10 pravidel, jak se udržet fit

Jak dosáhnout toho, aby byly tělo i mysl v dobré kondici? Važte si svého zdraví, okamžiků štěstí a všech dobrých věcí ve vašem životě. Protrénujte se k pozitivnímu myšlení a zdravému životnímu stylu, abyste si mohli užívat každou minutu života.

Přinášíme vám 10 jednoduchých tipů, jak toho dosáhnout.

  1. Sepište si argumenty: Pokud budete mít černé na bílém zapsané všechny důvody, proč byste měli být ve vynikající kondici, bude vás to neustále motivovat k lepšímu životnímu stylu. Přestože váš cíl sám o sobě dává smysl a zdá se, že nepotřebuje žádné opodstatnění, čím více argumentů pro sebe budete mít, tím lépe se udržíte disciplinovaní.

2.   Mějte plán: Cíl bez plánu je jen sen. Převzít kontrolu nad svým zdravím vyžaduje znalost aktuálního stavu i dlouhodobou vizi a směr. Může vám v tom pomoci nový online nástroj – Index zdraví. Na základě výsledků dotazníku týkajícího se vašeho současného životního stylu vám pomůže odhadnout vaši startovní kondici. Na míru vám vytvoří měsíční plán aktivit, rad a tipů, jak se dostat do formy a budovat zdravější životní styl.

3.  Vychutnejte si pozitivní efekt: Máte nějaké špatné návyky, kterých se nemůžete zbavit, přestože se opravdu snažíte? Problém spočívá v tom, že držení se zlozvyku vám brání poznat, jak dobře se vaše tělo může cítit bez něj. Takže nad tím nepřemýšlejte a prostě s ním skoncujte. Jakmile ucítíte pozitivní efekt, budete motivováni neustále pokračovat.

4.  Pijte hodně vody: Bez ohledu na to, jaký je váš zdravotní stav, voda je vždy dobrou volbou pro každého. Naše tělo je tvořeno ze 70 % vodou, takže hydratace organismu je životně důležitá. Vypijte velkou sklenici vody hned po ránu a pravidelně ji pak popíjejte i přes den.

5.  Ovoce a zelenina jsou základ: Ovoce a zelenina obsahují velké množství vody a jsou plné vitaminů, minerálů a dalších živin. Dopřejte si čerstvý džus každé ráno a misku salátu nebo čerstvě nakrájené zeleniny ke každému jídlu.

6.  Nepřejídejte se: Naše tělo potřebuje mnohem méně potravy, než jsme zvyklí mu dodávat. Jezte pomaleji, užijte si každé sousto, a když se cítíte plní, můžete si dát něco malého později. Je to rozhodně lepší než se přejídat.

7.  Jezte pomaleji: Když budete jíst pomaleji, budete se cítit plnější, a tím pádem toho sníte méně. Dát si načas s jídlem rovněž pomáhá lepšímu zažívání a vstřebávání živin ze stravy.

8.  Denní dávka pohybu: Tělo, které se nehýbe, nemůže být zdravé. Cvičení převede vaši energii do pohybu, rozproudí krev a pomůže vám odreagovat se od každodenního stresu. Věnovat denně 30 minut pohybu je naprosté minimum, které byste měli svému tělu dopřát. Tuto půlhodinu můžete rozdělit na 2 až 3 etapy, ale ujistěte se, že se opravdu celkem hýbete alespoň 30 minut každý den.

9.  Kvalitní odpočinek: Bez spánku není naše tělo schopné správně fungovat. Snažte se chodit spát pravidelně ve stejnou dobu, aby se vaše tělo mohlo nastavit na váš denní rytmus. Spěte minimálně 7 hodin každý den.

10. Pište si deník: Sledujte svoje zvyky a pokroky. Vytvořte si osobní profil třeba na interaktivním online portálu walmark.cz/index-zdravi a sledujte, jak si vedete. Index zdraví vám den po dni připomene, na co nezapomenout a čím svůj program zpestřit, abyste se cítili dobře a byli v takové kondici, v jaké být chcete. Myslete na sebe a své zdraví, začněte na něm pracovat hned teď.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.