Unikátní metoda zbavuje Čechy bezbolestně brýlí už 20 let

V únoru uplyne 20 let od první operace metodou LASIK v Česku. Světově uznávaný oční chirurg Pavel Stodůlka totiž v roce 1995 provedl první zákrok tohoto typu. Tisíce lidí se tak mohly poprvé zbavit své dioptrické vady bez bolestí. Zákrok už podstoupilo kolem stovky tisíc Čechů.

Rok 1995 znamenal pro českou oční chirurgii revoluci. Laserová operace očních vad LASIK poprvé bezbolestně zbavila lidi potřeby nosit brýle nebo kontaktní čočky. Překvapivě tato převratná metoda nebyla vyvinuta ani v Americe, ani v Japonsku, nýbrž v Evropě. Vývoj probíhal současně v Itálii a Řecku. „Před zavedením této unikátní metody byly k odstranění dioptrií používány laserové zákroky, po nichž měli pacienti bolesti několik dní, a obnova zraku byla pomalá.

LASIK byl revoluční v tom, že pooperační bolest minimalizoval a obnova zraku byla podstatně zrychlena, takže již první den po operaci pacienti viděli bez brýlí dobře. LASIK umožnil pacientům rychle se vrátit do běžného života, navíc bez brýlí. Díky svým výhodám a díky modernizaci je LASIK i po 20 letech nejpoužívanější metodou k odstranění dioptrií,“ popsal výhody zákroku Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini a oční chirurg, který unikátní metodu zavedl v Česku.
Pro unikátní zákrok se už rozhodlo přes 30 milionů pacientů z celého světa. V Česku k odstranění dioptrií zvolilo tuto metodu kolem sta tisíc lidí. Vůbec první pacientkou v Česku byla žena. Věděla jsem, že budu prvním pacientem v Česku, který podstoupí operaci metodou LASIK, a velmi jsem se na operaci těšila. Tehdy mě pan primář Stodůlka operoval ještě v Baťově nemocnici ve Zlíně. Po operaci jsem se cítila dobře a s výsledkem jsem byla moc spokojená. Přístup pana primáře i celého jeho týmu mi dodal jistotu, že se nemám absolutně čeho bát,“ zavzpomínala na zákrok Marie Hrabalová, první pacientka metody LASIK v Česku.
V průběhu let prošla metoda vývojem. Zdokonalovaly se lasery, které odstraňují dioptrie, a to tak, aby byly rychlejší a co nejpřesnější. Například 6D lasery, které v Česku používají jen kliniky Gemini, monitorují mikropohyby oka v průběhu operace v šesti směrech a přizpůsobují směr laseru tak, aby bylo odstranění dioptrií co nejpreciznější. „Původně se pro operaci používala kombinace mechanického přístroje zvaného mikrokeratom, kterým se vytvořila tenká vrstvička rohovky, pod kterou laser odstranil oční vadu. Takto byla unikátní metoda zavedena v roce 1995 i v Česku. V roce 2006 byl mechanický mikrokeratom nahrazen femtosekundovým laserem. Dnes se tedy LASIK provádí pomocí dvou laserů. První laser vytvoří tenkou vrstvu rohovky odstraňující bolest a druhý laser koriguje dioptrickou vadu,“ popsal metodu Pavel Stodůlka, světově uznávaný oční chirurg.
Metodou LASIK lze operovat všechny běžné oční vady. „Samozřejmostí je kvalitní vyšetření na diagnostických přístrojích, které jsme schopni provést i v den operace. Vyšetření před laserovou oční operací poskytujeme zdarma. Nejčastěji operaci podstupují pacienti ve věku od 18 do 40 let. Starší pacienti častěji podstupují laserovou operaci v kombinaci s implantací nitrooční čočky,“ dodal Pavel Stodůlka, světově uznávaný oční chirurg.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.