Hlídáte si zdraví svých očí?

Pozor na diabetickou makulopatii - ohrožuje zrak diabetiků. Diabetický makulární edém (DME), neboli diabetická makulopatie, je postižení centrální části sítnice zodpovědné za ostré vidění. V rozvinutých zemích je vůbec nejčastější příčinou slepoty u pacientů v produktivním věku.

Onemocnění se rozvíjí pomalu a nenápadně, proto by měl každý diabetik alespoň jednou ročně podstoupit kontrolu u očního lékaře. Jen včasný zásah totiž dokáže zrak zachránit. Diabetická makulopatie se může rozvíjet pomalu a zůstat tak určitou dobu bez příznaků. Následně však dochází k pozvolně pokračující ztrátě zrakové ostrosti. Později onemocnění vážně omezuje lidi v běžném životě: obtížně čtou, nemohou řídit auto, sledovat televizi nebo rozeznávat tváře. Velmi často vede až ke ztrátě zaměstnání a invalidnímu důchodu. Vzhledem k pozvolnému rozvoji a zpočátku i absenci klinických příznaků jsou velmi důležité pravidelné oční kontroly. Jelikož se jedná o postižení sítnice, nelze její poškození korigovat např. nošením brýlí.

Počet pacientů s cukrovkou (diabetes mellitus) neustále prudce narůstá, v této souvislosti se dokonce mluví o světové pandemii. A bude hůř – s nárůstem průměrné délky a života a změnou životního stylu bude postižení diabetem, a s ním i DME, přibývat. DME postihuje zejména pacienty v produktivním věku, je nejčastější příčinou slepoty ve věkové kategorii do 65 let.

Jak DME vzniká

Zdravé oko funguje tak, že se v centru sítnice, na místě zvaném makula lutea (žlutá skvrna) vytváří ostrý obraz. Proto je v makule nejvyšší hustota buněk citlivých na světlo. Právě sítnice a její žlutá skvrna umožňuje vnímat detaily a vidět ostře. V případě DME dochází k poškození stěny sítnicových cév, což vede k přestupu krevních buněk a séra do sítnice a následně pak k jejímu poškození. „Diabetická makulopatie patří mezi projevy diabetické retinopatie. Postihuje sítnici v místě nejostřejšího vidění,“ vysvětluje MUDr. Miroslav Veith z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Jak se DME projevuje:
• Rozostřený obraz do dálky i do blízka
• Zamlžené vidění
• Porucha vnímání barev a kontrastů
• V pozdní neléčené fázi praktická slepota

Jak se DME pozná:

DME se může vyvíjet celou řadu let bez povšimnutí. Ostrost zraku klesá nejprve pozvolna, takže DME odhalí až oční vyšetření u lékaře. Moderní zobrazovací metody s vysokou rozlišovací schopností dnes dokáží určit, co je hlavní příčinou makulárního poškození, a v jaké fázi právě onemocnění je.

Rizikové faktory pro rozvoj DME:
Stupeň diabetické retinopatie
• Délka trvání diabetu
• Typ diabetu
• Vysoký krevní tlak
• Hypoalbuminemie – snížená koncentrace albuminu v krvi
• Dyslipidemie – poruchy lipidového metabolizmu

Jak DME předcházet

„Pacienti trpící cukrovkou by měli opravdu důsledně docházet na preventivní každoroční vyšetření ke svému očnímu lékaři. Jedině včasná diagnóza DME a následná včasná terapie dokáže zrakovou ostrost stabilizovat i zlepšit a předejít zbytečným pozdějším komplikacím. Ke snížení rizika DME je zcela zásadní správná kompenzace cukrovky a přidružených chorob. Pomáhá také dodržování zdravého životního stylu, pravidelný pohyb a zdravá strava s dostatkem vitamínů,“ radí MUDr. Miroslav Veith.
Při DME je velmi důležité, aby oční lékař pacienta úzce spolupracoval s diabetologem či praktickým lékařem. „V současné době existuje řada nových technik a postupů, které umožňují nejen stabilizaci, ale i snížení makulárního otoku spolu se zlepšením zraku,“ upřesňuje MUDr. Miroslav Veith.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.