Zkuste si vaše oblíbené jídlo ozvláštnit přídavkem kozího sýra. Nejen, že dodá lahodnou chuť, ale také je vhodný pro ty, kteří trpí intolerancí na kravskou bílkovinu. Kozí sýr najde uplatnění při grilovačce či na slano s palačinkou. Výborný je také v kombinaci s bramborami.
Kozí mléko v sobě skýtá řadu výhod. Je zdrojem snadno vstřebatelného vápníku, obsahuje méně tuku než kravské a také je lépe stravitelné. Největším benefitem je ale složení bílkoviny, která je odlišná od kravského mléka. Ti, kteří jsou alergičtí právě na kravskou bílkovinu si mohou kozí variantu bez obav dopřát. Při nákupu kozích výrobků se soustřeďte především na jejich kvalitu. Tu spolehlivě zaručují biopotraviny označené logy biolistu a biozebry.
Recepty:
Kozí sýr s pečenými brambory a pažitkou
Co budete potřebovat?
- 250 gramů brambor
- olivový olej
- Sůl, pepř
- čerstvý kozí sýr
- 100 gramů jogurtu
- pažitka
Omyté a očištěné brambory na několika místech nařízněte a vetřete do nich sůl s olejem. V zapékací míse je pečte necelou hodinu. Smíchejte kozí sýr, jogurt, pažitku a pepř. Upečené brambory pokrájejte, zalijte směsí, posypte pažitkou a je hotovo!
Kozí sýr v palačince se špenátem
Palačinky
- 75 gramů bšpaldové mouky
- vejce
- Půl hrnku mléka (kozí či kravské)
- olivový olej
- Sůl, pepř
Suroviny smíchejte a na rozpálené pánvi s trochou másla tvořte palačinky.
Náplň
- cibulka
- 2 stroužky česneku
- 4 hrsti čerstvého špenátu
- 50 g kozího sýra
- 2 vejce
- Sůl, pepř
Na druhé pánvi orestujte cibulku s česnekem a přidejte omytý špenát, osolte a opepřete. Směs dejte stranou a na pánvi opečte volská oka. Do palačinky dejte špenát, navrch kozí sýr a volské oko.
Grilovaný kozí sýr se salátem
- kozí sýr
- rukolu
- máslo
- 4 jablka
- hrst vlašských ořechů
Zálivka
- 2 lžíce olivového oleje
- lžíce medu
- lžíce balzamika
Kolečko sýra podélně rozpulte a položte řezem nahoru na alobal. Nechte 8 minut rozpéct pod grilem. Propláchnutou rukolu s jablky smíchejte s ingrediencemi na zálivku. Na salát položte grilovaný sýr a ozdobte ořechy.
Marta Molínová