Astronomický podzim začíná podzimní rovnodenností. Na severní polokouli 22.-23. září . A právě výborné podzimní ovoce se rozhodla Mlékárna Valašské Meziříčí využít spolu se svými výrobky do dvou lahodných koláčů, a to hruškového, tolik typického právě pro Valašsko, a dýňového.
„Připravili jsme recepty na hruškový a dýňový koláč, které jsou vhodné jako pohoštění pro návštěvu, svačinka do školy, ale také jako dobrota na snídani," říká ing. Radka Benešová, marketing manažer Mlékárny Valašské Meziříčí.
Hruškový koláč s bílým jogurtem
Použité suroviny
- 125 g bílého jogurtu
- 200 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 3 vejce
- 3 větší hrušky
- 50 g mletých mandlí
- 70 g másla
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 3 lžíce horké vody
- cukr na závěrečné posypání
Postup
Celkový čas přípravy: 90 min
Hrušky zbavíme slupky, omyjeme a nakrájíme na plátky. Ušleháme si vejce s horkou vodou, tak aby se nám vytvořila pěna. Přidáme cukr, bílý jogurt a rozpuštěné vychladlé máslo. Do směsi si prosejeme mouku s práškem do pečiva a mandle. Vytvoříme těsto. Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Nalijeme polovinu těsta, rozprostřeme polovinu hrušek, postup opakujeme a poté dáme péct do předehřáté trouby 40 minut na 180°. Po vyjmutí koláče z trouby a jeho vychladnutí jej posypeme cukrem.
Dýňový podzimní koláč s kefírovým mlékem nízkotučným
Použité suroviny
- 1,5 hrnku kefírového mléka nízkotučného
- 2,5 hrnku špaldové
- 1,5 lžičky jedlé sody
- 1 kávovou lžičku perníkového koření
- 2 vejce
- 3/4 hrnku oleje
- 3/4 hrnku třtinového cukru
- 2,5 hrnku strouhané dýně (bez pecek)
- 3 lžíce třtinového cukru na prosypání dýně
- máslo na vymazaní a kokos na vysypání formy
Na žmolenku:
- 100 g másla
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g cukru
Postup
Ušleháme si vejce s cukrem a postupně přidáváme olej, kefírové mléko nízkotučné a nakonec přisypeme mouku se sodou, kterou jsme smíchali s perníkovým kořením. Nádobu, nejlépe keramickou kulatou, si vymažeme máslem a vysypeme strouhaným kokosem. Těsto nalijeme do formy. Připravíme si dýni, kterou nastrouháme, smícháme s cukrem a nasypeme na těsto. Na závěr posypeme drobenkou, kterou jsme si připravili z másla, mouky a cukru. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 35 minut.