Jaro z pohledu psů může být krásné i nebezpečné

Ač krásně barevné, některé jarní rostliny mohou být pro vaše psy nebezpečné. Přičemž platí, že nemusí být jedovatá celá rostlina, ale pouze její část. Poradíme vám, u kterých si dát pozor.

Narcisy: Tyto krásné květiny se nejčastěji vyskytují ve žlutých, ale i v bílých barvách. Všechny části narcisu jsou pro psy nebezpečné, ale zdaleka nejjedovatější je cibule. Požití způsobuje zvracení a průjem, ve vážnějším případě také snížení krevního tlaku, třes, křeče a srdeční arytmie. Popsané příznaky můžete na psovi pozorovat již po patnácti minutách od konzumace.

Tulipány: Další jarní květinou objevující se na zahrádkách je tulipán, který je snadno rozpoznatelný podle svých charakteristických okvětních lístků zbarvených nejen do odstínů červené, ale také žluté a bílé. I tato krásná rostlina může psům způsobit mnoho problémů. Většinou to bývá zvracení, průjem a skleslost. Obdobně jako u narcisů je nejvíce jedovatou části květiny její cibule.

Břečťan: Břečťan je popínavá rostlina. Lidé ji proto využívají jako ozdobu, která po zdech domů šplhá do velkých výšek. Má i léčivé účinky. Výtažek z břečťanu se používá k boji při nemocech horních dýchacích cest. Psi takové štěstí nemají. Požití břečťanu jim může způsobit zvracení, průjem, kožní vyrážky, svědění nebo zánět spojivek.

Hyacint: Pozor byste si měli dát také na hyacinty, které mohou být pěstovány nejen jako domácí rostliny v truhlících, ale mohou růst i na zahrádkách. Pokud na něj narazíte, měli byste mít na paměti, že celá rostlina je pro vašeho mazlíčka jedovatá. I po jejím požití může váš pes zvracet, mít průjem nebo srdeční nepravidelnosti.

Vlčí mák: Vlčí mák je typická jarní rostlina, která se hojně vyskytuje na okrajích silnice nebo pole. Poznáte jej podle sytě červené barvy okvětních lístků. Pozření této rostliny psům zužuje zorničky, způsobuje svalové křeče a zástavu dechu. Pozor byste si však měli dávat i na okrasné hybridy, které mají stejné účinky.

Ze zahradních rostlin, které jsou také jedovaté, můžeme zmínit například begonii voskovku, kosatce, petunie, konvalinek nebo nestařec. Jedovaté jsou i keře, například oleandr a čilimník. „Jestliže pes pozře nějakou z rostlin, neváhejte a vyhledejte pomoc veterináře. Nejlépe uděláte, pokud zavoláte veterinářovi předem a řeknete, o jakou rostlinu se jedná. V takovém případě nebudete muset čekat, protože vás přijmou urgentně s již přichystanými léky. Pokud máte možnost, přineste s sebou i kousek rostliny,” nabádá produktová specialistka z e-shopu SpokojenýPes.cz Zuzana Novotná.

Marta Molínová

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.