Svatomartinské slavnosti na Rašínově nábřeží: přes 25 vinařů, husí speciality a živá muzika

Přes 50 stánků, 25 vinařů z Čech a Moravy, degustace svatomartinských vín, husí speciality a bohatý doprovodný program – takový bude devátý ročník festivalu mladých vín „Svatomartinské slavnosti a pečená husa“.

Devátý ročník oblíbeného festivalu proběhne v sobotu 9. listopadu od 10 do 21 hodin na náplavce Rašínova nábřeží v Praze 2 mezi Palackého a Železničním mostem. Každoročně jej navštíví kolem šesti tisíc návštěvníků. „Mladá svatomartinská vína se vždy povinně a obligátně otvírala 11. listopadu. Letos povolil Vinařský fond jejich otevírání už v pátek 8. 11., proto se i letošní ročník oblíbených slavností koná před 11. listopadem,“ vysvětlil Jiří Sedláček, ředitel festivalu Svatomartinské slavnosti a pečená husa.

Svá mladá vína představí 25 českých a moravských vinařství. Pro návštěvníky bude k dispozici kolem šesti tisíc lahví vína. „Hostem letošního ročníku bude Rodinné vinárstvo Ďurík z Opatovské Nové Vsi na Slovensku, které se festivalu letos účastní poprvé. Na stáncích budou i tichá vína a pro zahřátí oblíbený ‚svařák‘. Víno se bude degustovat ze sklenic typu Lara, které budou společně s katalogem a propiskou součástí degustačních setů. Ty se budou na místě prodávat za sto korun,“ řekl Jiří Sedláček.

Kromě mladých vín nesmí na oslavě svátku svatého Martina chybět dozlatova upečená husa. I na té si budou moci návštěvníci akce v různých variacích pochutnat. „Těšit se mohou na husí pečínku s karlovarským knedlíkem a zelím, husí kaldoun s knedlíčkem nebo husí játra s jablky a cibulkou. Chybět nebudou oblíbené svatomartinské husí burgery, sendviče s trhaným husím masem, quiche s husím masem nebo husí paštika provoněná whisky podávaná s brusinkami a rozpečeným chlebem a další husí pochoutky. Novinkou letošního festivalu budou také originální Svatomartinské rohlíčky,“ popsal Jiří Sedláček.

Slavnosti nabídnou vedle husích specialit i celou řadu dalších dobrot. Prodejci budou nabízet jednohubky hodící se k vínu – sýry, uzeniny, pražené mandle nebo škvarkové tyčinky. Chybět nebudou slané ani sladké palačinky a pizza pečená přímo na místě v peci na dřevo. Vedle svařeného vína budou v nabídce i teplé nealko nápoje.

Festival Svatomartinské slavnosti a pečená husa není ale jen o pití vína a pochutnávání si na husích specialitách, připravený je bohatý doprovodný program. „Během celého dne se na jevišti vystřídá hned několik kapel, hudební program bude letos kvůli rozhodnutí vedení města ukončen už v 18 hodin. Festival zahájí Cimbálová muzika Vonička, poté už bude slavnost ve znamení jazzu: vystoupí kapela Brass avenue a Jazz volunteers,“ uzavřel Jiří Sedláček.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.