Cesta k projasněné pokožce bez nevzhledných pigmentových skvrn

Fleky, flíčky, pigmentové mapy po celém obličeji, někdy i na jiných částech těla, to jsou pravidelně se opakující problémy na pokožce v podzimních měsících.

Sčítáme hříchy letních měsíců, kdy jsme vystavovali tělo slunečním paprskům a pokožku nedostatečně chránili. „Často vzpomínám na slova doktora Alberta Laporta, zakladatele kosmetiky GERnétic, který nám pravidelně opakoval, že kůže je živý orgán, dokonce největší orgán našeho těla a měli bychom s ním zacházet zodpovědně,“ cituje slova Dr. Laporta Alena Kimlová, hlavní kosmetička GERnétic. „Ale my si kůži, ve jménu krásy, klidně celé léto připalujeme na sluníčku. Kocháme se bronzovou barvou a na podzim se nestačíme divit,“ dodává A. Kimlová. Kůže na necitlivé zásahy reaguje, nestíhá opravovat poškozené buňky a eliminovat volné radikály, které během slunění vznikají. Fyziologické funkce jsou narušeny, prohlubují se vrásky, pokožka se uvolňuje a mohou vzniknout již zmíněné pigmentové mapy.

Za pigmentaci pokožky je zodpovědný melanin. Melanin je kožní barvivo, které produkují buňky melanocyty, uložené v nejhlubší vrstvě pokožky. Melanocyty obsahují drobné granulky (melanozomy), které na základě určitých podnětů, vnějších i vnitřních, syntetizují melanin a buněčnými výběžky dendrity dochází k jeho transportu do kožních buněk (keratinocytů). Tyto buňky postupují směrem k povrchu a dochází k postupnému zabarvování pokožky. Posun keratinocytů na samý povrch trvá 2-3 dny, proto opálení pokožky nemůžeme pozorovat okamžitě po oslunění. (Často ale po neopatrném slunění pozorujeme za několik hodin zarudnutí kůže, pociťujeme pálení. Kůže reaguje na opalování zánětem.) Po dosažení povrchu pokožky se keratinocyty z kůže odloupnou, a tak bronzový nádech pleti po letních měsících postupně ztrácíme. Jestliže fyziologické funkce probíhají vyváženě, kůže se zabarvuje všude stejným odstínem. Nevyváženými fyziologickými funkcemi je však pigmentace nepravidelná, vytváří se skvrny nebo celé pigmentové mapy. „Z praxe vím, že pak mnohým ženám přináší barevně nevyvážená pokožka pocity méněcennosti, může vést ke stresu a někdy až k sociální osamělosti,“ podotýká Alena Kimlová.

Odstraňování pigmentových skvrn je tak trochu běh na dlouhou trať. Do určité míry záleží na tom, zda máte k jejich tvorbě genetickou dispozici. To znamená, že máte v určitých místech kumulováno více pigmentových buněk s vyšší aktivitou, nebo jsou získané přemírou slunění, hormonální nerovnováhou, případně užíváním některých léků včetně hormonální antikoncepce. Nehezké pigmentové fleky nám může způsobit i aplikace parfémů, které se většinou nanáší na krk. Stimulaci vyššího množství pigmentu může vyvolat i mechanické dráždění, například brýle, které se v určitých místech dotýkají pokožky. V neposlední řadě pigmentové skvrnky vznikají po zánětlivých procesech v pokožce. Jejich tvorbu ještě podpoříme, snažíme-li se pupínky necitlivě vymačkávat.

Je-li nepravidelná pigmentace dána geneticky, pak lze pokožku zesvětlit, ale většinou se nedaří tón kůže bezezbytku vyrovnat. Ale i tak zesvětlení přináší velmi dobrý výsledek, neboť zesvětlené skvrny se dají snadněji zalíčit korektorem nebo make-upem. Jsou-li příčinou další jmenované aspekty, pak je možné postupně barevnost pokožky sjednotit, ale péče o pokožku musí být pravidelná a dlouhodobější.

„Pokud se na pokožce jednou pigmentové skvrny objeví, je bohužel pravděpodobné, že se budou (při nedodržování určitých pravidel) během slunných měsíců vracet. Chceme-li zabránit jejich návratu, musíme pokožce věnovat intenzivnější péči,“ radí Alena Kimlová, hlavní kosmetička GERnétic.

 

Rady Aleny Kimlové – péče o pokožku spočívá v několika krocích:

  1. Nebudeme obličej cíleně vystavovat sluníčku, při pobytu ve slunných destinacích, ale i na horách ho budeme chránit kloboukem, kšiltovkou, vynecháme opalování v soláriu.
  2. Na slunci budeme používat ochranné přípravky s vyšším faktorem (SPF 30-50). Skvělou ochranu vám poskytnou přípravky Melano 30 (SPF 30, vysoká ochrana), nebo Melano 50 (SPF 50, vysoká ochrana). Během podzimních a zimních měsíců je při pobytu venku vhodné používat intenzivnější ochranné denní krémy s UV faktorem. Melano 15 (SPF 15, střední ochrana) je krém, který je přímo koncipovaný na ochranu pokožky, která trpí nepravidelnou pigmentací. Nebrání nalíčení, nedráždí pokožku.
  3. Budeme používat přípravky, které omezují syntézu pigmentů (melanogenezi). To je v této době asi nejaktuálnější téma. Pokud skvrny již vznikly, chceme je samozřejmě co nejrychleji odstranit. Depigmentační sérum a přípravek Crème Éclaircissante projasňují pokožku, působí proti melanogenezi, díky citrusovým flavonoidním liposomům rychleji odstraňují z povrchu kůže stávající pigmenty, ale navíc mají dynamický hydratační komplex, který je důležitý pro vyvážené biologické funkce. Odstranění stávajících pigmentů můžeme urychlit i mechanickým peelingem Ger Peel nebo enzymatickým peelingem Lotion Aux Acides De Fleurs (je intenzivnější). Navštěvujete-li kosmetický salon GERnétic, požádejte kosmetičku o aplikaci projasňující masky Peel Off Eclaircissant. Ta vaši snahu o odstranění nežádoucích pigmentů ještě urychlí.
  4. Budeme se snažit udržet pokožku v dobré kondici. To znamená, že zabezpečíme vyhovující hydrataci, výživu, regeneraci. Není to nic náročného, jen musíme vybrat kvalitní denní a noční krém. Vyzkoušejte noční krém Synchro. Již z názvu slyšíme slovo synchronizovat. A opravdu, tento krém vyvažuje všechny funkce kůže, dodá potřebné výživné a regenerační látky. Ochranný krém Tropo Plus ochrání pokožku před vnějšími vlivy a zamezí předčasné dehydrataci. Prohloubení péče specifickými přípravky (séra, masky) ještě umocní kvalitní péči. Nechte si poradit kosmetičkou, která vaši pokožku posoudí a doporučí vhodnou péči.

„Možná se vám bude zdát, že pravidel je příliš, ale není tomu tak. Vytvořte si denní rituály, při kterých budete potřebnou péči provádět. Věřím, že vám tato péče „přejde do krve“ a budete jí považovat za nedílnou součást vašeho dne. Přitažlivý vzhled, projasněná a mladistvá pokožka za to přece stojí,“ dodává Alena Kimlová.

Zdroj: Kosmetika GERnétic, www.gernetic.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.