Rodič – kuřák zvyšuje šanci, že dítě v budoucnu onemocní rakovinou plic

V České populaci je aktuálně více než 30 % kuřáků. Dle průzkumu společnosti Ipsos realizovanému pro organizaci Dobrá rodina u příležitosti Českého dne proti rakovině 6 % z nich kouří i v rodině, před dětmi či při jízdě autem. Statistiky ukazují, že v České republice ročně onemocní rakovinou plic více než 6 500 lidí a kouření je iniciačním faktorem číslo jedna.

Pouze 20 % z nich se dožije 5 let od stanovení diagnózy, 8 z 10 pacientů do 5 let umírá. Mezi pěstouny je podíl kuřáků jen necelých 7%, rodiče k nekuřáctví vychovávají i svěřené děti, ani ony pak v dospělosti nekouří.6 % kuřáků kouří i v domácnosti před dětmi, či při jízdě autemDobrá rodina chce svým průzkumem kuřáckých návyků upozornit na vysoký podíl kuřáků v české populaci, kde kouří téměř každý třetí člověk. Mezi mladými lidmi do 26 let dosahuje podíl kuřáků až 40 %. Exkluzivní průzkum renomované společnosti Ipsos provedený pro Dobrou rodinu ukázal, že 6 % kuřácké populace kouří i před dětmi, v rodině či při jízdě autem.

Svým zvykem tak zvyšují pravděpodobnost, že dítě jako pasivní kuřák v budoucnu onemocní rakovinou plic, jejímž nejčastějším iniciačním faktorem kouření je. Nádory plic jsou nejčastější onkologickou příčinou úmrtí, v České republice je ročně diagnostikováno 6 500 nových pacientů. Jen 20 % z nich se ale dožívá více než 5 let od data diagnózy. Hlavní příčinou vysokého procenta úmrtí je pozdní příchod pacienta k lékaři. Včasná diagnóza zvyšuje šanci na úspěšné zaléčení onemocnění či prodloužení života o desítky procent. Česká republika navíc patří mezi špičky v oboru léčby rakoviny plic. Aktuálně je v jednání spuštění screeningu v podobě nízkoemisního CT v rizikové skupině a ve stádiu klinických zkoušek je také česká vakcína z dendritických buněk DCVAC, která je testována u pacientů na 15 českých a slovenských specializovaných pracovištích.

Vyšší zájem o vlastní zdraví i nižší procento kuřáků mezi pěstouny
Mezi pěstouny je oproti běžné populaci jen 7% kuřáků. Ve srovnání s běžnou českou populací kouří tedy mezi pěstouny o 23% lidí méně. Všichni dotázaní pěstouni uvedli, že děti chrání před kuřáckými prostory a o zlozvyku s dětmi komunikují. Ve skupině dotázaných uvedlo pouze 7 %, že jejich, či svěřené děti jsou také kuřáci. Tato skupina se 100% shoduje s množinou rodin, kde je jeden z rodičů- pěstounů kuřák.
„Mezi pěstouny naší organizace se denně pohybuji, podobné výsledky jsem tedy očekával. Jsou to lidé, kteří přejímají zodpovědnost za svěřené děti a stejně zodpovědně přistupují ke svým rodinám i k vlastním dětem. Těší mne, že naši pěstouni vlastně vychovávají další generaci k nekuřáctví a tím i ke zdravému životnímu stylu,“ říká Tomáš Böhm, ředitel Dobrá rodina o.p.s. „Měli by to být především rodiče, kdo bude vychovávat potomky a ve skupině pěstounů díky průzkumu jasně vidíme vysokou úspěšnost, jsou-li rodiče sami nekuřáci a pokud s dětmi o kouření mluví,“ dodává.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.