Fyzioterapeuti radí pacientům přes telefon nebo videohovor

Pacientům, kteří se nemohou dostavit osobně do ordinací, jsou služby fyzioterapeutů nově dostupné díky inovativní telemedicíně – diagnostice a léčbě po telefonu a pomocí videí.

„V době nouzového stavu k nám chodí především pacienti s akutními bolestmi, ostatní vyčkávají. Je škoda, že my pracujeme, nemáme dovolené, ale také nemáme skoro o koho pečovat. Na rozdíl od jiných pracovišť jsme kliniku nezavřeli a jsme připraveni pomoci pacientovi také po telefonu, jelikož je zbytečné, aby seděl doma a trápil se bolestí. Telefonická fyzioterapie nabízí provést kineziologický rozbor a stanovit cvičení fyzioterapeutem, jako by byl pacient v ordinaci, a to díky některým metodám, které diagnostiku bez doteku přímo umožňují. Službu jsme již začali poskytovat telefonicky a v těchto dnech pilotně testujeme poradnu přes videohovor z mobilního telefonu klienta,“ popsala Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky.

Při telefonické konzultaci s podporou videa terapeut probere s pacientem jeho zdravotní problémy, určí nejvhodnější postup léčby a doporučí režimová opatření i vhodné cviky na doma, které jsou podrobně zpracované na videích a dostupné online. Cena za 30 minut telefonického, respektive on-line vyšetření fyzioterapeutem je 450 Kč.

Teleporadny mají ambice plně naradit práci fyzioterapeuta v ordinaci, kam nyní zavítá o více než 80 procent méně pacientů než obvykle. „Jiná pracoviště jsou na tom ještě hůř, což provozovatele donutilo ordinace úplně zavřít. Lidé ale naši pomoc stále potřebují, proto jsme v dostatečném předstihu provedli řadu ochranných opatření a jsme pacientům plně k dispozici. Celková návštěvnost kliniky se přesto od pondělí 16. března prudce propadla na pětinu. Jsme šťastní, že někteří lidé se aktivně zajímají o úroveň ochrany, kterou jsme nastavili, a díky tomu se náš provoz nepropadl zcela na nulu,“ uvedl ředitel FYZIOkliniky na pražském Chodově Zdeněk Bílek.

Klinika je otevřena na sto procent, bez časového omezení. Terapeuti jsou k dispozici pacientům v ordinacích i na telefonní konzultace. Recepční pracují ve střídavém režimu částečně z domova a administrativní pracovníci mají komplet home office. „Základem prevence je používání roušek, respirátorů a další nezbytná hygienická opatření, která jsme zavedli už od 4. března. Prostory kliniky dezinfikujeme dle našeho provozního řádu zcela běžně, nicméně jsme přidali na intenzitě jako nikdy dřív. Ordinace dezinfikujeme s daleko větší pozorností po každém pacientovi. Celý den naše kolegyně prochází společné prostory kliniky a ošetřují všechny plochy, kterých se lidé dotýkají,“ popsala Iva Bílková.

Pacienti jsou na klinice přijímáni pouze s ochranou obličeje. Těm, kteří dostatečné krytí nemají, půjčuje klinika vlastní vyrobené a dezinfikované roušky. Přísná hygienická pravidla zde byla zavedena už začátkem března. „Od 4. března nosí naši fyzioterapeuti a recepční respirátory FFP3. S doporučením chránit se i po dobu soukromého pobytu venku, na nákupech nebo v MHD. Sama jsem se tehdy setkávala se zvláštními pohledy spoluobčanů. Nyní se situace obrátila a všichni pacienti přicházejí svědomitě zakrytí rouškami,“ dodala fyzioterapeutka.

mm

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.