Podzimní kulinářské inspirace

Zpestřete si jablečnou sezonu tradičními i novými recepty a pochutnejte si na výtečných dobrotách. Vyzkoušejte jeden z osmi tipů značky Vitana pro pečení a oslaďte sobě i rodině podzimní odpoledne.

Lehké jablečné košíčky

  • 100 g másla
  • 150 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 5 polévkových lžic mléka
  • 140 g hrubé mouky
  • ½ Kypřícího prášku do pečiva

Ušleháme si sníh z vaječných bílků. Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny, přidáme mouku s práškem do pečiva a mléko. Na konec opatrně vmícháme sníh z bílků. Takto připravené těsto plníme do papírových košíčků a poklademe nastrouhanými jablky. Pečeme při 180 stupních cca 30minut. Pokud máte rádi více cukru můžete po upečení pocukrovat moučkovým cukrem.

Pečený čaj

  • 500 g ostružin
  • 1 kg letního ovoce (broskve, meruňky, švestky)
  • 600 g cukru krupice
  • 2 Citronové cukry s citronovou kůrou
  • 1 balení Sypání na sladká jídla
  • (Staročeské sypání)
  • 2 dcl rumu

Ovoce promícháme s 2 Citronovými cukry a Staročeským sypáním Vitana. Poklademe na plech na pečící papír a zasypeme krupicovým cukrem. Dáme do trouby a pečeme při 180 stupních cca 30 minut. Během pečení promícháme, aby se nám ovoce nepřipékalo. Před koncem polijeme rumem, a ještě teplé vkládáme do skleniček, které po uzavření otočíme dnem vzhůru.

Příprava čaje: do hrníčku dáme 1 polévkovou lžíci pečeného čaje a zalijeme vroucí vodou. Pro ozvláštnění chutě můžeme přidat plátek zázvoru.

POZOR: pokud připravujete čaj pro děti rum nepoužívejte

Jablečný závin

  • 350 g hladké mouky
  • 250 g tuku na pečení
  • 150 g bílého jogurtu
  • 4 velká jablka
  • 1 Vanilkový cukr
  • 1 Skořicový cukr
  • Vlašské ořechy: množství dle oblíbenosti
  • 1 vejce na potření

Mouku, tuk a jogurt propracujeme v hladké těsto, které necháme alespoň 1 hodinu odpočinout v chladu. Pak těsto rozválíme na tenký plát, na který poklademe oloupaná a najemno nakrájená jablka. Posypeme vanilkovým cukrem, skořicovým cukrem a na konec nahrubo nasekanými ořechy. Zavineme do závinu a pomašlujeme vajíčkem. Pečeme při 180 stupních cca 20 minut.

Nekynutý koláč s mákem a švestkami

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 50 g cukru krupice
  • 3 žloutky
  • 300 g tuku na pečení
  • 8 g Sušeného pekařského droždí
  • 200 ml mléka (vlažného)
  • Špetka soli
  • 500 g vypeckovaných švestek

Všechny suroviny propracujeme v hladké nelepivé těsto, které můžeme hned vyválet na plech. Nastříkáme makovou náplň v pruzích a mezi ně poklademe čtvrtky vypeckovaných švestek. Pečeme při 180 stupních cca 20–30 minut. Před podáváním pocukrujeme.

Maková náplň: 250 g mletého máku, 250 ml mléka, 150 g cukru krupice, 1 skořicový cukr, 50 g másla. Mléko, máslo a cukr přivedeme k varu přidáme mák a řádně provaříme.

Tvarohový koláč s hruškou

1 koláčová forma (25 cm průměr)

Těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 125 g másla
  • Špetka soli
  • 1 vejce
  • 1 Vanilkový cukr
  • 50 g moučkového cukru

Tvarohová náplň:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 2 vejce
  • 1 citron na šťávu a kůru
  • 150 g cukru krupice
  • 1 Třtinový cukr s limetkou Vitana
  • 300 g očistěné a nakrájené hrušky

Změklé máslo propracujeme s ostatními surovinami v pevné těsto a necháme ho 30 minut odležet v chladu. Těsto rozválíme na velikost koláčové formy, kterou jím vyložíme. Dno propícháme vidličkou, aby se nám při pečení nezvedlo. Koláč potřeme tvarohovou náplní a poklademe očistěnou a nakrájenou hruškou. Pečeme při 170 stupních cca 35 minut. Po upečení pocukrujeme.

Křehký koláč s ostružinami (4 malé koláčky)

Korpus:

  • 4 vejce
  • 100 g cukru krupice
  • 150 g hladké mouky
  • 4 polévkové lžíce oleje

Dozdobení:

  • 300 g ostružin
  • 200 g jahod
  • 1 Dortové želé

Vejce a cukr vyšleháme do pevné pěny, zlehka přimícháme mouku a přilijeme olej. Hmotu nalijeme do 4 malých dortových forem. Pečeme při 180 stupních cca 20 minut. Po vychladnutí korpus nevykrajujeme, posypeme ho ostružinami, jahodami a zalijeme Dortovým želé . Necháme vychladit a pak vyndáme z formy.

Dýňový koláč

Těsto:

  • 160 g hladké mouky
  • ½ lžičky krupicového cukru
  • ½ lžičky soli
  • 115 g másla

Suroviny propracujeme v pevné těsto, které rozválíme na tenký plát a vyložíme jím koláčovou formu. Pečeme při 180 stupních cca 10 minut.

Na hotové těsto nalijeme náplň připravenou z dýně:

Dýňová náplň:

  • 3 vejce
  • 420 g dýňového pyré
  • 340 g kondenzovaného mléka
  • 165 g tmavého třtinového cukru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 Vanilkového cukru
  • 1 lžička Perníkového koření
  • 1/2 lžička Mletého zázvoru

Všechny suroviny smícháme v hladkou směs, nalijeme na upečený korpus ve formě a pečeme při 160 stupních dalších cca 45-50 minut.

Sněhová čepice:

  • 4 bílky
  • 200 g cukru krupice

Bílky a cukr šleháme ve vodní lázni v pevný sníh, který naneseme na koláč. Zprudka zapečeme při 200 stupních cca 3-5 minut.

Londýnské řezy

  • 300 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 3 žloutky
  • ½ Kypřicího prášku do pečiva
  • Rybízovou marmeládu na potření

Všechny suroviny propracujeme v pevné těsto, které rozválíme na plech v šířce asi 5 mm plátu. Potřeme rybízovou marmeládou a přelivem. Nakonec posypeme sekanými ořechy. Pečeme pozvolna při 180 stupních 15–20 minut. Ještě za tepla krájíme

Přeliv:

  • 6 bílků
  • 200 g cukru krupice
  • 120 g nahrubo sekaných vlašských ořechů
  • 1 Vanilkový cukr

Z bílků a cukrů ušleháme sníh a lehce přimícháme ořechy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.