Jaro je za tady, a přestože spousta lidí jásá, alergiky čekají perné chvilky. Kdo si jednou zažil pro nic za nic uplakané oči a sennou rýmu, rozhodně dá za pravdu, že jarní procházky nejsou jen romantické. Nezáviděníhodnou zprávou je i to, že mnoho pylových alergií se kříží s nesnášenlivostí určitých potravin.
Téměř polovinu dnešní populace nějaký typ alergie trápí, u dvou třetin pylových alergiků se pak jedná o takzvanou zkříženou alergii. Zkřížené alergie jsou způsobené tím, že protilátky vytvořené na určitý alergen začnou reagovat na další podobný typ alergenu. Zjednodušeně řečeno alergikům na traviny neudělají dobře rajčata či obiloviny a olše se pro změnu kříží s broskvemi.
„Přestože se o potravinové alergii hovoří více až v posledních letech, není dobré ji podceňovat,“ upozorňuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.
Nepodceňujte příznaky
Příznaky potravinové alergie pacienti obvykle rozeznají sami. Může se projevit například svěděním. Při pokračování konzumace může dojít k projevům astma, otoku hrtanu či dokonce anafylaktickému šoku. Zmíněná anafylaxe spuštěná například burskými oříšky, vejci, pšenicí, korýši či mlékem se projeví pouze u půl až dvou procent lidí v celé populaci, přesto může mít neblahé následky. Celer, různé druhy ořechů, mléko či ryby a mořské plody nejsou mezi alergeny ničím neobvyklým. Problémy však mohou způsobit i banány, kiwi, heřmánek, sezam, mák či různé druhy koření. „Pokud jakýmkoli typem potravinové alergie či nesnášenlivosti trpíte, je nutné upravit jídelníček,“ radí Věra Burešová.
Pomůže razantní změna
Ke zjištění potravinové alergie slouží eliminační diety – tedy úprava jídelníčku s vynecháním problematických surovin. Je vhodná jak pro kojící maminky a přikrmované děti, tak pro starší děti či dospělé. Pokud se během dvou až tří týdnů zdravotní stav zlepší, je velmi pravděpodobné, že právě jedna ze zmíněných surovin vyvolává alergickou reakci. Následuje tedy postupné zařazování jednotlivých složek zpět do pravidelného jídelníčku.
„Při eliminační dietě je dobré si zapisovat, co jste vyřadili, kdy jste jaké suroviny zařadili zpět a případně i projevující se příznaky,“ radí výživová poradkyně z www.naturhouse-cz.cz. Následovat by měla kontrola a konzultace s odborným lékařem, alergologem či imunologem.
Změna jídelníčku ze zdravotních důvodů není obvykle ničím jednoduchým. Přesto výrazně zlepší kvalitu života a často má i pozitivní vedlejší účinky. „Pokud přestaneme jíst lepek, tedy pečivo, moučné přílohy nebo sladké koláče, nejen že ulevíme našemu trávicímu ústrojí, ale pravděpodobně zhubneme. Naučíme se totiž stravovat jinak,“ popisuje Věra Burešová. Kvalitní potraviny jsou základ a se sestrojením správného jídelníčku vám rádi poradí odborníci na slovo vzatí.