Tip na výlet: Jarní akce na děčínském zámku  

Návštěvu interiérů děčínského zámku lze spojit i s jednou z některých jarních akcí v zámeckých zahradách. Na návštěvníky děčínského zámku čeká Historický trh májový, Den růží v zámecké zahradě, sólový koncert Tonyho Ackermana nebo Dixieland v Růžové zahradě.

Díky aktivitám, které návštěvníci vítají, se  děčínský zámek zařadil mezi jednu z nejnavštěvovanějších památek severních Čech. Za což byl i oceněn.

Historický trh májový

Letošní ročník historických trhů bude stylizován do období pozdního středověku, kdy Děčínu vládl Zikmund z Vartenberka, nazývaný někdy též Černý rytíř. Jak naznačuje už jeho přezdívka, neštítil se žádné zrady, úskoku či násilného skutku, aby rozšířil svůj majetek. Jeho dobrodružný život byl plný bitev, šarvátek a loupežných přepadů, takže v programu nebudou chybět šermířská vystoupení ani divácky oblíbené scénky. Atmosféru trhů doplní desítky stánků s občerstvením a stylovým zbožím. Po oba dva dny bude také v jižních zahradách i v Knihovním sále zámku možnost prohlédnout si soutěžní práce 48. ročníku Mistrovství floristů ČR Děčínská kotva. Trh proběhne 18. – 19. května. 2019. V sobotu 18. 5. od 9 do 19 hodin, v neděli 19. 5. pak od 10 do 17 hodin. 

Den růží v Růžové zahradě

Růžová zahrada, která vznikla při raně barokní přestavbě zámku v 70. letech 17. století je kouzelná především v kombinaci výjimečné barokní architektury a podmanivé krásy rozkvetlých růží. Prostor zahrady ohraničuje ze západní strany sala terrena s dochovanou freskovou výmalbou z roku 1678 a ze strany východní vznosný vyhlídkový gloriet zdobený galerií barokních soch. Název Růžová zahrada se rozšířil po roce 1881, když byla zahrada osázena růžemi. Vzniklo tak jedno z nejznámějších rosarií v habsburské monarchii. Právě zde proběhne 16.6. Den růží v Růžové zahradě. Rozkvetlou Růžovou zahradou plnou omamné vůně se ponesou tóny při koncertu Kláry Kozlíkové a houslového souboru IMPIRA. Na programu jsou také přednášky o pěstování růží a ukázky květinových vazeb, hra pro děti a dílničky či komentované prohlídky Růžové zahrady. Každý návštěvník Dne růží si najde to své. Akce se koná 16. června 2019  od 10:00 do 18:00.  Den růží ukončí každý den vystoupení DĚČÍNSKÉHO PĚVECKÉHO SBORU v 18:00 v Knihovním sále.

TONY ACKERMAN – sólový koncert dne 26. června 2019

Sala terrena v Růžové zahradě uvede v 18:00 benefiční koncert. Ten pořádají Andělé bez křídel z.s. Americký virtuózní kytarista Tony Ackerman žije ve České republice třicet pět let. V jazzovém duetu s Martinem Kratochvílem odehrál tisíce koncertů nejen u nás, ale po Evropě, v USA, a na blízkém Východě a společně nahráli devět LP. V Děčíně se Tony Ackerman představí ve fascinujícím sólovém večeru na pěti akustických kytarách. Při svých koncertech čerpá z hudebních kořenů různých amerických stylů, jako jsou folk, bluegrass, blues, brazilská bosanova. Zazní také originální skladby inspirované hudebními styly z celého světa.

 DIXIELAND V RŮŽOVÉ ZAHRADĚ 27. června 2019

Růžová zahrada bude hostit i malý letní festival dixielandových kapel z Děčína a okolí. Zahájen bude kapelou Old Boys. Akce potrvá od 17:00 do 19:00.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.