Vitaminy K2 a D3 jsou pro náš organismus velice důležité živiny. Přesto jich má většina z nás nedostatek, což má vliv na stav našich kostí, cév i imunitního systému. Jak ukázal nedávno uskutečněný průzkum, o těchto vitamínech nemáme téměř žádné povědomí a tudíž ani potřebu je jakkoliv doplňovat.
Vitaminu D3 se často říká sluneční vitamin. Lze ho totiž do těla částečně získat ze slunečního svitu. Je často spojovaný s problematikou osteoporózy, protože jeho příjem je potřebný pro vstřebávání vápníku – tedy na stavbu kostí. Méně už se ví o jeho významném vlivu na imunitní systém, na neuro-svalové funkce a o jeho schopnostech chránit před infekcemi a v zimních měsících
i před prochladnutím a chřipkou. Hladinu vitaminu D3 v organismu je dobré nechat si změřit u lékaře, což ale dle nedávno uskutečněného průzkumu využívá jen 7% dotázaných.
Co ovlivňuje vstřebávání D3 do organismu ze slunečního záření:
· Intenzita slunečního svitu – v našem pásmu lze D3 ze slunce čerpat zhruba jen v období červenec-srpen, v poledne; přísun omezuje smog · Fototyp a stáří kůže – obecně platí, že tmavší typy mají menší schopnost vstřebávat D3 kůží; stejně tak starším lidem už kůže tak dobře nevstřebává |
Přitom hlídat si hladinu tohoto vitaminu v krvi je zcela zásadní obzvlášť v těhotenství nebo v období menopauzy a ve vyšším věku obecně, kdy je nedostatek vitaminu D největší. Vitamin D je nejlepší čerpat ze slunečního záření a podpořit pohybem venku, a pak samozřejmě ze stravy, ze které ale vstřebáme pouze 5 – 10 % doporučené dávky.
Záhadné káčko
Abychom efektivně vstřebávali vápník a chránili tak svoje kosti a zuby, potřebujeme dostatečný přísun vitaminu D. A aby se v těle vápník ukládal tam, kam má (do kostí a zubů), potřebujeme vitamin K2. „Vitamin K2 patří do stejné skupiny jako vitaminy A, D a E, ale ve srovnání s nimi toho o něm zatím moc nevíme. Přitom jeho účinky na organizmus jsou veskrze pozitivní,“ říká MUDr. Jana Čepová, Ph.D. z Ústavu lékařské chemie a klinické biochemie, 2. LF a FN v Motole. Již byl zdokumentován vliv K2 na výskyt diabetu mellitu 2. typu, byly též zjištěny protizánětlivé účinky a byly prokázány protirakovinné účinky. Dále byla popsána spojitost nízkých hladin vitaminu K2 s výskytem Alzheimerovy choroby.
Ze stravy ale vstřebáme jen něco kolem 10 % doporučeného množství tohoto vitaminu, přesto jen necelých 18 % dotázaných doplňuje vitamin K2 vitaminovými doplňky.
Potravina | Množství | Vitamin K2 (μg)
(doporučená denní dávka dospělého = 70-120 µg vitaminu) |
Vaječné žloutky | 100 g | 29,1 – 33,5 |
Kuřecí maso | 100 g | 5,8 – 11,3 |
Vepřové maso | 100 g | 0,2 – 9,9 |
Hovězí maso | 100 g | 1,1 – 9,3 |
Sýr | 100 g | 40,3 |
Mléko | 100 g | 0,8 – 1,0 |
Fermentované sójové boby | 100 g | 939 – 998 |
Obohatit stravu nebo navštívit lékárnu?
Vitaminy D3 i K2 jsou rozpustné v živočišných tucích, nejvíce jich najdeme v tvrdých sýrech, mořských rybách (hlavně vitamin D), mase, tvarohu, vaječných žloutcích atd. Mnohé klinické studie z posledních let dokazují, že většina populace trpí jejich nedostatkem. „Dosáhnout správné hladiny vitaminů D3 a K2 pouze stravou a pobytem na slunci je v našich podmínkách prakticky nemožné, proto doporučuji doplňovat pestrou stravu vitaminovými doplňky,“ říká MUDr. Jana Čepová, Ph.D. Přesto 80% dotázaných v internetovém průzkumu uvedlo, že vitaminové doplňky K2 nebo D3 neužívají oni, ani nikdo z jejich známých. Navštívit lékárnu se tedy v tomto případě vyplatí – ale vybírat vitaminy je dobré s rozmyslem – dát na kvalitu dodavatele a především si všímat deklarovaného množství účinné látky.