Smetanový dort a ovocný koláč s Krajankou zakysanou smetanou

Čas domácího ovoce jahod, malin, rybízu, třešní ze zahrad se rychle blíží. Český výrobce a distributor zakysaných smetan značky Krajanka přináší dva tipy na jeho snadné, rychlé a přitom zábavné zpracování.

Dort ze zakysané smetany je podáván v podobě neupravených, tedy teplem neznehodnocených ingrediencí, jak smetany, šlehačky, tak čerstvého ovce. Dopřeje tak vychutnat si poctivou smetanu, šlehačku i ovoce ve své pravé podobě a chuti. Krajanka zakysaná smetana bez příchutě jednoduše poctivá Vám přeje hodně společné zábavy, dobrý výsledek a především dobrou chuť.
„Krajanka zakysaná smetana se dá používat v teplé i studené kuchyni,“ říká Martin Kincl, marketingový manažer značky Krajanka.

Nepečený dort ze zakysané smetany

Ingredience

2x Krajanka zakysaná smetana, 1x šlehačka, 1x vanilkový dort, 250g ovoce, piškoty, lístek máty.

Postup:
Ušleháme šlehačku. V míse rozmícháme zakysanou smetanu, vmísíme šlehačk
u, přidáme moučkový cukr a promícháme. Na dno dortové formy dáme piškoty, poklademe je okapaným ovocem a zalijeme směsí se zakysanou smetanou. Na
smetanu dáme opět patro piškotů, pak ovoce a opět směs zakysané smetany a šlehačky. Boky dortu a vrch ozdobíme dle vlastní fantazie připraveným ovocem. Nepečený dort se smetanou dáme do lednice vychladit a poté podáváme, můžeme ozdobit lístkem čerstvé máty.
Osvěžující lahodný dezert, který zvládne úplně každý je na světě.

Ovocný drobenkový koláč

Ingredience:

2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 3 vejce, 1 hrnek mléka, 4 lžíce oleje, ½ prášku do pečiva, 2 lžíce zakysané smetany Krajanka, ovoce dle vlastního výběru – jahody, rybíz, rebarbora, maliny, ostružiny.

Ingredience na drobenku:

4 lžíce cukru krupice, 4 lžíce polohrubé mouky a 1/8 másla
Postup:
Vajíčka oddělíme, žloutek od bílku a z bílku našleháme sníh, který vmícháme v úplném závěru. Do žloutků přimícháme cukr a rozšleháme. Dále přidáme postupně další ingredience v následujícím pořadí: mléko, mouka, olej, zakysaná smetana, prášek do pečiva. Každou jednotlivou ingredienci řádně ušleháme předtím, než přidáme další. Na závěr vmícháme již ručně sníh.
Hotovou směs vlijeme na předem promazanou a posypanou formu, plech nebo skleněnou nádobu. Navrch dáme připravené, omyté a cukrem prosypané ovoce a na něj drobenku. Tu jednoduše připravíme z mouky, cukru a másla, rukou promícháme. Pečeme cca. 20 min na 180◦C.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.