Čím dříve odstraníte přisáté klíště, tím více snižujete riziko nákazy boreliózou

Houbařská sezóna je v plném proudu a řadu z nás lákají příjemné procházky lesem. Z úpalu či úžehu již asi obavu mít nemusíte, ale klíšťata nás mohou ohrozit ještě teď. Čím dříve odstraníte přisáté klíště, tím více snižujete riziko nákazy boreliózou. Pravděpodobnost nákazy se totiž zvyšuje s délkou doby jeho přisátí.

Borelióza je infekční onemocnění, jehož nositelem je více druhů bakterie borrelie. Proto má i velmi pestré projevy: může postihnout kůži, nervovou soustavu, svaly, kosti a vzácněji i jiné orgány. „Při časté kožní formě vídáme typický erythema migrans neboli okrouhlou červenou skvrnu, která se postupně zvětšuje a dochází u ní k centrálnímu výbledu, čímž se vzhled mění na prstencový,“ vysvětluje MUDr. Silvie Knoppová, dětská lékařka z kliniky Canadian Medical.

Toto je častý, ovšem nikoliv jediný možný průběh projevu boreliózy na kůži. Skvrna totiž nemusí mít centrální vyblednutí, nebo může vypadat jako červenofialové zarudnutí podobné uzlíku. „Skvrna na kůži, ale může jich být i více, se objeví v různém časovém odstupu po přisátí klíštěte, někdy velmi brzy (i do tří dnů), nejčastěji do měsíce, ale v některých případech třeba až za čtvrt roku,“ říká MUDr. Silvie Knoppová.

Kožní projevy mohou, ale nemusí předcházet neurologickým problémům

„V tom případě jsou postiženy míšní kořeny, periferní nervy, mozkové pleny, někdy i centrální nervový systém. Často vídáme obrny, například obrnu lícního nervu, bolesti hlavy, poruchy citlivosti na bolest či teplotu, poruchy hybnosti a silné bolesti. Napadají-li borrelie svalově kostní systém, objevují se otoky a záněty kloubů. Vzácněji borelióza postihuje srdce a oči,“ uvádí MUDr. Silvie Knoppová.

Borelióza může mít i dlouhodobé následky. „Při takzvaném postboreliovém syndromu mohou po léčbě přetrvávat i měsíce rozličné obtíže: bolesti hlavy, únava, zvýšené teploty, poruchy spánku, bolesti kloubů, svalů, poruchy paměti či koncentrace a mnohé další,“ popisuje MUDr. Silvie Knoppová.

Borieliózu přenášejí zejména klíšťata. Spekuluje se sice o tom, že přenašeči jsou i jiné druhy hmyzu sajícího krev, ale to se zatím nepotvrdilo. A protože proti této nemoci neexistuje očkování, jsou jedinou ochranou takzvané bariérové prostředky, tedy oblečení a repelenty.

Pokud onemocníte, nemusíte se bát, že boreliózou nakazíte své blízké, to možné není. Ale vzhledem k uvedeným zdravotním potížím, které vyvolává, byste v případě podezření měli určitě zajít k lékaři. „Borelióza se stejně jako jiná bakteriální infekční onemocnění léčí antibiotiky. Jejich typ a délka užívání závisí na stádiu onemocnění, věku nakaženého a dalších faktorech,“ dodává MUDr. Silvie Knoppová.

Marta Molínová

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.