Letní otoky a křečové žíly

Křečové žíly. Oteklé až hrudkovité žíly modré barvy. Problém, který kromě toho, že je nehezký a esteticky nepříliš ladící k sukni či šortkám, je také onemocněním, které bolí a může vést k velkým zdravotním potížím.

Křečové žíly se neobjeví jen tak a z ničeho nic. První varování může přijít nenápadně v podobě nočních křečí nebo oteklých nohou. Kromě toho, že to je nejvyšší čas vyměnit dlouhé stání a dopřát nohám odpočinek, je to také tzv. nulté stádium, kdy je potřeba navštívit svého lékaře. Křečovými žílami totiž volání těla o pomoc nekončí.  Jak tyto zdravotní komplikace vidí odborníci?

Kdy je nejvyšší čas začít řešit problémy oteklých nohou? Odpovídá MUDr. Jana Vojtíšková, praktická lékařka z Prahy

„Co nejdříve. Otoky, brnění, křeče a eventuální další nepříjemné pocity v oblasti nohou mohou signalizovat počínající žilní onemocnění. Ze studií, které se uskutečnily v našich ordinacích, víme, že některým ze symptomů chronické žilní nemoci trpí každý druhý dospělý Čech,“ říká na úvod MUDr. Vojtíšková.

Horko, sedavé zaměstnání nebo dlouhé stání je velkou zátěží na žilní systém. To je důsledkem toho, že žíly dolních končetin dostatečně rychle nedokážou odvádět krev z nohou zpět k srdci. Část krve se proto hromadí v končetinách, kde způsobuje otoky, bolest nebo pocit tíhy – „olověné nohy“. Dalšími faktory může být riziko dehydratace nebo delší cestování.

Otoky nohou jsou poměrně běžné. Chronické žilní onemocnění, které za nimi může stát, začíná nenápadně a z „pouhých“ nohou „jako konve“ mohou vzniknout otoky trvalé, metličky, křečové žíly, kožní změny nebo dokonce bércové vředy.

„O léčbě se rozhodujeme podle pokročilosti onemocnění a míry subjektivních obtíží pacienta. Základem léčby jsou konzervativní metody. Kromě režimových opatření to jsou dále kompresivní léčba a farmakoterapie. Kompresivní léčba spočívá v pravidelném nošení punčoch, které zabraňují žilnímu přetížení, zlepšují subjektivní potíže nemocného a jsou prevencí vzniku varixů (křečových žil) a otoků. Třetím pilířem jsou léky venofarmaka, působící na žilní stěnu a zlepšující odtok krve. Režimová opatření ani kompresivní léčba nejsou u našich pacientů příliš oblíbené, i když jsou účinné. Pacienti preferují užívání venofarmak. Chronická žilní nemoc je celoživotní progredující s věkem, k zabránění rozvoje onemocnění je tudíž doporučena léčba dlouhodobá a kontinuální.“

Více informací najdete na: www.zilniporadna.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.