Bolesti zad nevyřeší analgetika

Bolest zad někdy v životě postihne čtyři pětiny lidí a až u deseti procent z nich se pak bolesti vyvinou do chronické podoby. Těmto potížím, které vám mohou zásadně zkomplikovat život, lze přitom předejít vhodným cvičením i úpravou životosprávy.

Pokud dlouho sedíte, je normální, že vás začne bolet za krkem. Tělo vám  hlásí, že potřebuje změnit polohu. „Přirovnávám to k plnému močovému měchýři. Jediným řešením je, vyprázdnit ho. Takže pokud máte problém s bolestí svalů v oblasti krční či bederní páteře, rukou nebo hlavy při sedavém zaměstnání, je to signál, že je potřeba změnit polohu těla. Je důležité naučit se s vlastním tělem zacházet tak, aby co nejlépe fungovalo a zbytečně se nepoškozovalo,“ říká Mgr. Petra Placatková, vedoucí fyzioterapeut EUC Kliniky České Budějovice.

Příčin bolestí zad je mnoho, ovšem nejčastěji jsou způsobené přetěžováním určitých svalových skupin. Obvykle jde o problém lidí, kteří ve svém zaměstnání převážně sedí nebo stojí, ale může jít i o následek nesprávného zvedání břemen nebo opakované stereotypní činnosti.

„Ve svalech vznikají takzvané trigger pointy (spoušťové body), což jsou bolestivé, na pohmat tvrdší, útvary. Některé svaly také mohou být ve větším napětí, což se projevuje bolestí. Pokud v této fázi nevěnujete pozornost příčině problému a pouze užíváte analgetika, dochází často k nevratným změnám na skeletu,“ varuje Mgr. Petra Placatková.

Ve většině případů lze bolestem předejít – nebo se dalším vyhnout – správným cvičením.
A právě s tím vám může pomoci fyzioterapeut. „Může vás také instruovat, jak správně zvedat břemena, jak sedět, jak si vylepšit způsob chůze. Běžné aktivity lze dělat tak, že se při správném nastavení svalů tolik „nenadřeme“ a zároveň si neničíme páteř a klouby,“ podotýká Mgr. Petra Placatková.

Je opravdu dobré se poradit s odborníkem, protože nevhodným cvičením si můžete páteř naopak poškodit. „Měla jsem v péči několik pacientů, kteří si nesprávným posilováním způsobili výhřez meziobratlové ploténky,“ vysvětluje Mgr. Petra Placatková. Pohyb nedoporučuje ani při akutní bolesti zad. „V takovém případě zkuste zaujmout takzvanou úlevovou polohu, to znamená polohu, při které pociťujete nejmenší bolest. Někomu pomůže se stočit do klubíčka, někomu ležet na břiše,“ uvádí Mgr. Petra Placatková.

Chůze je královnou pohybu, ale je třeba ji správně ovládat

Pokud trpíte bolestmi zad, vyhněte se, pokud možno, sportům spojeným s doskoky, to znamená například volejbalu či aerobiku, naopak se doporučuje plavání, nejsou-li ovšem vaším oblíbeným stylem prsa, prováděná nesprávně, kdy zakláníte hlavu a tím pádem hodně namáháte krční páteř. „Každý člověk je ale jiný a vyhovuje mu jiný sport. Já za vhodnou aktivitu považuji chůzi, které se říká „královna pohybu“, protože při ní optimálně funguje celé tělo. Především kvůli sedavému zaměstnání má většina lidí špatný stereotyp chůze a ploché nohy,“ říká Mgr. Petra Placatková.

Správné obutí je základ

I samotná obuv ovlivňuje naši chůzi a má tím pádem vliv i na to, zda nás záda bolet budou, či nikoliv. Koupit si vhodnou obuv ale dnes rozhodně není jednoduché. „Někdy jsou i značkové boty ze zdravotního hlediska nevyhovující. Podrážka by neměla být příliš tvrdá, aby chodidlo mohlo přirozeně pracovat. Před časem se hodně mluvilo o botách pro bosé chození (boty barefoot), ale podle mého názoru jsou spíše vhodné pro chození v přírodě. Pro běžné chození po rovném tvrdém povrchu jsou vhodnější boty doplněné o stélky Formthotics,“ zdůrazňuje Mgr. Petra Placatková.

Na Klinice EUC v Českých Budějovicích se výrobě těchto vložek věnují čtyři fyzioterapeutky. „Jsou to měkké, na míru tvarované, stélky různých typů. Máme například typ pro sport nebo do společenské obuvi. Jsou vhodné v podstatě pro každého a mohou nám odpomoci od bolesti zad, je-li způsobena nesprávnou chůzí, nebo od problémů s klouby dolních končetin. Jedná se také o prevenci, aby například při sportu nedošlo zbytečně k poškozování nosných kloubů a páteře,“ vysvětluje Mgr. Petra Placatková.

Bolesti zad může ovlivnit i správná relaxace

Na vzniku bolesti zad se ovšem nepodílejí jen fyzické příčiny, svůj díl viny má třeba i stres, který způsobuje zvýšené napětí svalů. „Myslím si, že umět správně relaxovat je v současné době důležité pro každého. Je potřeba si uvědomit, že nezměníme svět kolem nás, ale můžeme změnit náš přístup k němu,“ podotýká Mgr. Petra Placatková.

Důležitý je i kvalitní spánek a přiměřený odpočinek. „Na svaly má vliv i dostatečná hydratace, ale nesmí to zase jít do opačného extrému, to pak dochází k vyplavování minerálů z těla. Kosternímu systému nedělají dobře sycené nápoje, alkohol má neblahý vliv tím, že odvodňuje. Při kouření se zase zužují cévy a svaly jsou pak špatně vyživované,“ vysvětluje důležitost zdravé životosprávy Mgr. Petra Placatková. Podstatný je podle ní i pestrý jídelníček obsahující dostatek vitamínů, minerálů a bílkovin.

Poraďte se s rehabilitačním lékařem

Pokud vás bolí záda intenzivně delší dobu, zajděte si raději k rehabilitačnímu lékaři. „Dle mých zkušeností je to právě rehabilitační lékař, který je schopný rozhodnout o správných procedurách. Může vám navíc vypsat poukaz na péči hrazenou zdravotní pojišťovnou. Zcela určitě bych pak doporučila vyhledat lékaře při pocitu mravenčení v horních nebo dolních končetinách, protože může jít o dráždění nervového kořene. Vážné je, pokud náhle nezvládnete nějaký pohyb nebo necítíte část horní nebo dolní končetiny. V takovém případě už může být nervový kořen utlačen,“ zdůrazňuje Mgr. Petra Placatková.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.