Vánoce jsou ty nejkrásnější svátky v roce, kdy se celá rodina a blízcí setkávají u štědrovečerního stolu, prožijí spolu krásné a nezapomenutelné chvíle. Dobré šumivé víno patří již od nepaměti k slavnostním příležitostem, oslavám či vítání Nového roku. A tak je dobré vědět, na co si dát pozor při jeho výběru.
Na trhu jsou k dostání různé druhy "bublinkových" vín, které se kvalitou výrazně liší a ne každý můžeme nazvat sektem. Pravý sekt nebo šumivé víno je vyrobeno z vína a obsahuje přírodní perlení (CO2), které vzniká přirozeným procesem kvašení. Naproti tomu sycené víno, které je levnější náhradou sektu, obsahuje bublinky, které se do něj přidávají uměle. Proto je důležité si před nákupem ujasnit, jaký je rozdíl mezi šumivým a syceným vínem.
Mnozí lidé předpokládají, že všechna bublinková vína jsou stejná a nevidí zásadní kvalitativní rozdíly. Vína s obsahem oxidu uhličitého (CO2), laicky řečeno s bublinkami, nabízené v obchodech dělíme na dvě skupiny – vína šumivá a vína sycená.
„Šumivé víno, označované také jako sekt, se vyrábí z kvalitní směsi vín, zvané cuvée. Do této směsi se přidávají kvasinky a přesná dávka cukru, které vyvolají proces druhotného kvašení. Kvašení a zrání trvá minimálně 6 měsíců a víno získává svou charakteristickou vůni a chuť. Během druhotného kvašení vína se cukr změní na alkohol a oxid uhličitý (CO2). Jelikož kvašení probíhá v uzavřených kvasných nádobách, resp. v tlakových lahvích, vzniklý CO2 se přirozeně váže na víno a zůstává v něm. Šumivé víno tak přirozeným způsobem získává bublinky a jemné perlení, které lahodně působí na jazyku.“ říká Daniela Odenthal produktová manažerka společnosti Rotkäppchen.
Při správném skladování a podávání si šumivé víno po otevření láhve dlouho zachovává příjemné perlení a nezatvrdne tak rychle jako víno sycené uměle.
Často lidé také mylně označují sekty jako „šampaňské“. Šampaňské je však označení pro sekt, který pochází pouze z oblasti „Champagne“ na severu Francie. Šumivá vína pocházející z jiných oblastí se označují jako sekt.
Šumivé víno je tedy přírodním produktem, které však navíc obsahuje jemné bublinky. Naopak do všech sycených alkoholických nápojů jsou bublinky přidávány uměle.
Právě proto by se výběr sektu neměl nechávat náhodě. Kvalitní šumivé víno dokáže zpříjemnit a dotvořit nejen atmosféru oslavy příchodu Nového roku, ale i každou jinou příjemnou chvíli.
Při výběru sektu je také třeba zohlednit preference lidí, který si ho budou vychutnávat. Tento ovlivňuje množství faktorů jako věk, pohlaví či původ.
Marta Molínová