Tip pro letní měsíce: Solná komora nabízí přírodu, umění i historii

Máte rádi, turistiku, cyklistiku, kulturu, historii, koupání, potápění, jachting a dobré jídlo? Rakouská Solná komora nabízí v tomto směru vše, co si milovník turistiky i kultury může přát.

Atterské jezero nebo také Kammerské jezero je ledovcové jezero v severním Rakousku v Alpách v pohoří Salzkammergutberge. Má rozlohu 46,7 km², a je tak třetím největším jezerem v Rakousku, dosahuje maximální hloubky 171 m a leží v nadmořské výšce 467 metrů. Teplota vody zde v létě dosahuje až 25 °C.

Pro návštěvníky, je podstatnější fakt, že kvalita vody v jezeře odpovídá pitné vodě. Sinice zde nehrozí. Kdo má rád romantiku, navštíví jižní část jezera. Tyrkysově modrá barva vody, nad kterou se tyčí panorama hor, nepotřebuje komentář…

Trocha historie

Lidé tuto oblast osídlili již tisíce let před tím, než se stala oblíbeným cílem pro rekreaci. V době kamenné, před 5 000 až 6 000 lety, si lidé na břehu jezera budovali domy na dřevěných kůlech, jejichž pozůstatky se zde nacházejí dodnes. Archeologové zde našli pazourkové nože a dýky, jako měl u sebe „ledový“ muž Ötzi. Stavby na kůlech jsou dnes zahrnuty do světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Pro české turisty může být neméně zajímavá historie ne tak vzdálená. Atterské jezero, především jeho jižní břeh s reliéfem hor, byl totiž na konci 19. a na počátku 20. století velmi oblíbeným místem rekreace české průmyslové a finanční elity. Dnes má ve zrekonstruovaných rezidencích sídlo mnoho rakouských i mezinárodních prominentů.

Trocha kultury

Tyrkysově modré jezero s panoramatem hor lákalo vždy také umělce. Skladatel Gustav Mahler trávil s rodinou letní měsíce v letech 1893-1896 na břehu jezera ve Steinbachu, v budově dnešního hotelu Föttinger. Aby mohl nerušeně komponovat, nechal si přímo na břehu jezera postavit malý domek, který je dnes součástí areálu hotelu.

Během let sloužil domek k nejrůznějším účelům, od skladu po zázemí řeznictví, které provozoval dědeček současného majitele hotelu. V létě 2016 byl domek navrácen zpět do původní podoby a návštěvníci v něm dnes najdou i klavír, u kterého Mahler komponoval.

Atmosféra Attersee a okolní krajina inspirovala i malíře. Nejznámějším je patrně světově proslulý secesní malíř Gustav Klimt, který v tomto regionu pravidelně trávil letní měsíce v letech 1900 až 1916. Zde také vznikla převážná část z padesátky jeho krajinomaleb. O jeho pobytu na Attersee informuje návštěvníky multimediální výstava v Centru Gustava Klimta v Schörflingu.

Trocha gastronomie

Nechte se rozmazlovat regionálními pochoutkami a lahůdkami v množství restaurací na břehu jezera. Na své si přijdou milovníci ryb. Restaurace tak mají v nabídce čerstvé ryby z opravdu lokálního zroje.

Tvrdý alkohol a pálenici si podvědomě spojujeme s muži. Z tohoto stereotypu vyvede návštěvníky palírnice Rosi Huber – D´Brennerin ve Weyreggu, která získává za své produkty v Rakousku jedno ocenění za druhým. Dámská tradice pálení je v jejím domě provozována už po tři generace. Zajímavostí je, že původní dekret povolující pálení získala palírna už od císařovny Marie Terezie.

Množstvím ocenění se chlubí také minipivovar Bierschmiede. Hospůdka s připojeným obchůdkem nabízí milovníkům zlatavého moku nepřeberné množství pivních druhů a chutí. Inspirací pro vznik značky a jméno pivovaru byl dědeček současného majitele, profesí kovář.

Pokud vám alkohol a pivo nic neříkají, pak se můžete vydat po včelí stezce do včelího statku Attersee. Na 1,5 km dlouhé stezce můžete včely pozorovat z bezprostřední blízkosti. Procházku zakončíte, jak jinak, v malém obchůdku, který voní po včelích produktech a kde můžete také řadu včelích dobrot ochutnat i koupit.

A samozřejmě turistika…

Alpské podhůří je samozřejmě předurčeno k turistice. Návštěvník zde najde řadu turistických a cyklistických tras různých stupňů náročnosti. V nejvyšším bodě oblasti Attergau stojí za to zajít na attergauskou rozhlednu, která v nadmořské výšce 884 m n.m. Po 208 schodech a 36 výškových metrech vás odmění nádherný panoramatický výhled na celou Solnou komoru.  Budete mít volný výhled na Traunstein, Höllengebirge, Atterské jezero, Dachstetin a mnoho dalších míst.

Kdo se nechce šplhat do schodů, může zvolit například návštěvu soutěsky Burggrabenklamm, která vede po skále po vícero schodech. Trasa soutěskou je zčásti zajištěná zábradlím, zčásti vede po visutých kovových chodnících a visutých žebřících. Do cíle se dostanete po procházce dlouhé přibližně 20 minut. Dole bouří masa vody, nahoře se tyčí impozantní skalní stěny. Burácející voda padá dolů přes skály z výšky 18 metrů a dole se spojuje v jednom vodním kotli.

Přírodních zajímavostí a krás najdete v Solné komoře samozřejmě mnohem a mnohem více. I proto byla kulturní krajina a příroda mezi Atterským a Travenským jezerem zařazena mezi přírodní parky jako nejmladší a největší přírodní park v Horním Rakousku.

Eva Klánová

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.