O zrak vás může připravit i strach

Strach je nejpřirozenější lidskou emocí, která je stará jako lidstvo samo. Často se týká zdraví. Třeba obavy z operace a narkózy přiznává většina pacientů, a někteří z nich proto doporučené zákroky raději nepodstoupí.   

Podle aktuálního průzkumu očních klinik DuoVize a NeoVize mezi 500 respondenty ve věku 15 až 60 let se jen operace očí bojí třetina pacientů, převažují muži nad ženami . V těsném závěsu za strachem z výsledku operace uvádějí pacienti, léčící se s očními problémy, strach z oslepnutí nebo z bolesti.  

Proč se tolik bojíme o zrak?

„Máme v sobě historicky zakořeněno, že sebemenší zásah do oka může skončit slepotou. V našem podvědomí jsou navíc uložené zkušenosti s bolestí oka způsobenou nepatrným smítkem, šťouchnutím do oka, průvanem nebo ječným zrnem. A téhle bolesti se přirozeně vyhýbáme,” vysvětluje psycholog Mgr. Petr Křenek. „V případě očních operací je strach v našem podvědomí spojen s informacemi o nebezpečí laserů. Svazek laserových paprsků byl od šedesátých let převážně vnímán jako škodlivý: řeže, vypaluje, laserové zbraně zabíjejí, laserová ukazovátka mohou oslnit tak, že člověk ztratí vizuální reference. Ve chvíli, kdy přijde řeč na laserovou oční operaci, se často vyskytne obava z „vypálení oka“,” říká Křenek.

Lékaři jako hlavní důvod strachu z oční operace, potažmo jakéhokoli vyšetření očí, vnímají spíše nedostatečnou informovanost pacientů, nikoli průběh zákroku samotného nebo obavy z jeho výsledku. „Jde v první řadě o strach z lékařského vyšetření obecně. Pacient se bojí, protože neví, co se s ním bude dít, a má strach z toho, co se dozví. Důležitý pro spolupráci pacienta a zbavení ho strachu je proto pohovor s lékařem, který by měl pacientovi podrobně vysvětlit, jak bude vyšetření a případná léčba probíhat. Pacient musí k lékaři pojmout důvěru a pochopit, co ho čeká,“ upozorňuje Doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka oční kliniky NeoVize Brno, a dodává: „Druhým faktorem způsobujícím strach, jsou zastaralé informace a mýty kolem očních operací, které jsou mezi lidmi stále velmi rozšířené. Někteří naši pacienti bohužel pořád věří tomu, že laserové operace bolí, oči se pak dlouho a bolestivě hojí, lidé po nich špatně vidí a podobně. A to vše jen na základě toho, že jim někdo řekl, jak to vypadalo před 15 lety.”

Prevence jako základ úspěšné léčby

O kvalitě svého zraku rozhodujeme do značné míry každý sám. Mnoho zbytečných a vlekoucích se zdravotních problémů se zrakem mohou vyřešit pravidelné preventivní prohlídky u oftalmologa, které by měly být samozřejmostí u dospělých i dětí, stejně jako například pravidelné kontroly u praktického lékaře či jiných specialistů. Vyšetření u očního lékaře by měl každý dospělý podstoupit minimálně jednou za tři roky, po pětačtyřicátém roce věku každé dva roky. Řidiči by  navíc měli absolvovat oční prohlídky v 60, 65 a 68 letech a dále každé dva roky. „Na preventivní prohlídky by neměli zapomínat především lidé s vyšším rizikem oční choroby, například lidé silně krátkozrací, diabetici anebo ti, v jejichž rodině se vyskytl zelený zákal,“ upozorňuje MUDr. Lucie Valešová, primářka oční kliniky DuoVize Praha. „V rámci prevence se provádí vyšetření zrakové ostrosti k odhalení refrakčních vad nebo změn dioptrií, které lze následně korigovat brýlemi, kontaktními čočkami anebo trvale, tedy laserovým zákrokem. Vyšetření zorného pole zase zachycuje výpadky i v periferních částech, měření nitroočního tlaku pak může včas podchytit vznik zeleného zákalu. Důležité je také vyšetření očního pozadí, které zobrazí chorobu sítnice nebo zrakového nervu,“ dodává lékařka.

Léčba strachu informacemi

Současná oftalmologie je na vysoké úrovni a pacienti se tak „neúspěšných” zákroků obávat nemusejí. Při včasném záchytu problému jsou dnes lékaři schopni vyléčit až 80 % vad zraku. A jediným řešením už v dnešní době rozhodně nejsou jen brýle nebo kontaktní čočky. Nejrozšířenější refrakční oční vady, mezi nimiž drží prvenství krátkozrakost, jíž trpí čtvrtina Evropanů, lze díky pokročilým technologiím a léčebným metodám odstranit jednou provždy operativně. Dalšími častými problémy jsou dalekozrakost, astigmatismus, ve stáří pak šedý zákal, kterým ve věku 65–74 let onemocní polovina obyvatel planety. „Kromě včasné, účinné a efektivní léčby dnes lze nabídnout pacientům také implantaci vysoce kvalitních nitroočních čoček nebo odstranění očních vad laserem. Bezkontaktní a bezpečné zákroky prováděné femtosekundovým laserem jsou dnes světovým trendem. Jejich výhodou je okamžitý návrat k běžným činnostem, bez nutnosti oční korekce. Tento způsob odstraňování dioptrií funguje v České republice přes deset let. Pacienti často tvrdí, že kdyby věděli, jak je operace bezbolestná, šli by na ni mnohem dříve a mohli by si užívat života bez brýlí déle.“ uvádí MUDr. Valešová.

I přes to, že úspěšnost moderních laserových operací je v praxi dostatečně prokázána, stává se, že lidé kvůli strachu nejvhodnější řešení svého problému doporučené oftalmologem nakonec nepodstoupí. Nad laserovou operací očí podle výzkumů uvažovalo 71,2 % dotázaných, ale 27,2 % ji nakonec nepodstoupilo právě kvůli strachu. „Oslepnutí po laserové operaci se bát rozhodně nemusíte. Všechny moderní metody jsou bezpečné. Před operací navíc projdete velmi podrobným vyšetřením, které zahrnuje i kontrolu sítnice a očního pozadí. Rekonvalescence je pak už velmi rychlá. Obě oči se operují současně a pooperační diskomfort, kdy oči slzí a mírně pálí, trvá zhruba čtyři hodiny. Následně už vidíte bez brýlí nebo čoček. Druhý den po operaci jdete na kontrolu a pak můžete klidně do práce. Bez omezení lze také sportovat, výjimkou je plavání či vrcholové sporty. Samotný zákrok není ani bolestivý – před operací se do očí aplikují znecitlivující kapky,” říká oční chirurg Jana Mikšovská z oční kliniky DuoVize.

Se strachem se vyplatí bojovat

Pacienti, kteří stále váhají a mají obavy z očního zákroku, ale i ti, které přirozeně zajímá, co se s nimi během operace a po ní bude dít, mohou většinu podstatných informací získat na webu. „Díky internetu se může dnes pacient strachu z neznáma velmi snadno zbavit. Například na stránce www.laserovaoperace.cz si může stáhnout velice detailní popis zákroku, dozví se zde všechny nejasnosti a k obavám pak nebude mít žádný důvod,“ říká MUDr. Valešová. Podle očních lékařů je ale v každém případě nezbytné strach překonat a oční kontroly podstupovat pravidelně. „Přestože devadesát procent lidí se bojí ztráty zraku, oftalmologa podle statistik pravidelně navštěvuje jen necelá třetina Čechů. Přitom při zanedbání u dětí hrozí vznik tupozrakosti, která je později nevratná. U dospělých pak hrozí zanedbání glaukomu – zeleného zákalu. Ale i pouhé špatné dioptrie mohou způsobit silné bolesti očí a hlavy,“ varuje doc. Skorkovská.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.