Na co si dát pozor při cestování na hory se psem

Chystáte se vyrazit na zimní dovolenou společně s vaším čtyřnohým mazlem? Připravte se, že věcí k vyřízení budete mít skoro stejně, jako když vyrážíte s dítětem.

Na co byste před odjezdem na hory se psem neměli rozhodně zapomenout? Především se ujistěte, že váš pes cestu zvládne. Pokud se chystáte vyrazit za lyžováním do zahraničních destinací a cesta v autě vám zabere několik hodin, tak by bylo rozumnější nechat staršího pejska nebo naopak štěně doma a zajistit jeho hlídání. Zvláště malému a cestováním nepolíbenému pejskovi by delší pobyt v autě mohl způsobit nepříjemný zážitek a příště by do auta nemusel chtít nastoupit vůbec.

Pes by se měl v autě cítit maximálně pohodlně. Je jedno, jestli svého huňáče převážíte za mříží, v kleci nebo na pásu s kšíry. Vždy pod něj umístěte deku nebo jeho pelíšek. Jednak předejdete případnému nachlazení, a také bude klidnější, protože známá podložka mu bude připomínat domov. V autě raději moc netopte. Pejsek si jen těžko sundá kožich, aby se ochladil. V případě, že cesta trvá několik hodin, tak nezapomínejte na pravidelné pauzy. Nechte pejska vyvenčit, protáhnout si svalstvo a dejte mu napít vodu.

Co pejskovi zabalit a bez čeho nemůže přežít?

Vysokohorské podmínky jsou v mnoha ohledech jiné, a proto byste měli pejska vybavit vhodnými doplňky. “Zabalte psí boty. Stačí krátká obleva a následný mráz, aby se z měkkého sněhu stal povrch drsný jako šmirglpapír. Ten dokáže do krve rozedřít polštářky a kůži kolem drápku během několika stovek metrů. Kdyby k poranění packy došlo, tak použijte speciální masti na poraněné psí packy.,” vysvětluje produktová specialistka z e-shopu SpokojenýPes.cz Zuzana Novotná.

Má váš pejsek krátké nohy a srst? V takovém případě je téměř povinností vzít do hor pořádný obleček, který pejska zahřeje a udrží v suchu. “K oblečku přibalte blikající obojek nebo jiný spolehlivý doplněk na zviditelnění. Při rychlosti, jakou se lyžaři pohybují, může reflexní prvek zachránit oba “účastníky provozu” před srážkou,” radí Zuzana Novotná. Obecně se však snažte sjezdovkám vyhýbat. Zbytečně tak zvyšujete riziko úrazu. Nezapomeňte ani na psí známku. Když se váš chlupáč zatoulá, touto maličkostí můžete zajistit, že se k vám jednou vrátí.

Na ubytování buďte ohleduplní

V dnešní době už většina ubytovacích zařízení nemá s psími hosty problém. Přesto si raději tuto informaci dvakrát ověřte, abyste nebyli po příjezdu do vašeho hotelu nemile překvapeni. Buďte k dočasnému domovu ohleduplní. V případě, že váš pes kouše nebo škrábe na jakékoliv vybavení domácnosti, tak jej nenechávejte samotného. Také byste si měli uvědomit, že na ubytovacím zařízení nejste vždy sami. Proto pejska nepouštějte na volno a pokud kouše, určitě mu nasaďte náhubek. 

Pojistit, nebo nepojistit?

Tak jako člověk, i pes může mít vlastní zdravotní pojištění, označované také jako pojištění veterinární péče. To může zahrnovat náklady na léčbu u veterináře, finanční kompenzaci v případě smrti zvířete a výdaje z odpovědnosti z vlastnictví psa. Pojišťoven, které nabízí pojištění pro vaše chlupaté mazlíčky, je na trhu relativně dost. Vybírejte tedy pečlivě podle parametrů pojištění. Co vše zahrnuje, a co už ne. Zaměřte se na limity pojištění a jaká je spoluúčast pro případ, že by se vašemu psímu společníkovi opravdu něco stalo.

Vedle klasického pojištění pro případ úrazu zvažte pojištění odpovědnosti. Především pak, pokud vyrážíte do horského střediska, ne na samotu daleko od všech lidí. “Pojištění odpovědnosti kryje škody, které pes způsobí třetí osobě. Pokud na chalupě rozkouše dalším ubytovaným lyžáky, vběhne běžkaři do cesty, který si je zlomí o smrčky v okolí. V takovýchto případech vás může připojištění za pár korun ochránit před dalšími náklady a značným prodražením samotné dovolené,” doporučuje odborník na pojištění Marek Orawski, podle kterého je právě pojištění odpovědnosti v případě domácích mazlíčků obecně jedno z nejdůležitějších. “Hodně škod psi způsobí tím, že pokoušou jiného psa nebo jakékoliv další zvíře. Majitel pak musí zaplatit veterináře a veškeré náklady s tím spojené,” vysvětluje Marek Orawski.

Se psem do zahraničí

Pokud vyrážíte se svým mazlíčkem do zemí Evropské unie, nejprve mu musíte zařídit cestovní pas. Ten vám vyřizuje schválený veterinář. V pasu musí být uvedena osoba, která pejska do zahraničí doprovází. Pokud se zvířetem jede někdo jiný, musí pak mít písemné zmocnění majitele. Pes starší 12 týdnů musí být očkován proti vzteklině, elektronicky čipován a označen tetováním (to je uznáno v případě, pokud je jasně čitelné a bylo prokazatelně provedeno před 3. červencem 2011). Stejně jako v případě pasu, i zde platí, že vám pomůže váš veterinář.

Existuje však i řada výjimek pro konkrétní státy. Například pokud se chystáte na lyžovačku do Finska, musí být váš pes odčerven, a to 120 až 24 hodin před vstupem na území státu. V případě cestování za hranice Evropské unie si vždy zjistěte podmínky daného státu. Před cestou samotnou se v dostatečném předstihu informujte, co vše musíte zařídit. Užitečné informace najdete například na stránkách Státní veterinární správy.

Cestovní pojištění? Dejte pozor na limity

Na cestu do zahraničí můžete vašemu pejskovi uzavřít také cestovní pojištění, připojistit v rámci sjednaného úrazového pojištění mazlíčka, nebo vlastního cestovního. Záleží na jednotlivých pojišťovnách, jaké možnosti nabízí. S tím jsou spojeny i samotné limity pojištění, výše spoluúčasti. Tak, jako u samotných podmínek k vycestování psího společníka do zahraničí, tak si i na pojišťovně zjistěte, co všechno pro uzavření pojištění potřebujete.

Marta Molínová

 

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.