Tip na výlet: Český Krumlov je krásný i v zimě

Pokud vás od návštěvy historického klenotu na jihu Čech odrazují zástupy turistů, je probíhající zima tím pravým obdobím, kdy se jim vyhnete.

Je pravdou, že v tomto období jsou některé turistické atrakce a podniky zavřené, ale zato budete mít možnost v klidu poznat úžasnou a neobvyklou duši tohoto města. Pokud milujete melancholii, zimní Krumlov je přesně pro vás. Zároveň vás mile překvapí o poznání nižší ceny ubytování než v letní sezóně. Až do 31. 3. se můžete vydat na zimní prohlídky Hradního muzea. Dozvíte se mnoho zajímavého v prostorách nejstarší dochované části krumlovské rezidence, v tzv. Hrádku s věží na druhém zámeckém nádvoří.

Expozice zaujme tím, že na rozdíl od klasických muzeí je pojata jako historická instalace 19. století. Poznáte soukromý i pracovní život ředitele schwarzenberského panství. Autenticitu umocňují nejen stovky exponátů, ale i předměty každodenní potřeby jako například historická svítidla, zrestaurovaná kachlová kamna, a dokonce kinematograf promítající schwarzenberské filmy! Po prohlídce si v klidu odpočinete v přilehlé kavárně.

Mnoho příběhů z historie vypráví také soubor tří budov na Náměstí Svornosti, dnes tvořících nedávno zrekonstruovaný hotel OLDINN. Třeba první písemná zmínka z roku 1424 vypráví o malíři Simonovi, který tady několik let pobýval. Byl známý svými magickými barvami a sám pán Rožmberk ho požádal o výmalbu všech místností v zámku, aby se zbavil duchů. Mezi lety 1678-1689 zde Filip Ignac Háckel razil mince. Legenda praví, že každé Vánoce dal polovinu peněz chudým. Také budova, původně sloužící k uvítání vážených návštěv města, pamatuje mnohé. Od roku 1850 sloužila jako městský soud, který měl v přízemí dokonce cely pro odsouzené. OLDINN je tedy skvělým místem pro ubytování pro ty, kdo chtějí objevovat stará tajemství Českého Krumlova. V interiéru, ze kterého vyzařuje cit pro práci se světlem, sladěnost textur a velkorysost prostoru, nechybí ani krb a řada původních prvků stavby. Když se sem vydáte ve dnech 22. – 25. února, budete mít z oken krásný výhled na krumlovský masopust s typickým pestrobarevným procesím masek, doprovázeným pouličními divadelníky, kejklíři a muzikanty. Zažijete i masopustní hostinu s tradičními zabijačkovými specialitami.

Tím nejzajímavějším z únorového repertoáru Městského divadla Český Krumlov je bezesporu hra Mistr a Markétka podle předlohy Michaila Bulgakova. Na své si ale přijdou i milovníci hudby, třeba na koncertě kapely Nezmaři, charakteristické vícehlasým vokálem s doprovodem akustických nástrojů. Pokud jste založení spíše rockově, naplánujte si návštěvu města na 20. března, kdy zde se svým akustickým projektem vystoupí zpěvák David Koller.

14. února na svátek všech zamilovaných si můžete užít nejen romantickou večeři v některé z restaurací – například tématicky v Rose Restaurantu historického hotelu Růže. Vydejte se také na prohlídku proslulého fotoateliéru Seidel v Linecké ulici. Zde již tradičně pořádají 15. – 16. února víkendovou fotoakci, na níž můžete získat památku na svoji lásku – společnou nebo portrétní fotografii pro svoji drahou polovičku.

Marta Molínová

1 komentář u „Tip na výlet: Český Krumlov je krásný i v zimě

  1. Jídlo na cestách

    Český Krumlov má svoje velké kouzlo a já jsem rád, že jsem ho mohl zažít ještě bez davů turistů, kteří se do něj postupně vrací.

    Největší trabl tam (a i v Karlových Varech) pro mne bylo najít podnik, co není turistická past. Takže pokud můžu, rád doporučím restauraci Vrátnice:
    https://www.jidlonacestach.cz/restaurace-vratnice-cesky-krumlov/

    a na kafe nebo drink do Drunken Coffee:
    https://goo.gl/maps/tewup9UxmJkU3fz77

    🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.