Jak podpořit rekonvalescenci

Zimní měsíce jsou nejvhodnějším časem pro plánované operační zákroky, neboť působení slunce je značně omezené. To představuje výhodu zejména u invazivních metod, kdy je nutné pooperační ránu a jizvu chránit před slunečním zářením.

Naše tělo není zároveň v tomto období vystavováno přílišným výkyvům počasí, proto na podzim a v zimě rychleji ustupují otoky. Obvazy a elastické návleky doporučované po operacích nemocného v těchto měsících tolik neobtěžují. Nehrozí zvýšené pocení, a tak ani nedochází k reakcím kůže v okolí jizvy. Od operace provedené na podzim či v zimě zbývá do příštího léta dostatek času, takže se rána i jizvy dobře zhojí.

Nezáleží na tom, zda zákrok podstupujete ze zdravotních či estetických důvodů – v obou případech platí, že na úspěšnost operace má podstatný vliv také následná rekonvalescence a to, zda dodržíte klidový režim. Proces návratu organismu do normálu můžete podpořit také správnou výživou a přírodními prostředky.

Pro hojení ran je potřeba mít dostatek „podpůrných prostředků“, jako jsou bílkoviny, tekutiny, vitaminy, zejména „céčko“, a všechny ostatní složky potravy ve vyváženém poměru. Ananas v podobě čerstvě vylisované šťávy nebo nakrájených kousků je bohatý na přírodní enzymy a ovocný cukr, který organismu pomůže překonat pocity vyčerpání. Hodí se proto pro rekonvalescenci, kdy tělu dodá novou energii. Dbejte taky na dostatečný přísun železa, zinku, hořčíku a vápníku. Hořčík a vápník najdeme například v mandlích a máku. Zinek a železo obsahují zase dýňová semínka.

V dalších dnech po zákroku je pro pacienta jednou z hlavních otázek, kdy a jak se mu zahojí rány. Nejen kožní řez, ale hlavně operované orgány a jejich okolí, které může být také operací ovlivněno. Se snížením bolestivosti a otoků pomůžou léčivé bylinky z přírody. Léčivá mast Traumeel obsahuje dvanáct druhů léčivých bylin a dva druhy přírodních minerálních solí. Rostlinný přípravek na homeopatické bázi se užívá ke zmírnění bolestí při lehkých nebo středně závažných poraněních pohybového aparátu. Je vhodný také pro stavy po úrazu pohybového aparátu, po operaci, na podlitiny a posttraumatické otoky.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.