Tip na výlet: jarní Plzeň láká nejen na filmový festival Finále Plzeň

Západočeská metropole bude od 11. do 16. dubna hostit 32. ročník filmového festivalu Finále Plzeň. Město s více než 700 let dlouhou historií nabízí dostatek příležitostí k zábavě i poznání návštěvníkům všech generací a zájmů také mimo festivalové dění – jarní Plzeň láká množstvím atraktivních cílů, které jinde v republice nenajdete.

V plzeňské zoologické zahradě s dubnem začíná hlavní sezóna, takže je otevřená denně od 8 do 19 hodin. Plzeňská zoo je unikátní nejen tím, že chová nejvíce druhů zvířat ze všech zoo v České republice, ale i svým jedinečným spojením s botanickou zahradou. Zdejšími obdivovanými celebritami jsou

nosorožec Růženka a lvíče Amira, ale za pozornost určitě stojí další starousedlíci i nově narození obyvatelé zoo. A stejně tak desítky ozvučených modelů prehistorických zvířat v životních velikostech v sousedním DinoParku. Největším modelem je opravdu gigantický Apatosaurus dlouhý 23 metrů! Součástí DinoParku je 3D kino, dětské paleontologické hřiště či naučná stezka. K návštěvě zve také Techmania Science Center s interaktivní expozicí, vědeckou show, atraktivními programy ve špičkově vybavených laboratořích a zajímavostmi ze světa vědy a techniky, které si každý může vyzkoušet na vlastní kůži. Součástí objektu Techmanie je i jediné 3D Planetárium v České republice.

Nevídaným architektonickým skvostem, který v Plzni vytvořil světoznámý architekt Adolf Loos ve 30. letech 20. století pro movité investory z řad místní židovské komunity, je soubor osmi dochovaných bytových interiérů. Pravidelně si na třech prohlídkových trasách můžete prohlédnout čtyři z nich. Kromě originálního designu umožňují zajímavý pohled do způsobu bydlení a konkrétních osudů bohatých rodin průmyslníků v období první republiky.

Pro každého milovníka piva je při návštěvě Plzně povinností projít si návštěvnickou trasu Plzeňského Prazdroje, která představí historii i současnost světoznámého pivovaru, hlavní suroviny a postup výroby legendárního plzeňského piva, včetně nezbytné ochutnávky proslulého spodně kvašeného ležáku v jeho nefiltrované podobě přímo v historických sklepích. Tradiční trasa Pilsner Urquell je otevřená denně, v pátek v sobotu a neděli se otevírá také prohlídková trasa pivovaru Gambrinus. Nenechte si ujít lákavou příležitost z bezprostřední blízkosti nahlédnout do tajů provozu pivovaru a cestou se osvěžit četnými ochutnávkami.

Nevšední procházku historickým jádrem města Plzeň můžete podniknout během 800 metrů dlouhého prohlídkového okruhu historickým podzemím, které s délkou 20 km patří k nejrozsáhlejším v České republice. Podzemní prostory už od 13. století sloužily ke skladování potravin, výrobě piva nebo jako obranný systém během dob nepokojů. Prohlídka začíná v budově Pivovarského muzea v původním právovárečném domě z 15. století, který dýchá atmosférou středověku a vypráví příběh piva od dávných dob do současnosti. V zábavné i poučné expozici se dozvíte mnohé o různých způsobech výroby i pití piva, prohlédnete si pozdně gotickou sladovnu, původní hvozd nebo tzv. valečku a historické ležácké sklepy. Součástí prohlídky je ochutnávka třetinky piva Pilsner Urquell (pro starší 18 let).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.