V době koronavirové infekce, je důležité podpořit fungování imunitního systému. Jak na to? Zkuste si připravit zdravé menu z dostupných surovin ve vaší lednici.
Všechny recepty jsou jednoduché, rychlé a pomoci vám mohou i vaše děti a vnoučata.
Recepty:
Rychlá zeleninová polévka
Obranyschopnost organizmu podpoříte především dostatkem vitamínu C. V tomto zeleninovém vývaru ho obsahuje zejména celer a růžičková kapusta, ta je navíc obohacena o značné množství minerálů, vápníku a železa. Vývar můžete přizpůsobit surovinám, které najdete doma v lednici. Recept je určený pro 4 osoby.
Co budete potřebovat?
- 2 brambory
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 2 cibule
- 1 celer
- 3 rajčata
- 10 kusů růžičkové kapusty
- 5 g tymiánu
- 10 g bazalky
- 20 g rajčatového protlaku
- 60 g slaniny
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 300 g těstovin farfalle
- 60 g Selského bílého jogurtu
- Olivový olej
Jak na to?
Na olivovém oleji orestujeme slaninu i očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu. Poté přidáme cibuli a tymián a také orestujeme. Přidáme protlak, též pořádně orestujeme a promícháme se zeleninou. Směs zalijeme vývarem a přidáme rajčata a růžičkovou kapustu. Stranou si uvaříme těstoviny a brambory, které poté také přidáme do polévky. Nakonec přidáme nakrájenou bazalku.
Tip:
Pro ještě lepší a jemnější chuť podáváme s kopečkem Selského bílého jogurtu. Jogurt je navíc skvělým probiotikem, které prospívá střevní mikroflóře, čímž posiluje imunitu.
Grilované kuřecí placičky s restovanými fazolkami a jogurtovým dipem
Kuřecí placičky doplněné zelenými fazolkami jsou bohatým zdrojem antioxidantů, kyseliny listové, vitamínů a mají nízkou kalorickou hodnotu, takže po nich nepřiberete. Báječně se hodí v době, kdy nemáte tolik pohybu a většinu času musíte trávit v domácím prostředí. V receptu zelené fazolky blanšírujeme (krátce spaříme a ponoříme do studené vody), zachovají si tak svou barvu a všechny potřebné vitamíny.
Co budete potřebovat?
- 500 g kuřecího masa
- 2 lžíce kůry z citronu
- 2 chilli papričky
- 1 vejce
- Zelené fazolky
- Anglickou slaninu
- Olej
- Bílý Selský jogurt
- Citronovou šťávu
- Sůl
- Pepř
- Chilli
Jak na to?
Kuřecí maso rozemeleme nebo rozmixujeme, smícháme ho s citronovou kůrou, najemno nakrájenou chilli papričkou a vejcem. Osolíme a opepříme. Ze směsi vytváříme placičky a grilujeme z obou stran. Fazolky krátce spaříme ponořením do horké vody a ihned poté vložíme do ledové vody. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a na pánvi orestujeme. Později přidáme i fazolky.
Nakonec připravíme jogurtový dip. Smícháme bílý jogurt Hollandia se špetkou chilli, orestovanou slaninou a citronovou šťávou.
Vitamínová bomba: jogurtové smoothie s ovocem
Snadná tečka na závěr, kterou zvládnou připravit vaše děti, a vhodný způsob, jak zpracovat rychle se kazící ovoce.
Co budete potřebovat?
- 150 g Bílého Selského jogurtu
- 250 ml mléka
- Půl lžičky vanilkového extraktu
- 1 banán
- Ovoce dle výběru (jahody, maliny atp.)
Jak na to?
Všechny ingredience postupně vložíme do smoothie makeru či mixéru a necháme mixovat do požadované konzistence.
Marta Molínová