Správným polštářem proti chrápání

Spíte nekonečné hodiny a přesto se probouzíte nevyspalí? Bolí vás záda, krk nebo dokonce hlava? Jednou z příčin, proč vstáváte unavení a se strnulým krkem, může být nesprávný polštář. Určitě jste netušili, že může být i jedním z důvodů proč chrápete.

Chrápání je nepříjemný problém. Až 85 procent populace trpí takzvaným jednoduchým chrápáním, a to bez rozdílu mezi muži i ženy. Jde o občasné vydávání hrdelních zvuků v poloze na zádech, které se čas od času objeví u každého. Nejčastější příčinou je rýma, alergie či suchý vzduch v místnosti. Další skupinou jsou lidé, které sužuje takzvané habituální chrápání, čili primárně, při kterém člověk chrápe každou noc a v jakékoliv poloze. Dochází k němu, když uvolněné struktury v hrdle začnou vibrovat a vytvářet zvuk. Chrápání je považováno za poruchu spánku,

přičemž jeho těžká forma může mít závažné zdravotní či společenské důsledky.

Pozor na plané sliby

Pokud patříte k lidem, kteří trpí chrápáním, měli byste provést nezbytné kroky k jeho odstranění. Nezapomínejte totiž na to, že nejen vy, ale i váš partner potřebuje kvalitní spánek. Během chrápání nespíte klidně ani si neodpočinete. Na trhu existuje velké množství výrobků, které slibují jeho odstranění, ale většina z nich není účinná. Určitě si pamatujete reklamy na polštáře, které slibovaly, že vaše polovička nebude během noci nechtěně chrápat a budit vaše sny. Speciální polštáře, které výrobci deklarovali jako polštáře proti chrápání, se ukázaly jako nefunkční a zákazníkům to požadovaný efekt nepřineslo. Proto se výrobci zaměřují spíše na polštáře na podporu krční páteře.

Kroky k odstranění chrápání

Neexistuje žádný zázračný lék, který by dokázal chrápání úplně odstranit, avšak změna návyků při způsobu spánku může výrazně pomoci. Existují polštáře, které mají opravdu vliv na chrápání. Žádné kouzelné výrobky slibující nesplnitelné však za tím nehledejte. Jde o běžný výrobek, který najdete v obchodech, ale důležité je, zda má správnou velikost a tvar, který sedne právě vám. Tak jak to automaticky děláme v případě matrace i polštář by si měl člověk pořádně vybrat. Je totiž stejně důležitý jako správná matrace. Celou noc podpírá naši krční páteř, což může mít při nesprávné poloze těla neblahé důsledky nejen na spánek, ale i celkové zdraví. V posteli trávíme třetinu svého života a přibližně třetinu dne. Pokud bychom spali na špatném polštáři, dříve či později bychom pocítili následky, k nimž patří zejména bolest krční páteře. Pokud si však vybereme správnou velikost a tvar opory hlavy, může mít výrazný vliv nejen na kvalitu spánku jako takového, ale i na nepříjemné chrápání.

Důležité rady při výběru polštáře

1. Krk a páteř by měly být v neutrální poloze. Ptáte se, o jakou polohu se jedná? Je to taková, při níž je krk v přirozeném postavení a plynule navazuje na páteř. Neutrální pozice je stejná, když stojíte, sedíte i ležíte. Pokud máte v noci hlavu v nepřirozené poloze, šíje se namáhá a vytváří se nepříjemné svalové napětí.

2. Poloha, v jaké spíme, hraje důležitou roli při výběru polštáře. Potřebné je uvědomit si, na které straně zvykneme spát. Existují varianty polštářů pro lidi ležících více nalevo i napravo.

3. Doma bychom měli mít více polštářů, které můžeme v případě potřeby střídat – netřeba je vyhazovat, protože spánkové návyky se mohou časem měnit.

Někteří prodejci dnes doporučují i ​​koupi polštářů naplněných různými směsmi bylinek proti chrápání. Nejčastěji jde o směs mateřídoušky, lipového květu a černého bezu. Složení má uvolňovat dýchací cesty a přispívat k plnohodnotnému spánku. Jak jsme již zmínili v úvodu, efekt se většinou nedostaví, pokud máte hlavu ve špatné poloze, budete chrápat i nadále. Voňavý polštářek si však můžete nechat v posteli aspoň jako dekoraci, která vám zpříjemní usínání!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.