Šedý zákal – lékař radí, jakou čočku si vybrat

Šedý zákal je onemocněním, které má jednu zvláštnost. Pacient se výrazně podílí na výběru nitrooční čočky. Stejně tak je na pacientovi, kdy se pro zákrok odstraňující zákal a obnovující vidění rozhodne.

I když lékaři doporučují zákrok podstoupit co nejdříve, většinou se jedná o moment, kdy se zhoršený zrak stane nebezpečným při řízení nebo je omezena možnost číst a zaostřovat.

Čočka „na pojišťovnu“

Odstranění šedého zákalu plně hradí pojišťovna. Úhrada se přitom vztahuje na základní typ nitrooční čočky, tzv. sférickou čočku. Tato čočka umožňuje dokonalé vidění jen na jednu vzdálenost. To znamená, že po operaci uvidíte dobře buď do dálky, nebo na blízko. Je přitom na vás, pro kterou z variant se rozhodnete. Na druhou ze vzdáleností pak bude nutné nošení brýlí.

„Čočky je přitom možné kombinovat a někdy využíváme i zaměření na různé vzdálenosti. Například pravé oko vidí lépe do dálky a levé oko vidí lépe na bližší vzdálenost.  Tím se nám může podařit omezit závislost na brýlích i při použití jednoohniskových čoček,“ upřesňuje MUDr. František Maršák z oční kliniky Lexum v Českých Budějovicích.

Čočka vhodná i pro šero

Pokud chcete mít ještě kvalitnější vidění a lépe vidět i při horším osvětlení nebo venku ve tmě a za šera, zvolte tzv. asférickou čočku, která je součástí programu nazvaného např. „Vidím bez brýlí na 1 vzdálenost“. Zlepší kontrast a hloubku ostrosti vidění. Varianta se žlutým filtrem navíc pomáhá chránit oko před modrým světlem. Barvy jsou přitom viditelné bez jakéhokoli zkreslení.

„U našich pacientů se jedná o nejčastěji používanou variantu, protože čočky mají nejmenší optické fenomény jako jsou záře kolem světel nebo stíny. Název asférická znamená, že optika této čočky je upravena tak, aby byly potlačeny běžné optické vady standardních čoček a pacient měl kvalitnější vidění,“ doplňuje MUDr. Maršák.

Mám astigmatismus

Pokud máte astigmatismus, bude pro vás vhodná tzv. torická čočka. „Torická čočka je podobná té asférické, ale navíc omezuje nebo zcela kompenzuje větší astigmatismus operovaného oka,“ říká MUDr. Maršák. Astigmatismus přitom znamená, že rohovka operovaného oka má větší rozdíl v podélném a svislém zakřivení, a proto je obraz deformován.

Chci vidět při řízení do dálky i na přístrojovou desku

Pokud chcete vidět dobře na více vzdáleností, může pro vás být vhodná tzv. víceohnisková čočka s prodlouženým ohniskem, tedy zaměřená do dálky a na střední vzdálenost (např. přístrojová deska auta). „S touto čočkou se obtížněji čte drobnější text z běžné čtecí vzdálenosti a pro pohodlné čtení jsou potřeba čtecí brýle,“ upřesňuje MUDr. Maršák.

Už nechci nosit brýle

Není výjimkou, že ve vyšším věku je nutné nosit brýle jak na dálku, tak na blízko. Operace šedého zákalu umožňuje díky trifokální čočce „zabít dvě mouchy jednou ranou“.

„Ale pozor, není vhodná pro všechny pacienty a rozhodnutí o vhodnosti lze udělat až po podrobném očním vyšetření,“ upozorňuje MUDr. Maršák. I u víceohniskových čoček přitom existují varianty řešící současně astigmatismus.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.