Během pandemie vzrostl zájem o výživové doplňky, největší poptávka je stále po kloubní výživě

Výrobky určené lidem ve středním a vyšším věku se stávají důležitou oblastí výzkumu a vývoje. Je to reakce na dlouhodobý demografický trend stárnutí populace.

Podle Českého statistického úřadu bude po celou druhou polovinu 21. století žít v České republice 2,5násobně více seniorů než dětí. Také průměrný věk obyvatelstva se rok od roku zvyšuje, průměrný věk Čechů se přiblíží během následující dekády hranici 45 let. I to může být důvodem nárůstu prodejů výživových doplňků, jimž dlouhodobě kraluje kloubní výživa. Nárůst potvrzují například data největšího českého internetového srovnávače Heureka.cz.

„Jen v porovnání s minulým rokem jsme zaznamenali nárůst prodejů v segmentu výživových doplňků o více než sto procent,“ konstatuje Michal Buzek, šéf analytiků nákupního rádce Heureka.cz. Mezi dlouhodobě nejvyhledávanějšími produkty v této kategorii se drží kloubní výživa.

To, že největším konzumentem výživových doplňků je právě stárnoucí populace, potvrzují i různé byznysové platformy. Cílovou skupinu však netvoří pouze starší lidé. Mladší generace trávící hodiny u počítačů a dalších digitálních zařízení poněkud zapomíná na pohyb a situaci neprospívá ani pandemie, kvůli níž někteří lidé zůstávají několik měsíců zavření doma. „Poptávka po výživových doplňcích, mezi něž patří i přípravky kloubní výživy, meziročně vzrostla hlavně v měsících vypuknutí pandemie a nástupu druhé vlny. V březnu to byl růst o téměř 136 procent, v září o více než 120 procent,“ doplňuje Michal Buzek z Heureka.cz.

Lidem nemusí svědčit stejná kloubní výživa jako domácím zvířatům

Výrobci se vzhledem k vysokému zájmu snaží přípravky neustále zdokonalovat. Důvodem je však i to, že lidé často sahají po výživě určené zvířatům. Co je k tomu vede, vysvětluje fyzioterapeut Petr Kott z pražské polikliniky Medicina Plus: „Lidé už přestávají věřit komerčním prostředkům. Vracejí se ke zdravému stylu života (to znamená co nejméně chemikálií), přičemž kloubní výživa pro zvířata nebyla nikde výrazně komerčně propagována. A lidé si říkají: Když je to dobré pro zvíře (mazlíčka, ale i dostihového, a tedy velice drahého koně), proč by to bylo špatné pro lidi?“

Problémem však je, že některé látky ve výživě určené pro zvířata nejsou tak čisté a kvalitní. „Například jedna z kloubních výživ pro koně má doslova koňské dávky mědi a MSM, což je pro lidi v daném množství škodlivé. Toto je podle mě hlavní důvod, proč se těchto přípravků obávat. Je důležité přečíst si rozbor složení,“ dodává fyzioterapeut.

Výživové doplňky mohou zvýšit kvalitu života

Kloubní výživa pro lidi naproti tomu obsahuje účinné látky, jako jsou kyselina hyaluronová, kolagen, glukosamin, chondroitin nebo vitamíny. Ty pomáhají obnovovat kloubní pojiva a vazivo a regenerují chrupavku. „Onemocnění chrupavky je velice bolestivé a výrazně snižuje kvalitu života. Problém je v podstatě v logistice. Kloubní chrupavka je u dospělého člověka jen minimálně krevně zásobena, celkově má velice pomalý metabolismus a její regenerace trvá dlouho. Každá buňka potřebuje k regeneraci nějaké palivo, stavební hmotu, z níž může regenerovat. A to je právě cílem kloubní výživy, dodat tyto potřebné látky,“ vysvětluje Petr Kott.

Vyšší poptávka, kvalitní produkce

Biotechnologická firma Contipro aktuálně staví masivní výrobní linku určenou k produkci kloubní výživy, čímž reaguje na neustále rostoucí poptávku po tomto segmentu. Při vývoji využívá právě zkušenosti s výživou pro koně a psy. „Produkt Geloren, který by byl určen pro lidi, u nás dlouhé roky poptávali zákazníci i naši obchodní partneři. Nakonec se nám podařilo vyřešit problém, čím nahradit stabilizátor sorban draselný, který výživové doplňky pro lidi nesmí obsahovat, přestože ho najdeme téměř v každém pečivu nebo cukrovinkách,“ říká vedoucí marketingu Contipra Ondřej Jireš. Geloren pro lidi se na trhu se objeví ještě letos. „Bude ve formě ovocného želé, tedy ve stejné formě, jakou má nyní koňská kloubní výživa Geloren HA,“ doplňuje Jireš.

Contipro nedávno rovněž uvedlo do prodeje dvě kloubní výživy s vitamínem C určené pro lidi ve formě sirupu s pomerančovou příchutí a ve formě kapslí, které neobsahují cukr a jsou tedy vhodné i pro diabetiky.  Od nových želatinových produktů si firma slibuje větší zájem zákazníků, kterým tato originální forma vyhovuje, protože dosud masově konzumují právě koňskou variantu.

Marta Molínová

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.