Výstava Pichlavá historie nabídne největší kaktus Saguaro ve střední Evropě i módu 1. republiky

Při výstavě kaktusů, sukulentů a módy 1. republiky, která se bude konat v severní části trojské botanické zahrady od 13. června do 12. července, na vás čekají významní kaktusáři a cestovatelé, kteří ovlivnili světovou kaktusářskou scénu.

Spolu s oděvy a doplňky dané doby uvidíte i kaktus Saguaro, který je největší v Evropě. „Pichlavá historie nebude obyčejnou výstavou kaktusů a sukulentů. Vše bude naaranžováno do doby, kdy u nás bylo kaktusářství oblíbeným koníčkem. Kromě flóry návštěvníci uvidí například původní květináče, do kterých vsadil své kaktusy i Albert Vojtěch Frič. Právě díky Fričovi se nám podařilo flóru propojit s módou, protože jeho synovcem byl Martin Frič, známý režisér 1. republiky,“ popisuje jen zlomek Pichlavé historie ředitelka trojské botanické zahrady Věra Bidlová.

Trojské botanické zahradě se podařilo získat kaktus Saguaro, který je největším exemplářem svého druhu ve střední Evropě.

„Saguaro se běžně vyskytuje v USA. Právě odtud pochází i ten náš. To, že držíme největší Saguaro ve střední Evropě, je pro naši zahradu opravdu výjimečná záležitost. Lidé mohou Saguaro znát z mnoho westernů. Byl například i ve známém filmu Limonádový Joe,“ vypráví Eduard Chvosta, kurátor výstavy.

V rámci vernisáže, která se slavnostně otevře také nová expozice s názvem Svět kaktusů a sukulentů. „Připravili jsme autentické prostředí polopouště Peru, Mexika a Jihoafrické republiky. Návštěvníci se tak rázem ocitnou o několik tisíc kilometrů dál,“ říká Chvosta.

V tropickém skleníku Fata Morgana mohou návštěvníci obdivovat i pichlavou současnost. Jedná se o exponáty, které potřebují jiné klima, a proto nemohou být součástí nové expozice

DOPROVODNÝ VÍKENDOVÝ PROGRAM 

Sobota 13. 6.
14 h Historie českého kaktusářství
15 h Historie pěstování kaktusů a nová sukulentní
expozice Peru a Mexiko
16 h Nová sukulentní expozice Jižní Afriky
Sobota 20. 6.
13 – 14 h Jak se žilo za první republiky
14.30 – 15.30 h Dámská obuv – léta třicátá
16 – 17 h Květiny v garderóbě dámy
17.30 – 18.30 h Kouzelný svět vintage

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.