Lidé chybují při uzavírání cestovního pojištění

- nerozlišují mezi riziky aktivní a turistické dovolené
Úrazy a ošetření zubním lékařem patří k nejčastějším pojistným událostem z cestovního pojištění. Před uzavřením cestovního pojištění by si klient měl dobře rozmyslet jakým aktivitám se hodlá během zahraniční dovolené věnovat.

Zatímco pro turistickou cestu je obvykle dostatečná i základní varianta cestovního pojištění, pro potřeby sportovní dovolené nikoli. Nemluvě o připojištění proti úrazu nebo odpovědnosti za škody, které turisté způsobí někomu jinému.

Jaké cestovní pojištění pro aktivní dovolenou
„Nejrůznější úrazy v cizině, ať už jde například o zlomeniny rukou či nohou, pohmožděniny, nebo otřesy mozku, jsou nejčastější pojistnou událostí z cestovního pojištění, které evidujeme. Lidé si bohužel často sjednávají pojištění ve variantě, které neodpovídá jejich aktivitám na dovolené. Pozornost proto věnujte činnostem, které jsou uvedené ve výlukách. Pro cestovatele, kteří se budou věnovat adrenalinovým sportům, je vhodný typ cestovního pojištění léčebných výloh Svět ve variantě Aktivity +. Pojištění, navržené speciálně pro cílené a aktivní trávení dovolené v zahraničí, se vztahuje na rekreační sjíždění řek, bungee jumping, rafting, vysokohorskou turistiku, jachting, rekreační potápění nebo jízdu na koni. Pro ještě důslednější ochranu před riziky si mohou uzavřít také praktické úrazové připojištění,“ doporučuje Lucie Ponertová, produktová ředitelka Slavia pojišťovny.

Turistický pobyt a nejčastější zdravotní potíže Čechů v cizině
Cestovní pojištění v základní variantě je vhodné pro běžné turistické cesty a je vlastně pojištěním léčebných výloh. Bude se vám hodit například ve chvíli, kdy vás na dovolené rozbolí zub. „Stomatologická péče v zahraničí je hned po úrazech druhou nejčastější pojistnou událostí, kterou řešíme. Na třetím místě se vyskytují léčebné výlohy spojené s žaludečními a střevními potížemi,“ vypočítává Lucie Ponertová ze Slavia pojišťovny. Mezi nejběžnější problémy Čechů v cizině dále patří úpaly, kožní problémy nebo alergie. Turisté řeší pojistné události z cestovního pojištění nejčastěji například v Chorvatsku, Turecku, Bulharsku nebo v Itálii.

Příběh klienta a napadení psem v cizině
Vedle úrazového připojištění se vám bude hodit také pojištění odpovědnosti za škodu, které řeší škody způsobené třetí osobě při pobytu nebo cestě v zahraničí, a to na majetku i na zdraví. Vztahuje se také na odpovědnost za škodu vyplývající z držení psa nebo kočky. „Evidujeme skutečný případ klienta, který odjel do zahraničí ke známým i se svým psem. Během procházky po městě mu pes nešťastnou shodou okolností utekl a pokousal jednoho místního obyvatele. Částka za lékařské ošetření a odškodnění poškozeného se vyšplhala na 1690 eur. Naštěstí měl klient uzavřené pojištění odpovědnosti za škodu, a tak mu po řádném nahlášení a zaslání dokumentů o škodě pojišťovna poskytla pojistné plnění přes 40 000 korun,“ uvedla na závěr k případu Lucie Ponertová, produktová ředitelka Slavia pojišťovny.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.