Připravte si vitamínové menu

V době koronavirové infekce, je důležité podpořit fungování imunitního systému. Jak na to? Zkuste si připravit zdravé menu z dostupných surovin ve vaší lednici.

Všechny recepty jsou jednoduché, rychlé a pomoci vám mohou i vaše děti a vnoučata.

Recepty:

Rychlá zeleninová polévka

Obranyschopnost organizmu podpoříte především dostatkem vitamínu C. V tomto zeleninovém vývaru ho obsahuje zejména celer a růžičková kapusta, ta je navíc obohacena o značné množství minerálů, vápníku a železa. Vývar můžete přizpůsobit surovinám, které najdete doma v lednici. Recept je určený pro 4 osoby.

Co budete potřebovat?

  • 2 brambory
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 2 cibule
  • 1 celer
  • 3 rajčata
  • 10 kusů růžičkové kapusty
  • 5 g tymiánu
  • 10 g bazalky
  • 20 g rajčatového protlaku
  • 60 g slaniny
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 300 g těstovin farfalle
  • 60 g Selského bílého jogurtu
  • Olivový olej

Jak na to?

Na olivovém oleji orestujeme slaninu i očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu. Poté přidáme cibuli a tymián a také orestujeme. Přidáme protlak, též pořádně orestujeme a promícháme se zeleninou. Směs zalijeme vývarem a přidáme rajčata a růžičkovou kapustu. Stranou si uvaříme těstoviny a brambory, které poté také přidáme do polévky. Nakonec přidáme nakrájenou bazalku.

Tip:

Pro ještě lepší a jemnější chuť podáváme s kopečkem Selského bílého jogurtu. Jogurt je navíc skvělým probiotikem, které prospívá střevní mikroflóře, čímž posiluje imunitu.

Grilované kuřecí placičky s restovanými fazolkami a jogurtovým dipem

Kuřecí placičky doplněné zelenými fazolkami jsou bohatým zdrojem antioxidantů, kyseliny listové, vitamínů a mají nízkou kalorickou hodnotu, takže po nich nepřiberete. Báječně se hodí v době, kdy nemáte tolik pohybu a většinu času musíte trávit v domácím prostředí. V receptu zelené fazolky blanšírujeme (krátce spaříme a ponoříme do studené vody), zachovají si tak svou barvu a všechny potřebné vitamíny.

Co budete potřebovat?

  • 500 g kuřecího masa
  • 2 lžíce kůry z citronu
  • 2 chilli papričky
  • 1 vejce
  • Zelené fazolky
  • Anglickou slaninu
  • Olej
  • Bílý Selský jogurt
  • Citronovou šťávu
  • Sůl
  • Pepř
  • Chilli

Jak na to?

Kuřecí maso rozemeleme nebo rozmixujeme, smícháme ho s citronovou kůrou, najemno nakrájenou chilli papričkou a vejcem. Osolíme a opepříme. Ze směsi vytváříme placičky a grilujeme z obou stran. Fazolky krátce spaříme ponořením do horké vody a ihned poté vložíme do ledové vody. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a na pánvi orestujeme. Později přidáme i fazolky.

Nakonec připravíme jogurtový dip. Smícháme bílý jogurt Hollandia se špetkou chilli, orestovanou slaninou a citronovou šťávou.

 

Vitamínová bomba: jogurtové smoothie s ovocem

Snadná tečka na závěr, kterou zvládnou připravit vaše děti, a vhodný způsob, jak zpracovat rychle se kazící ovoce.

Co budete potřebovat?

  • 150 g Bílého Selského jogurtu
  • 250 ml mléka
  • Půl lžičky vanilkového extraktu
  • 1 banán
  • Ovoce dle výběru (jahody, maliny atp.)

Jak na to?

Všechny ingredience postupně vložíme do smoothie makeru či mixéru a necháme mixovat do požadované konzistence.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.