Vánoční přípravy jsou v plném proudu. Pekárny a řeznictví hypermarketů Globus jedou naplno, aby stihly upéct desítky tisíc vánoček, připravit tuny vánočního cukroví anebo vyrobit dostatečné kilometry vinných klobás. Pekaři se navíc chystají překonat loňský rekord v délce vánočky. Lidé se mohou dále těšit na řadu sezonních novinek.
Novinkou je kaštanová mouka
Mezi lidmi roste obliba lineckého těsta, které používají na výrobu vánočního cukroví. „Zvýšenou poptávku jsme zaznamenali již v loňském roce, letos předpokládáme její nárůst až o 25 procent. Vzhledem k uspěchané době je výhodnější zakoupit hotové těsto, ze kterého zákazník doma upeče cukroví dle vlastní fantazie. Atmosféra vůně domácího pečení vánočního cukroví je naprosto jedinečná. Poprvé jsme tento rok zařadili do sortimentu kaštanovou mouku vhodnou k pečení,
zatím je k dostání na třech pobočkách a jsme zvědaví na zpětnou vazbu od zákazníků,“ říká mluvčí Globusu Pavla Hobíková.
Zájem je o ručně vyráběné cukroví, novinkou je špička s kokosovou náplní
Velký zájem je také o ručně vyráběné vánoční cukroví, kterého v Globusu vyrobí 5 tun. Novinkou je vánoční špička s kokosovou náplní, celoročně pak cukrářky vyrábějí špičky s vaječným likérem. „Očekáváme, že lidé budou mít o toto cukroví zájem, nikdo jiný v Česku kromě nás tento druh nevyrábí. Máslo, šlehačku, mouku a další suroviny navíc máme výhradně od českých výrobců,“ podotýká mluvčí Globusu.
Pekaři bojují o překonání rekordu v délce vánočky
Jen v prosinci stovky pekařů a cukrářek zpracují 50 tun másla, 7 tun rozinek a 6 tun mandlových plátků, které poputují do tradičních vánočních pečiv, jako jsou vánoční věnce a vánočky. „Tento rok chtějí naši pekaři zabojovat a překonat loňský rekord, mají vyrobit 150 tisíc kusů tohoto pečiva o váze 65 tun. Vcelku by taková vánočka byla dlouhá 50 kilometrů, což je o jedenáct kilometrů více než loni,“ podotýká za Pavla Hobíková.
V kurzu je telecí a jehněčí maso
Vánoce se neobejdou ani bez masných výrobků. „I přesto, že jejich spotřeba dlouhodobě klesá, během prosince evidujeme nárůst prodeje vepřového masa o 20 procent vůči dalším měsícům v roce. Trendem poslední doby je vyšší zájem o telecí maso, asi o 30 procent, a jehněčí maso, přibližně o 10 procent. Dlouhodobě rostoucí prodeje se týkají hovězího masa. Náš předpokládaný odbyt v období Vánoc bude v řádu stovek tun. Vánočním hitem jsou tradičně vinné klobásy, denně se prodávají po tunách,“ uzavírá Pavla Hobíková.