Jóga pro unavené oči

Zrak je naším nejcennějším smyslem, získáváme jím zhruba 90 % informací z okolí. Moderní společnost klade na naše oči vysoké nároky. Mnoho lidí prosedí před monitorem v klimatizované kanceláři stovky hodin ročně a pohybuje se v prašném prostředí velkých měst. Takové podmínky působí nepříznivě na naše oči.

Pociťovat můžeme nepříjemné vjemy - oči jsou zarudlé, pálí, štípou, člověk může v oku cítit tlak nebo mít pocit přítomnosti cizího tělesa.

Syndrom suchého oka

Tyto problémy s očima jsou nazývány syndrom suchého oka, který se řadí mezi civilizační choroby a vyskytuje se u čím dál vyššího počtu lidí. Rizikovou skupinou jsou například ženy podstupující hormonální změny, ať kvůli hormonální antikoncepci nebo v období přechodu. Jsou to však také lidé trpící hypertenzí, astmatici, či lidé s poruchou imunitního systému.
K léčbě suchého oka se používají

oční kapky, tzv. umělé slzy. Unaveným očím ale prospívá také pravidelné cvičení oční jógy. Ta umožní rychlejší rehabilitaci po celodenní práci, uvolní oční svaly a akomodaci. Její každodenní praktikování může pomoci předejít oční únavě a přispěje k zachování dobrého zraku bez zbytečné únavy.

Jak na oční jógu?

Před samotným cvičením se nejprve uvolněte a protáhněte. Cviky provádějte ve chvílích, kdy se na ně můžete plně soustředit, a zásadně bez brýlí.

Rozcvičení

Zavřete oči a kývejte hlavou – dopředu, dozadu, ze strany na stranu a kolem dokola. Tím si uvolníte ztuhlou krční páteř a necháte oči odpočinout. Intenzivnější uvolnění spodní části krční páteře dosáhnete kroužením ramen. Nejprve směrem dozadu, potom dopředu. Cvičení opakujte alespoň 15x v každém směru.

Očima nahoru a dolů

Pohybujte očima pomalu nahoru (pohled k nebi) a dolů. Zopakujte desetkrát.

Očima do stran

Pohybujte očima z jedné strany na druhou. Hlavu mějte pořád v klidné přímé poloze. Na každou stranu se dívejte až tak daleko, jak je to možné. Opakujte desetkrát.

Očima do úhlopříčky

Nejdříve pohybujte očima šikmě do levého dolního rohu, poté pravého horního rohu. Opakujte desetkrát.

Kroužení očima

Nejprve kružte očima na jednu stranu, opakujte pětkrát a poté na druhou se stejným počtem opakování.
Pokud během cviků zavřete oči, budete si zároveň masírovat i oční bulvu.

Ostření

Natáhněte před sebe ruku, ve které držíte svisle tužku. Zaostřete na horní konec tužky a ruku pomalu přibližujte. Pořád mějte zaostřeno na tužku.
Obdobně můžete pohledem přecházet z tužky vzdálené od očí asi třicet centimetrů na libovolný předmět ve větší vzdálenosti (nejméně pět metrů), například strom za oknem. Zaostřete oko na tužku, pak na vzdálený předmět. Vše desetkrát opakujte. Potom na několik vteřin zavřete oči a proveďte celý postup ještě jednou. Cvičení provádějte rychle, ale důkladně, aby si oční bulva i čočka na podobnou činnost zvykaly.

Po cvičení

Na závěr celého cvičení nezapomeňte oči opět uvolnit. Přiložte na ně dlaně tak, aby oči zakrývaly, ale nedotýkaly se jich. Ujistěte se, že nikudy neprochází světlo. Snažte se myslet na pozitivní události a maximálně se uvolnit. Toto cvičení by mělo trvat alespoň tři minuty.
Během dne udržujte svěžest očí vhodnými očními kapkami. Ty by měly vaše oči nejen chránit, ale také poskytovat dostatek živin a neměly obsahovat konzervanty, protože ty oči vysušují. Epitel oční rohovky napomáhá obnovovat kyselina hyaluronová, kterou obsahují například oční kapky Oxyal. V oku udržuje správné vlastnosti sklivce, jeho plnou průhlednost a stabilní obsah vody.
Zdroj: Kosmetika & Wellness

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.