Nehtová plíseň ohrožuje každého z nás

Letní počasí přináší zvýšené riziko nehtových mykóz, pro jejichž vznik představuje vlhko a teplo velmi příznivé prostředí. Jedná se o zdravotní problém, který lidé často přehlíží, protože si myslí, že se jich netýká. Přitom plísně nehtů ohrožují čím dál více dětí, dospělých i seniorů. Onemocnění je pro pacienta nepříjemné nejenom po estetické stránce, ale především postižením přilehlé kůže, což je provázeno značnou bolestivostí, případně i narušenou funkcí nehtu, v závažných případech může celý nehet i zcela zaniknout.

Velkým rizikem je pohyb v prostorách koupališť, bazénů a wellness center, zejména sdílení sprch, saun a dalších společných prostor. Problém umocňuje také stres, nedostatečná nebo naopak přemrštěná hygiena. Vhodným prostředkem v boji proti mykotickým infekcím nehtů je novinka na našem trhu, přípravek Excilor.

Hrozbou je koupaliště i neprodyšná obuv

Onychomykóza, nebo-li plísňové onemocnění nehtu, je velmi časté onemocnění, které postihuje stále větší počet lidí. Ohroženy jsou více nehty na nohou, zejména palec. K příčinám mykotických infekcí vedle vlhkého a teplého prostředí přirozeně přispívají opakovaná poranění umožňující invazi plísní do nehtové ploténky a častější uzavírání nohou do neprodyšných bot. Nebezpečná je také velmi těsná obuv, především pak v létě. Potící se nohy poskytují ideální podmínky pro vznik mykóz. Pamatovat bychom měli také na to, že plísňová onemocnění jsou nakažlivá a můžeme jimi infikovat i své blízké.

Přípravek Excilor slouží k léčbě lehčích forem plísňových onemocnění a vzhledem ke svému složení může pomoci i k zabránění opakovaného výskytu infekce. Reguluje mikroprostředí nehtu tím, že okyseluje nehtové lůžko. „Jeho mechanismus působení vychází z pozorování, že plísně přestávají růst a množit se v nehtu, jakmile dojde ke snížení místního pH, tedy acidifikaci. Přípravek obsahuje totiž karboxylové kyseliny (kyselinu mléčnou a octovou), které velmi dobře pronikají do postiženého nehtu,“ říká MUDr. Jiří Slíva, Ph.D. Díky uvedenému složení odpadá nutnost postižený nehet před aplikací pilovat, neboť dobře proniká do hlubších vrstev. Přípravek se přitom díky aplikačnímu peru velmi snadno nanáší a nemocnými je velmi dobře tolerován. Nemocní tak velmi dobře spolupracují a navíc při jeho užívání nehrozí riziko rozvoje resistence plísní vůči antimykotikům (léčivé látky působící proti plísním), tzn. že si plísně na jeho přítomnost nikdy nezvyknou, přípravek si zachovává svoji účinnost i při dlouhodobějším podávání.

Nedejte mykóze šanci se vrátit

„Excilor je vhodný i k dlouhodobé léčbě plísňových onemocnění. Nehtové mykózy totiž vyžadují kúru trvající několik týdnů, spíše měsíců, přičemž se doporučuje v léčbě ještě po určitou dobu setrvat i poté, co už klinické příznaky onemocnění odezněly,“ dodává MUDr. Jiří Slíva Ph.D. Přípravek Excilor je dodáván v podobě aplikačního pera a vydrží přibližně na 400 aplikací. Doporučená aplikace zdravotnického prostředku Excilor: Potírat nehet a spodní stranu jeho volného okraje 2x denně. Čtěte pozorně příbalový leták. Žádejte ve své lékárně. Doporučená cena je 299 Kč.

Dobrou prevencí proti návratu mykotických nemocí je také pravidelná hygiena, s pečlivým vysušením meziprstí. Důležité je nošení čistých bavlněných ponožek (příp. z funkční textilie) a ve společných sprchách a na veřejných koupalištích vždy používání sandálů, žabek a jiné vhodné obuvi.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.