Po fluoridu další průlom v prevenci zubního kazu: neutralizace cukerných kyselin

Po osmi letech intenzivního klinického výzkumu přichází na trh zubní pasta s patentovanou technologií, která neutralizuje cukerné kyseliny v ústech. Jedná se o první průlomový objev svého druhu od doby, kdy byla objevena zubní pasta s fluoridem.

Studie prokázaly, že používáním zubní pasty s technologií neutralizace cukerných kyselin lze snížit výskyt zubního kazu v prvotním stádiu až o polovinu.

Po 100 letech od doby, kdy se do zubní pasty poprvé začal přidávat fluorid chránící zuby před působením kyselin, se objevuje další revoluční produkt – zubní pasta, která podporuje účinky fluoridových sloučenin a začíná působit už mnohem dříve. Zubní pasta Colgate® Maximum Cavity Protection neutralizuje kyseliny, které vznikají zpracováním cukrů bakteriemi, a to ještě předtím, než stačí poškodit zubní sklovinu a způsobit zubní kaz, a obnovuje fyziologické pH zubního plaku. Díky technologické vyspělosti je tato zubní pasta schopna ve srovnání s běžnou zubní pastou s fluoridem snížit výskyt zubního kazu v raném stádiu o 50 % a vznik kavit (viditelných defektů v zubu) o 20 %.

Metabolickým působením bakterií vznikají kyseliny, které představují hlavní příčinu demineralizace zubů, v jejímž důsledku vzniká zubní kaz. A jak můžeme tyto kyseliny neutralizovat? „Vědci zjistili, že v tom může pomoci přírodní aminokyselina arginin, který se v medicíně používá již dlouhou dobu,“ vysvětluje dentální hygienistka Květa Prouzová, DiS., ze Stomatologické kliniky LF UK v Hradci Králové. Jak potvrdily výsledky rozsáhlého klinického výzkumu, nyní je k dispozici velmi efektivní technologie, která nejenže efektivně chrání zuby před vznikem zubního kazu, ale umí i zubní kaz v raném stádiu opravit. „Aminokyselina arginin, která je pro lidské tělo nezbytná, se podílí na zachování mikroflóry a neutralizací kyselin obnovuje zdravé prostředí v ústech,“ dodává Květa Prouzová.

Technologii neutralizace cukerných kyselin lze právem označit za revoluční. Společnost Colgate-Palmolive ji nyní uvádí na trh jako reakci na alarmující informace o stavu zubního kazu v populaci. Dle výsledků nedávné studie přiznalo více než 54 % Čechů, že jejich chrup za poslední dva roky vyžadoval stomatologický zásah. A co je ještě znepokojivější – téměř čtvrtina respondentů věří, že sníst jablko je stejně efektivní z hlediska prevence jako vyčistit si zuby! Velké jablko přitom může obsahovat přibližně 27 g monosacharidů – to je až pět lžiček cukru!

„To, co si vybíráme k jídlu, významně ovlivňuje zdraví našeho chrupu. V prvé řadě jsou to sacharidy, které nám mohou kazit zuby. Často si ale neuvědomujeme, že cukr je přítomen ve většině potravin. Nejen ve sladkostech, kde je sacharóza, ale také v mléce a mléčných produktech – tam je například zase laktóza. I zdravý návyk jíst každý den ovoce nás tak může paradoxně vystavit riziku zubního kazu z důvodu vysokého obsahu fruktózy,“ vysvětluje nutriční terapeutka Bc. Margareta Iliopulosová a dodává: „Studie navíc dokazují, že na vznik zubního kazu má vliv nejen kvalita, ale také frekvence konzumace sacharidů. Sice bychom správně měli jíst vícekrát denně, ale většina lidí nemá možnost věnovat se po každém jídle ústní hygieně, což je jediná účinná obrana,“ dodává Margareta Iliopulosová.

Vznik zubního kazu má většinou důsledek i na celkové zdraví člověka. Onemocnění je provázeno bolestí, mnohdy vede ke ztrátě zubu a snížené schopnosti žvýkat. Špatný stav chrupu má z dlouhodobého hlediska negativní vliv na osobní pohodu člověka, na jeho sebedůvěru i sociální uplatnění.

Zubní pasta Colgate® Maximum Cavity Protection s neutralizací cukerných kyselin je k dispozici ve dvou variantách pro dospělé (Fresh Mint a Whitening), a variantě Junior, vyvinuté speciálně pro děti od šesti let věku.

VÝVOJ UNIKÁTNÍ TECHNOLOGIE

Baktérie zubního plaku se živí cukry, které se do dutiny ústní dostávají při konzumaci stravy. Zubní pasta Colgate® Maximum Cavity Protection je první a jediná, která obsahuje složku Sugar Acid Neutraliser™ se schopností neutralizovat kyseliny v zubním plaku, které vznikají v rámci procesu přeměny cukrů bakteriemi a obnovuje tak fyziologické pH plaku. Tyto kyseliny jsou hlavní příčinou zubního kazu. Díky tomu je nyní možné účinně zastavit nebo zvrátit vznik zubního kazu v raném stádiu.

Na vývoji inovativní technologie pracovali specialisté společnosti Colgate osm let a jeho součástí byly i klinické studie s celkovým vzorkem 14 000 pacientů. Průlom v prevenci zubního kazu a její účinnost je díky tomu dobře zdokumentována. Po 100 letech od doby, kdy se do zubní pasty začal poprvé přidávat fluorid snižující citlivost zubů proti působení kyselin, se na trhu objevuje revoluční produkt se schopností začít chránit zuby ještě dříve.

V ČEM JE TATO TECHNOLOGIE JINÁ?
Zubní pasta Colgate® Maximum Cavity Protection obsahuje kromě fluoridu také arginin a nerozpustnou sloučeninu vápníku (uhličitan vápenatý).

Arginin se v medicíně používá již dlouhou dobu; je to aminokyselina, která se běžně vyskytuje v potravinových bílkovinách – ve vejcích, mase a drůbeži, mléku a mléčných produktech, zelenině, luštěninách, cereáliích a ořeších. Je zastoupen také v bílkovinách, z nichž se skládá lidské tělo. Arginin je důležitou složkou slin, která nás chrání před zubním kazem. Arginin přidávaný do zubní pasty Colgate® Maximum Cavity Protection jako hlavní složka inovativní patentované technologie Sugar Acid Neutraliser™ je přírodní látka rostlinného původu.

Technologie Sugar Acid Neutraliser™ je kompatibilní s fluoridem a navíc jeho účinky znásobuje. Zubní pasta posiluje zubní sklovinu tím, že jí dodává vápník a fluorid. Uhličitan vápenatý zde funguje jako zdroj vápníku. Díky společnému působení těchto aktivních látek remineralizuje zubní pasta sklovinu čtyřikrát účinněji, snižuje výskyt počátečních lézí zubního kazu až o 20 % a snižuje výskyt příznaků raného zubního kazu o 50 % .

MOHOU ZUBNÍ PASTU S NEUTRALIZACÍ CUKERNÝCH KYSELIN POUŽÍVAT VŠICHNI ČLENOVÉ RODINY?
Zubní pasta s vysokým obsahem argininu (jednoho ze stavebních kamenů lidského těla) nemá žádné vedlejší účinky a mohou ji používat všichni členové rodiny (dospělí a děti starší šesti let).

Zubní pasta Colgate® Maximum Cavity Protection Junior s jemnou mátovou příchutí je určena dětem po dosažení 6 let. Pro období tzv. smíšeného chrupu, kdy se prořezávají první stálé zuby a postupně nahrazují všechny zuby dočasné (tzv. mléčné), je přizpůsobena jak svojí jemnou chutí, tak vhodným obsahem fluoridu.

Pro stálou a maximální ochranu před zubním kazem se doporučuje nahradit běžnou zubní pastu s fluoridem, kterou v současnosti používá vaše rodina, pastou Colgate® Maximum Cavity Protection s neutralizací cukerných kyselin .

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.