Auto, které vidí za roh? Moderní technologie může pomoci zabránit nehodě

Nepřehledné křižovatky a odbočky mohou být pro řidiče zkouškou nervů. Často v takové situaci nezbývá nic jiného, než popojíždět centimetr po centimetru a v předklonu se snažit získat přehled o situaci.

Řešení nabízí nová technologie, která „vidí za roh“. Inovativní přední kamera sleduje prostor před vozem v úhlu 180°. Řidič díky tomu včas zahlédne blížící se automobil, cyklistu nebo chodce. Kamera je umístěná v přední masce.

Kamera se zapíná tlačítkem na palubní desce. Má rozlišení jeden megapixel a její obraz se přenáší na osmipalcovou dotykovou obrazovku. Kameru širokou pouhých 33 mm udržuje v čistotě teleskopický ostřikovač automaticky aktivovaný při zapnutí stěračů.

„Všichni jsme to zažili. Nemusí jít jen o nepřehledné křižovatky, někdy může ve výhledu překážet strom nebo křoví,“ popisuje Ronny Hause, konstruktér elektronických asistenčních systémů ve Ford of Europe. „Pro někoho je problematické už dostat se z vlastní příjezdové cesty na silnici. Podobně jako zadní parkovací kamera je i přední snímání jednou z technologií, u kterých se lidé budou brzy divit, jak se bez nich mohli dosud obejít.“

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.