Výstava Chrámový poklad na děčínském zámku

Zámku v Děčíně se opět podařilo díky svým aktivitám zachránit významné historické předměty. Tentokrát se jedná o vzácné sakrální – bohoslužebné předměty, které se v minulosti běžně využívaly v rámci duchovního života. 23. června tohoto roku bude otevřena nová výstava „Chrámový poklad“ .

Tato výstava  předmětů z „Chrámového pokladu“ kostela Povýšení sv. Kříže představí ty nejcennější kusy, konkrétně dvě monstrance, pět kalichů, dva ostatkové kříže, ciborium, ornát a dalmatiku. Drtivá většina z nich pochází z první poloviny 18. století, některé jsou i starší. Například kalich, jehož noha pochází s největší pravděpodobností z konce 15. století. Za pozornost jistě stojí monstrance z pozlaceného stříbra, dílo špičkového pražského zlatníka Johanna Patzenyho. Všechny tyto předměty budou vystaveny přímo v kostele Povýšení sv. Kříže, konkrétně v oratoři, kde původně během bohoslužeb sedávali členové hraběcí rodiny. Pro jejich pohodlný přesun je kostel spojen se zámkem krytou chodbou, do které se vstupuje v jedné z nejkrásnějších částí celého zámeckého areálu, v Růžové zahradě. „Chrámový poklad“ se stane součástí prohlídkového okruhu „Barokní perly zámku“. Restaurování vystavených předmětů a pořízení vitrín proběhlo díky projektu „Šlechtické poklady“, který Zámek Děčín p.o. realizuje společně s partnerským zámkem Weesenstein v Sasku.

„Zámek Děčín nabízí v současnosti tři prohlídkové okruhy. Jeden z nich nazvaný „Barokní perly zámku“ bude v letošním roce obohacen o novou stálou výstavu,“ uvádí Ing. Iveta Krupičková, ředitelka zámku Děčín. „Jak už název napovídá, tato prohlídka představuje architektonicky nejcennější části zámku, které vznikly během rozsáhlé barokní přestavby na konci 17. století. Zahrnuje prohlídku monumentální konírny, Růžové zahrady s glorietem, spojovací chodby a kostela Povýšení svatého Kříže,“ dodává Iveta Krupičková.
Kostel Povýšení svatého Kříže vznikl jako nedílná součást areálu děčínského zámku v letech 1687-91. Přestože od poloviny 18. století začal být využíván jako farní kostel, zůstal i nadále v držení rodu Thun-Hohenstein, tedy majitelů děčínského zámku. Postupem času se ve sbírkách kostela nahromadila celá řada cenných bohoslužebných předmětů a církevních rouch, které většinou nechali pořídit právě majitelé zámku. Velmi pravděpodobné je to například u bohoslužebných oděvů. Vzhledem k vysokým cenám kvalitních textilií bývalo běžnou praxí, že patroni kostela pro tento účel věnovali látky z vlastních šatů či ze závěsů nebo jiných textilních dekorací. Je tedy možné, že nádherné lyonské látky z 18. století, ze kterých jsou dnes ušity pluviály, dalmatiky či kasule původně zdobily komnaty děčínského zámku.
Zámek má celoročně otevřené dvě prohlídkové trasy – „Zlatá léta děčínského zámku“ a „Návštěva u knížete Františka Thuna“. Od dubna do října je přístupný ještě třetí okruh „Barokní perly zámku“ a prohlídka s Černým rytířem určená především pro rodiny s dětmi. Tato prohlídka je součástí projektu „Otevřete 13. komnatu“, zámek Děčín zde spolupracuje s dalšími 9 hrady a zámky. Během školních prázdnin je v nabídce ještě prohlídka „Za tajemstvím zámeckých dětí“, určena pro nejmenší děti. Dlouhodobým záměrem je navázat na historii zámku, který byl vždy centrem společenského a kulturního života regionu. Donedávna byl význam zámku v Děčíně opomíjen, a to vzhledem k tomu, že zámek po léta sloužil několika vojenským armádám, a tudíž byl veřejnosti nepřístupný. Nutno ale říci, že za poslední dobu nabývá opět na svém významu mezi českými kulturními památkami. Již dnes, s počtem přes padesát tisíc návštěvníků za rok, patří mezi nejnavštěvovanější památky Ústeckého kraje. Vedení zámku vynakládá veliké úsilí na obnovu expozic a je nesmírně aktivní.
Vysvětlivky:
Monstrance – ozdobná schránka z ušlechtilých kovů sloužící k vystavení posvěcené hostie.
Ciborium – liturgická schránka na přechování posvěcené hostie
Dalmatika – liturgický oděv odívaný jáhny
Kasule – liturgický oděv, který při bohoslužbě obléká kněz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.