Šedý zákal se musí nechat uzrát: mýtus, který vás může připravit o zrak

Operace šedého zákalu je nejčastějším zákrokem na světě. Jen v Česku je jich provedeno ročně přes sto tisíc. Pokud se onemocnění zanedbá, může vést až ke slepotě. Včasná návštěva očního lékaře je pro úspěšnou léčbu zásadní.

Nemocí, které zrak oslabují, je hned několik. K nejrozšířenějším onemocněním patří šedý zákal. V Česku jím trpí až půl milionu lidí. U pacientů starších 60 let toto onemocnění ohrožuje dokonce každého druhého. Ve věku 75 až 85 let má šedý zákal 90 procent lidí. „Šedý zákal se projevuje zhoršením vidění do dálky i blízka. Léčit se dá jen operativně, tedy vyjmutím zakalené čočky a nahrazením umělou nitrooční čočkou. Šedý zákal lidé často zaměňují za zelený, ten má ale jiný průběh a léčí se častěji očními kapkami než operací.

Zelený zákal se projevuje nejdříve zhoršením periferního vidění, což pacient nemusí ze začátku vůbec poznat, proto jsou tak důležité pravidelné kontroly u očního lékaře. Na rozdíl od šedého zákalu, který se operací odstraní celý, se zelený zákal operací jen pozastavuje, ale zcela nevyléčí,“ popsal rozdíly Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Věková hranice pacientů s šedým zákalem se stále snižuje. Onemocnění může postihnout i mladé lidi, děti nebo být dokonce vrozené. „Vzniknout může i po úrazu oka nebo dlouhodobém užívání některých léků. Toto onemocnění by lidé rozhodně neměli podceňovat. Mezi lidmi stále koluje mýtus, že šedý zákal potřebuje takzvaně uzrát, aby byla čočka tvrdší a lépe se s ní lékařům pracovalo. To platilo před mnoha lety, kdy se k operaci používala zcela jiná technika, při současných postupech je to nesmysl. Naopak když pacient otálí, zbytečně si zhoršuje kvalitu života špatným viděním a zvyšuje se riziko operačních komplikací. Pokud je šedý zákal ponechán bez operace, může vést až ke slepotě. Ročně kvůli šedému zákalu ve světě oslepne 37 milionů lidí, většina v rozvojových zemích. V Česku se z důvodu šedého zákalu neslepne,“ řekl Pavel Stodůlka.

Operace šedého zákalu je nejčastější operací na světě napříč všemi chirurgickými obory. V Česku patří k běžným ambulantním zákrokům a standardní metodu hradí pojišťovna. Operace šedého zákalu je nebolestivá a bez potřeby narkózy. Stačí oko znecitlivit anestetickými kapkami. Operace se provádí ambulantně, trvá asi 20 minut a pacient může ihned po operaci odejít domů. „Nejmodernějším postupem je laserová operace. Laser provádí některé kroky operace, které se při klasické metodě provádí ručně mikrochirurgickými nástroji. Zákrok laserem je tak ještě šetrnější, bezpečnější a preciznější. Česká oční chirurgie patří mezi nejlepší na světě a čeští lékaři pomáhají vyvíjet nové lasery i pro operace šedého zákalu. Dva nové revoluční lasery CAPSULaser a Keranova byly poprvé na světě použity právě v Česku. Laserová operace šedého zákalu má tři fáze. V první fázi laser otevře oční čočku a ‚nakrájí‘ ji na drobné kousky. Ve druhé fázi se odstraní zkalená oční čočka a ve třetí se do oka implantuje umělá nitrooční čočka, která v oku zůstane natrvalo. Běžně pacient do 48 hodin po operaci vidí mnohem lépe než před ní,“ uvedl Pavel Stodůlka.

Podle dat Světové zdravotnické organizace proběhne na světě ročně zhruba 17 milionů operací šedého zákalu. „Počet pacientů postižených šedým zákalem pomalu narůstá s tím, jak stárne světová populace. Nárůst zaznamenává ale také počet operací. Například v České republice se v roce 1989 provedlo 11 tisíc operací, v roce 2013 už to bylo 80 tisíc zákroků, aktuální počet operací překračuje hranici sta tisíc ročně,“ uzavřel Pavel Stodůlka.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.