Senioři napsali vnoučatům, co je v životě důležité

Nikdy se nevzdávej bez boje. Slibuj jen to, co chceš splnit. Po vaší návštěvě vždy omládnu. To jsou ukázky vzkazů, které napsali čeští senioři v rámci projektu Dopis vnoučeti svým i fiktivním potomkům.

Poselství mladé generaci představila mezinárodní konference v Praze organizovaná projektem SenSen (Senzační senioři). Cílem pořadatelů je vyvolat debatu o tom, co je v životě důležité, a podpořit mezigenerační dialog. Projekt Dopis vnoučeti se v rozběhl na začátku roku 2019. Jeho cílem bylo zjistit, jaký vzkaz chtějí senioři předat nejmladší generaci. Do psaní dopisů se nakonec zapojilo šest desítek lidí starších 60 let ze všech koutů České republiky.

Paralelně proběhl sběr dopisů v Polsku a Německu. Výsledky výzkumu na konferenci prezentovaly Judita Matyášová, doktorandka Fakulty humanitních studií UK, Urszula Tokarska z Pedagogického institutu v Krakově a Sonja Ehret z Gerontologického institutu na Univerzitě Heidelberg.

Polští senioři zmiňovali v dopisech duchovní a náboženské hodnoty. Pisatelé z Německa zase krásy přírody, kterou vnímají zřetelněji než dříve, a silný vztah k vlasti. „Česká kolekce dopisů obsahuje řadu dramatických osudů, ale také mnoho konkrétních doporučení pro nejmladší generaci. Jednotící linkou všech zkoumaných textů je přání o vzájemný dialog s mladou generací. Z dopisů je zřejmé, že často zůstane jen u jednostranné komunikace, kdy vnouče prarodičům pošle jednou za čas email nebo občas zavolá. Taková forma dialogu ale seniorům nestačí, mnohem více oceňují osobní setkání. Dává jim pocit, že jsou stále rovnocennými partnery pro diskuzi, a nikoliv pozapomenutým členem rodiny, u kterého se pouze průběžně ověřuje, zda nepotřebuje nakoupit či vzít k lékaři,“ říká Judita Matyášová, která je odbornou garantkou Dopisu vnoučeti v Česku.

Svůj dopis vnoučeti přečetla na konferenci i paní Jaroslava Černá z Litoměřic. „Jsem životní optimista. Úporně se snažím skoro ve všem najít něco dobrého. A to v životě soukromém i veřejném. Trvalo mi příliš dlouho, než jsem si přiznala, že to není správné. Nic se nemá přehánět. Je nezbytné rozeznat špatnost dřív, než přeroste do úplného zla,“ varovala svoje potomky.

V druhé části konference proběhla moderovaná diskuze na téma, co je v životě důležité a jak se generace teenagerů a seniorů vnímají navzájem. Postoj mladé generace k té nejstarší na setkání prezentovali studenti pražského Gymnázia Jana Keplera a Přírodní školy. V diskuzi zmiňovali, že si na seniorech cení především jejich zkušeností. „Můžeme se poučit z jejich chyb,“ znělo sálem.

Zájem mladých lidí o jejich prarodiče a naopak se rozhodl podpořit i herec a zpěvák Milan Peroutka. Společně s babičkou Aidou Brumovskou natočili pro SenSen video se vzkazem pro všechny babičky, dědy i vnoučata, které mrzí, že nejsou v kontaktu. „To se dá dneska tak jednoduše změnit, že nad tím úplně zbytečně pláčete. Změňte to hned,“ vyzval herec.

Na konferenci v Praze navážou na začátku roku 2020 mezigenerační setkání v regionech. „Ve spolupráci s našimi seniorskými kluby a školami v jejich okolí chystáme společné besedy o vzájemných vztazích nejmladší a nejstarší generace,“ říká mluvčí projektu SenSen Lucie Nekvasilová. Výsledkem projektu Dopis vnoučeti je také unikátní kolekce dopisů seniorů, která bude uložena v Národní kronice (www.narodnikronika.cz), archivu vzpomínek, který spravuje SenSen ve spolupráci s Národním muzeem.

Vzkazy nejmladší generaci pak projekt SenSen také plánuje předat prostřednictvím navazující kampaně v mediálním prostoru – např. pomocí krátkých videí, na kterých přečtou úryvky dopisů známé osobnosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.