Co možná nevíte o klíšťatech a klíšťové encefalitidě

Každým rokem onemocní klíšťovou encefalitidou stále více lidí, kteří se nakazí nejen od přisátého klíštěte, ale třeba i při jeho odstraňování ze srsti svých domácích mazlíčků. Česká republika je zemí s nejvyšším výskytem klíšťové encefalitidy v Evropě.

Nejúčinnější prevencí je očkování. Nejčastěji nechávají rodiče očkovat své děti, méně už sebe a nejméně očkovaných je seniorů (méně než 10 % starších 60 let). Hlavní výskyt a nejtěžší průběh onemocnění je však právě u osob 60-75 let.

Víte, že…

  • 2 hodiny minimálně potřebuje být klíště přisáté pro přenesení klíšťové encefalitidy a 24 hodin k přenesení lymeské boreliózy.
  • Nežijí pouze v lese a nevyhnou se jim ani zahrádky. Je proto lepší vytvořit mezi trávníkem a domem, trávníkem a porostem keřů bariéru z kamínků, štěrku či dlažby. U okrajů cestiček udržujte nízkou trávu a zastřihávejte dolní větvičky keřů.

  • Klíšťata začínají být aktivní již při teplotách nad 7 °C. Jejich sezona trvá od brzkého jara do pozdního podzimu.
  • V souvislosti s globálním oteplováním se infikovaná klíšťata objevují i v oblastech nad 800 metrů nad mořem, dokonce i ve výšce 2000 m. n. m. Nově se vyskytují v Norsku a Švédsku a postupují stále více na sever.
  • Kousnutí klíštěte necítíte. Klíšťata totiž vylučují sliny, které působí jako anestetikum, zabraňují krvácení a uvolňují tkáň.
  •  Koloběh viru klíšťové encefalitidy je závislý na vývojových stádiích klíšťat. Bezpohlavní larva se nakazí sáním krve od drobných tzv. rezervoárových zvířat (myši, zajíci, veverky) a nákaza pak přetrvává i ve stádiích nymfy a dospělých jedinců. Každé z vývojových stádií klíštěte saje krev pouze jednou. Po nasátí odpadnou na zem a pod listím dochází k jejich další přeměně. Člověka dokáže nakazit i nymfa, což je nižší vývojové stádium klíštěte, cca 1 milimetr velké, bezbarvé a lidským okem téměř nepostřehnutelné. Poměr nymf a dospělých klíšťat je v přírodě cca 4:1.
  • Virus se po přisátí infikovaného klíštěte okamžitě dostává spolu se slinami do buněk v okolí rány, během chvilky do mízních uzlin a rozmnožený do různých částí těla.
  • Okamžikem vstupu viru do lidského organismu začíná inkubační doba onemocnění, které bez obtíží trvá 7-14 dnů, někdy i měsíc.
  • Po uplynutí inkubační doby příznaky nákazy klíšťovou encefalitidou připomínají lehkou chřipku s bolestmi hlavy, svalů a kloubů, únavou a zvýšenou teplotou. Po několika dnech obtíže samy odezní a následuje období 1-2 týdnů bez příznaků. U některých pacientů leckdy dojde k uzdravení. U ostatních nastává druhá fáze onemocnění, kdy jsou bolesti hlavy mnohem silnější a provázeny horečkami. Nemocný je světloplachý, přidává se nevolnost a zvracení. Při poškození nervového systému tuhnou svaly na šíji, nastává svalový třes, závratě, poruchy spánku a paměti.
  • Očkování se nemusí bát ani lidé trpící chronickými nemocemi cév, srdce, dýchacích cest, ledvin nebo cukrovkou, kteří mají v případě nákazy vyšší riziko vážných a život ohrožujících komplikací.
  • Vakcíny jsou bezpečné i pro lidi s poruchami imunity. Jediným problémem by mohlo být, že oslabený imunitní systém nemusí vytvořit dostatečné množství protilátek.
  • Nejznámější vakcínou je přípravek FSME-IMMUN ve variantě pro dospělé i pro děti od 1 roku věku. Očkování nemusí probíhat pouze v chladném období, existuje také letní, tzv. zkrácené schéma, kdy 2. dávka, která poskytuje již vysokou imunitu, je již po 14 dnech od základní dávky.

Více informací na www.pozorkliste.cz, nebo www.klistova-encefalitida.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.