Typy bolestí hlavy a ty nejzávažnější z nich

Některé bolesti hlavy mohou být život ohrožující, jiné, ač nejsou tak fatální, dokáží brát roky života. Bolestí hlavy existuje mnoho druhů a někdy může být těžké se v nich vyznat.

Dle Světové zdravotnické organizace až polovina dospělé populace pociťovala za poslední rok obtíže spojené s bolestmi hlavy. Zároveň se více než 30 % dospělých ve věku 18–65 let v témže období potýkalo s migrénou. Ta představuje chronické onemocnění, které dokáže člověka paralyzovat a dočasně mu sebrat běžné radosti života. Až 40 % pacientů nemá však migrénu potvrzenou lékařem. Jedním z důvodů může být i fakt, že onemocnění řeší vlastní cestou, i když pro ně samoléčba nemusí být prospěšná, spíše naopak. Přitom právě lékaři dokáží správně určit typ bolesti hlavy a zamezit dopadům neléčeného onemocnění na život. S cílem vytvořit komplexní systém péče pro pacienty, zaměřený na jednotnou diagnostiku, klasifikaci a léčbu bolestí hlavy, navíc už v roce 1994 vznikla lékařská společnost Czech Headache Society.

Bolesti hlavy se dle mezinárodně uznávané klasifikace rozdělují na primární a sekundární. Sekundární bolesti hlavy jsou projevem jiných onemocnění, a to od poměrně nezávažných, jako jsou například chřipka či zánět nosních dutin, až po závažné a život ohrožující, jakými mohou být nádor mozku či zánět mozkových blan. Primární bolesti hlavy jsou naopak onemocněním samy o sobě. Řadí se mezi ně migréna, tenzní bolesti hlavy a cluster headache. „Primární bolesti hlavy, jako je migréna, nás neohrožují na životě, a proto mají někdy lidé tendenci je zlehčovat, a to i přesto, že ze všech bolestí hlavy způsobuje např. migréna nejvyšší míru dočasné nemohoucnosti pacienta. Evidujeme také řadu nediagnostikovaných pacientů s migrénou, kteří se spoléhají na samoléčbu. Dle praxe si ale mohou i uškodit. Příkladem je nadměrně časté užití analgetik, která mohou dokonce další bolesti hlavy vyvolat. Ať už se však jedná o primární, nebo sekundární bolesti hlavy, je třeba jim přikládat náležitou pozornost. Je vždy na lékaři, aby správně určil typ bolesti hlavy, její závažnost, doporučil vhodný režim a zvolil odpovídající léčbu. První kroky pacienta by vždy měly směřovat k praktickému lékaři. Ten pak pacienta dle potřeby pošle ke specialistovi,“ říká prim. MUDr. Jolana Marková, FEAN, člen výboru Czech Headache Society a primářka Neurologické kliniky 3. LF UK a TN.

Typy migrény

„Nejrozšířenější primární bolestí hlavy je takzvaná tenzní bolest, kterou zná téměř každý a k lékaři s ní chodí pouze minimum pacientů, neboť ji zvládnou v relativně krátkém čase zaléčit pomocí analgetik. Migréna, která se řadí také mezi primární bolesti hlavy, je ovšem mnohem závažnější a dlouhodobá lékařská péče je v tomto případě nezbytná,“ vysvětluje prim. MUDr. Jolana Marková, FEAN. Migrénou trpí až jeden milion Čechů.6 Je charakterizována opakovanými záchvaty bolestí hlavy středně silné až velmi silné intenzity doplněné o doprovodné příznaky, jako je například nevolnost, zvracení, světloplachost a extrémní únava. Dle klasifikace je migréna dělena na migrénu s aurou a migrénu bez aury. Migrénu s aurou zažívá okolo 20 % pacientů. Samotná aura předchází vlastní migrenické bolesti hlavy a běžně se může projevovat dočasnou poruchou zraku a zorného pole, jako jsou záblesky a vidění vlnovek nebo drobných předmětů. Setkat se můžeme také s dělením na epizodickou a chronickou migrénu. U epizodické migrény má pacient v měsíci méně než 15 dnů s bolestí hlavy. Pacienti s chronickou migrénou pak ataky zažívají častěji než polovinu dnů v měsíci, a to opakovaně po dobu alespoň 3 měsíců. Projevy migrény a charakteristické rysy záchvatů se však mohou u každého pacienta částečně lišit, proto je třeba také individuální přístup k léčbě.

Možnosti léčby migrény

„Lékař vždy musí vyhodnotit, jaký druh migrény pacient má a jaká léčba by mu mohla vyhovovat. U lehčích migrén běžně pracujeme s analgetiky a s tzv. triptany – léky, které jsou cílené a tlumí akutní záchvat migrény. U středně těžkých a těžkých forem se přidává preventivní léčba, kterou pacient užívá dlouhodoběji a která dokáže snížit počet záchvatů a jejich intenzitu. Nejnovějším typem preventivní léčby je pak léčba biologická. Pro léčbu migrény existuje síť specializovaných center pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy, kterou vytvořila Czech Headache Society, aby na vybraných místech koncentrovala ty největší specialisty zaměřující se na různé typy bolestí hlavy a zajistila tak kvalitní péči pacientům s těmito problémy,“ říká primářka Neurologické kliniky 3. LF UK a TN, prim. MUDr. Jolana Marková, FEAN. Spolu s medikamentózní léčbou se doporučuje i úprava denního režimu a zdravý životní styl, které mohou ke zkrocení migrén také pomoci. Další možností předcházení záchvatů je vysledování spouštěčů migrény a snaha o jejich eliminaci. Více informací o migréně na www.omigrene.cz.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.