často po začátku užívání hormonální antikoncepce. Křečové žíly jsou už viditelným projevem onemocnění žilního systému. „Křečové žíly znamenají již velmi silné volání našich nohou o pomoc. I při dodržování preventivních opatření již křečové žíly nezmizí. Proto je tak důležité jim předcházet a zachytit chronické žilní onemocnění co nejdříve. Vhodný čas na návštěvu odborníka je tak již při prvních subjektivních příznacích, v nultém stadiu,“ varuje MUDr. Júlia Černohorská, Ph.D., dermatoložka působící v  Dermal Centre Mělník.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.