Od tohoto týdne je k dostání na prodejnách Billa český chřest pod privátní značkou Česká farma. Čerstvý, bílý chřest z produkce českých pěstitelů si budete moci užívat do konce června. K dostání bude rovněž chřest zelený ze zahraničí.
Chřest, často označovaný jako „bílé zlato“ či „královská zelenina“, je nejen lahodný. Je také jednou z nejdietnějších potravin vůbec a je vyzdvihován pro řadu svých pozitivních zdravotních účinků. Díky vysokému obsahu důležitých vitamínů a minerálů a jejich kombinaci se o něm často hovoří dokonce jako o elixíru mládí. Jemnou chuť chřestu si naši předkové vychutnávali už před naším letopočtem, ale zároveň jej díky jeho vlastnostem užívali jako lék. Za první zmínku o této zelenině můžeme považovat její zobrazení na fresce z doby 3000 let před naším letopočtem, na níž je obětována egyptským bohům. Římský císař Augustus pak dokonce založil „chřestovou flotilu“ určenou k dovozu této skvělé zeleniny.
Recept na FARFALLE S CHŘESTEM, HRÁŠKEM A PANCETTOU:
Ingredience (pro 4 osoby)
- 400 g těstovin farfalle
- 10 stonků zeleného chřestu
- 5 stonků bílého chřestů
- 200 g hrášku
- 100 g pancetty
- 150 g sýra grana padano
- 4 lžíce smetany a olivového oleje extra panenského
- 50 g másla
- sůl a pepř a čerstvá bazalka
Postup
- Chřest omyjte, odkrojte dřevnaté konce (2 – 4 cm). Bílý chřest oloupejte škrabkou od hlavičky směrem dolů. Ve velkém hrnci dejte vařit vodu se lžičkou soli a cukru.
- Jakmile začne vřít, ponořte do ní chřest špičkami nahoru a 4 minuty povařte. Sceďte a nakrájejte na 2 cm dlouhé kousky, špičky odložte stranou.
- Olej rozpalte v široké pánvi s vyšším okrajem, přidejte jarní cibulku a česnek. Nechte zesklovatět, přihoďte pancettu, hrášek a spařený chřest.
- Krátce orestujte, podlijte smetanou, osolte a opepřete. Sporák vypněte, do směsi vmíchejte polovinu sýra a přidejte máslo na zjemnění.
- Promíchejte s těstovinami uvařenými podle návodu na obalu a podávejte vydatně posypané sýrem Grana Padano. Dozdobte lístky čerstvé bazalky.