S nadcházejícími Vánocemi se blíží doba, kdy se v ulicích začínají objevovat stánky prodejců kaprů.
Při nákupu kapra na vánoční stůl bychom se měli držet několika základních doporučení:
- Kapra je nejlepší nakupovat přímo od chovatele, a to jak na sádkách, tak v prodejnách ryb u producentů.
- Při nákupu ve městě volíme takového prodejce, který má řádně vedený stánek, tzn. řádně označený s uvedením původu prodávaných kaprů.
- Vždy si pohledem zkontrolujeme kvalitu ryb v kádích, zda nejsou poškozené,
- poraněné nebo přidušené, tedy neplavou na boku či dokonce břichem vzhůru.
- V kádích by měl mít prodejce čistou vodu, aby zákazník na rybu viděl.
- Nejvhodnější je nechat si kapra usmrtit na místě přímo od prodejce.
- Usmrceného kapra nejprve vykucháme a poté uložíme do lednice. Porcujeme jej teprve před samotnou kuchyňskou úpravou. Pokud nemáme rádi rybí kůži, můžeme si zakoupit lysého kapra a kůži stáhnout, u šupináče stačí oškrábat šupiny - kůže je tenčí a není třeba ji odstraňovat.
SLADKOVODNÍ RYBY S OZNAČENÍM
S rybníky a rybami si spojuje většina lidí jižní Čechy, zatímco jižní Morava vyvolává
podvědomě spíše představu vinohradů. Možná vás tedy překvapí, že právě na jižní
Moravě poblíž města Znojmo se po staletí chová v rybnících Pohořelický kapr. Jeho
kvalitu ovlivňuje především chov v téměř přirozených podmínkách. Živí se hlavně
organismy a rostlinami, které se přirozeně v rybnících vyskytují, nejde tedy o průmyslový odchov. I to byl jeden z důvodů, proč Pohořelický kapr získal v roce
2007 Evropskou ochrannou známku původu.
Někteří lidé se obávají konzumace ryb z důvodu neznalosti prostředí, odkud ryby
pocházejí anebo jsou chovány. Třeboňský kapr je však chován v ekologicky čistém
prostředí. V Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko rybníky poskytují kaprům kvalitní
přirozenou potravu a i obiloviny, kterými jsou kapři přikrmováni, musí projít certifikací.
Tyto všechny aspekty se promítají nejen do zdravotní nezávadnosti masa z
Třeboňského kapra, ale také kvality a specifické chuti. Třeboňský kapr užívá od roku
2007 jedno z významných ochranných označení Evropské unie, které je určené pro
zemědělské a potravinářské výrobky. Tato ochranná značka nese název Chráněné
zeměpisné označení.
RECEPT: Vánoční kapr netradičně
Smažený kapr, bramborový salát a rybí polévka. Tak vypadá klasická česká
štědrovečerní večeře, na kterou většina Čechů nedá dopustit. Co ji však malinko
ozvláštnit? Nechte se inspirovat naším receptem.
Pro čtyřčlennou rodinu budete potřebovat:
8 porcí kapra, 0,5 l piva, 3 vejce, sůl, pepř, drcený Český kmín, strouhanka, 100 g
nastrouhaného parmazánu, olej
Kapra nejprve vykucháme a očistíme. Maso z ryby osolíme, opepříme, posypeme
kmínem a zalijeme pivem. Takto naložené kapří maso dáme na hodinu odležet do
lednice. Mezitím si rozšleháme vejce a smícháme strouhanku s parmazánem.
Naložené kapří maso vyndáme z piva, obalíme v rozšlehaném vejci a pak ve
strouhance. Smažíme do zlatova na oleji. Podáváme s plátky citronu.