Jste „poznamenaní“?

Znaménko nebo pihu na těle má snad každý. Některá jsou roztomilá, jiných bychom se rádi zbavili. V každém případě bychom si je měli nechat preventivně prohlédnout u dermatologa. Některé pigmentové skvrny nemusí být zcela nevinné.

V poslední době výrazně přibývá pacientů s rakovinou kůže. Je to dané jednak neustupující módou bronzové kůže (někdy bez dostatečné sunscreenové ochrany), ale naštěstí je to i tím, že lidé častěji navštěvují kožní oddělení, mají-li dojem, že s jejich znaménky není všechno v pořádku. To je pozitivní zpráva, protože když se zachytí včas, neovlivní nám katastrofálně život. „Největší počet úmrtí je zaznamenán u pacientů, kteří odbornou pomoc vyhledali až poté, kdy jim pigmentace začala mokvat či krvácet,“ potvrzuje MUDr. Ota Schütz, primář Žilní kliniky. „V tu dobu již

nádor zakládá vzdálené metastázy a existuje jen velmi malá pravděpodobnost na záchranu.“

Prevence je vždy lepší
Traduje se, že kdyby znaménko změnilo tvar, barvu nebo začalo svědit, máme okamžitě vyhledat odbornou pomoc. Bohužel je pravda, že v těchto případech, kdy dochází ke změnám vzhledu, je znaménko ve stádiu spojeném právě s metastázami (to znamená, že je již zanedbané).

Naopak není pravda to, co často slýcháme, že zatržení pihy je to vůbec nejhorší, co se může stát, protože důsledkem je rakovina kůže. „Jestli si pihu nebo znaménko zatrhnete, není se čeho obávat, afekce se sama zhojí do několika dnů. Stržení znaménka nutně neznamená, že dojde k jeho zvratu v kožní nádor,“ ujišťuje doktor Schütz a dodává, že daleko horší důsledky můžou vzniknout při zanedbaných kontrolách.

Jako v mnoha jiných případech i tady platí, že prevence je lepší než následná léčba a že pravidelné kontroly jsou jedinou a nejúčinnější formou prevence proti případným komplikacím s pigmentací. Odborníci doporučují časový interval nejméně jednou ročně. Vzhledem k tomu, jaké vám to může ušetřit starosti, není proč váhat.

Znaménka pod lupou
A jak probíhá taková kontrola? Kupříkladu na Žilní klinice je základní kontrola klinická a většinou plně postačí. Když se ale vyskytne jakákoliv nejasnost, lékař znaménko prověří speciální dermatoskopickou lupou. Pokud vznikne podezření, že by zde mohlo být něco v nepořádku, odebere se vzorek, který putuje na histologii. V opačném případě se pouze domluví interval prohlídek.

Dbejte proto na pravidelnost kontrol a zajistíte si život bez komplikací. Nikdo nechce trávit svůj volný čas na klinice, ale přece jen je lepší jednou ročně ji navštívit na půl hodiny než být týdny hospitalizován.

Existují ovšem i osoby, jimž takové znaménko vadí pouze z estetických důvodů. Možná právě vy máte nevzhlednou pihu v obličeji nebo vystouplou v nějaké nevyhovující oblasti, kde vám překáží. Odborníci vám pomůžou i s těmito případy. Na kosmetická odstranění se používá radiofrekvenční přístroj, který má kromě esteticky přijatelného výsledku výhodu v tom, že jej lze odeslat k histologickému vyšetření.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.