Co všechno způsobuje migrénu a jak riziko jejího spuštění snížit?

Možná jste to nevěděli, ale vyvolat záchvat migrény může často jídlo a pití. Velká část pacientů totiž identifikuje minimálně jako jeden ze spouštěčů právě potraviny. Nejčastěji to bývá například konzumace alkoholu nebo čokolády. Paradoxně může migrénu vyvolat i půst či vynechání pravidelného jídla.

V současnosti trpí migrénou 10–12 % populace, přičemž ženy jsou postiženy častěji než muži. Jde především o reproduktivní fázi života (20–50 let). Pokud se migréna rozvine, může neléčená provázet pacienty po celý život. Další příčinou bolestí hlavy je tzv. tenzní bolest hlavy. Ve 20–30 % případů se tenzní bolest hlavy dostavuje častěji než jednou měsíčně, u 3 % pacientů se jedná až o chronické bolesti, které je trápí více než 180 dní ročně. Počet pacientů
trpících bolestmi hlavy navíc stále stoupá, a to s sebou nese i značné ekonomické náklady jednak na léčbu a také jako nepřímý náklad pro zaměstnavatele.

Migrénu nebo tenzní bolest hlavy mohou vyvolat různé spouštěče nejen z oblasti hormonálních vlivů či psychických faktorů, ale i životního stylu. V posledních letech je také zkoumán vliv životního prostředí, potravinových spouštěcích faktorů a nedostatku vody v organismu (dehydratace). Naprostá většina pacientů identifikuje minimálně jeden spouštěcí faktor, přes 95 % pacientů pak hned dva.

Ženy, dejte si pozor na červené víno
Mezi nejčastěji zaznamenané potravinové spouštěče bolestí hlavy patří alkohol. Řada studií potvrdila souvislost mezi spotřebou alkoholu a výskytem záchvatu migrény nezávisle na sobě jako statisticky významnou. Bolesti hlavy mohou vyvolat všechny druhy alkoholu, tedy tvrdý alkohol, pivo i víno, i když červené častěji než bílé. Bolest hlavy vyvolává etylalkohol, ale svou roli hraje i nástup dehydratace provázející konzumaci alkoholu.

Téměř dvacet procent pacientů uvádí červené víno jako příčinu i samostatně, přičemž u žen je tomu tak významně častěji. Dánské studie poukazují také na skutečnost, že spouštěcí účinek červeného vína je silnější v kombinaci se sýrem, zatímco u jiných druhů alkoholu tato kombinace vliv na zhoršení bolesti hlavy nemá. Další nejčastěji uváděnou potravinou je čokoláda, kterou jako spouštěcí faktor opět identifikují ženy častěji než muži, a to téměř dvojnásobně. Jako další potravinové spouštěče bývají u citlivých osob uváděny:

‐ glutamát sodný ve vysokých dávkách a na lačno,
‐ kofein ve vysokých dávkách,
‐ některé další potraviny (např. sýry, sardinky, citrusové ovoce, klobásy nebo párky).

Nejíst a nepít je také problém
Pokud byste se ze strachu před migrénou jídlu nebo pití vyhýbali, také byste nečinili dobře. Vůbec nejčastěji uváděným důvodem bolesti hlavy je totiž právě absence jídla a pití. Vynechávání jídel a nepravidelné stravování jako hlavní spouštěč těchto problémů zmiňuje v různých studiích 30–75 % pacientů. Příčinou bolesti hlavy při hladu je většinou klesající hladina glukózy v krvi. Zásadní pro léčbu je v tomto případě pravidelný jídelníček (menší dávky jídla podávané pravidelně). Důležité je i předcházet dehydrataci. Při výzkumu tohoto spouštěče ustoupila bolest hlavy u 33 z 34 pacientů nejpozději do 3 hodin po podání 500–750ml vody.

MUDr. Věra Peterová, CSc., neurolog:
„Jídla pro migreniky, by měla být z jednoduchých potravin, nic nakládaného, žádné ostré omáčky, spíše dušené, žádný glutaman, masox, konzervanty, barviva, kečupy, zralé sýry, ryby, hrášek, ořechy, čokoláda.
Něco jako dušené nebo pečené přírodní kuřecí, opatrně s kořením, například kuře na medu, bylinkách. Optimální potravinou by byla příloha z čistě žitné mouky, nebo žitný chleba (bez pšeničné) nebo vařené brambory, rýže, k pití spíše jen voda, bylinné čaje. Zelenina spíše vařená nebo dušená, ochucené třeba pažitkou, petrželkou, přírodní chutě, jen osolené. Z ovoce optimálně banán…“

 
Spouštové faktory migrény:
1) Dietní: – hlad, alkohol, určitá jídla (čokoláda, glutaman, ořechy, tyramin – sýry, kompoty, kyselá zelenina, citrusy, barviva, sladidla, konc.cukr)
2) Chronobiologie – nepravidelnost spánku, jídla, weekendové z., diety, opoždění jídla
3) Hormonální – menstruace, menopauza, ovulace
4) Prostředí – ostré světlo, pachy, změny počasí
5) Fyzická zátěž – cvičení, dlouhé cestování
6) Stress a úzkost
7) Trauma hlavy
8) Alergie – intolerance laktózy, barviva
9) Léky – vazodilatancia, kontrasty při RTG
10) Nadměrné kouření, expozice nikotinu
11) Metabolické a infekční poruchy
12) Lokální onemocnění v oblasti hlavy
13) Infekce, nemoci oční, zubní, ORL, poruchy žvýkání
Z nejdůležitějších spouštěčů jsou to potravinové faktory, to jsou ty faktory, které pacient může ovlivnit sám. Žádáme pacienta, aby si vedl deník, jestli tam byly jevy, které se opakovaly u jednotl. Záchvatů a které může eliminiovat, odstanit aby nemusel brát kvanta léků.
Z nejdůležitějších spouštěčů jsou to potravinové faktory. Např. pojídání čokolády. V čokoládě jsou složky, které jednoznačně významně zvyšují výskyt migrény. Další potravinou je červené víno (bílé víno ani destiláty toto nedělají). Dále ořechy, glutaman sodný /pravá čínská kuchyně, umělé polévky, když pacienti jedí jídla z fast foodu. Je to uvedeno na obalu potravin. Tak aby tyto pacient nekonzumoval. Dále tam patří uleželé zrající sýry (syrečky), dále citrusové plody nejrůznější, dále se uplatnují faktory jako káva či čaj (v malém množství nevadí, ovšem u pacientů, kteří konzumují tyto ve velkém, může dojít k vyvolání migrény.
Dále je tam velké množství potravin, nakládané okurky, cibulky, neo když se připravuje maso na grilování a nechá se uležet, tak uleželá masa nebo ryby naložené v mariánádách, uzená masa, pomazánky, které se připraví s cibulí, smíchá se to a nechá uležet.
Sladké zákusk, barviva hlavně červená a oranžová – barviva v limonádách, zákuscích, želé červené a oranžové, jiná barviva toto nevyvolávají. Dále nedostatečná strava nebo hladovění. Mladé ženy, které jsou náchylné k dietám, jsou hladové – nejedí probíráme s pacienty, aby důsledně dodržovali stravovací návyky – Malá jídla mezi tím, aby nedošlo k hladovění, kdy poklesává cukr, což může migrénu spouštět.

Jídla pro migreniky, by měly být z jednoduchých potravin, nic nakládaného, žádné ostré omáčky, spíše dušené, žádný glutaman, masox, konzervanty, barviva, kečupy, zralé sýry, ryby, hrášek,luštěniny, ořechy, čokoláda.
Něco jako dušené nebo pečené přírodní kuřecí, opatrně s kořením, například kuře na medu, bylinkách. Optimální potravinou by byla příloha z čistě žitné mouky, nebo žitný chleba (bez pšeničné) nebo vařené brambory,rýže, k pití spíše jen voda, bylinné čaje,ale i bílé víno. Zelenina spíše vařená nebo dušená, ochucené třeba pažitkou, petrželkou, přírodní chutě, jen osolené. Z ovoce optimálně banán…
U žen potom se významně na migréně vyvíjí hormony u mužů se hormony neuplatňují. U žen je hladina estrogenu a progestinu významná – velmi často je vazba na menstruaci. Menstruační migréna se objevuje pouze 2 dny před začátkem menstruace a 3 dny po. Pokud není vázána na menstruaci
Tam relativně lze hormonálně ovlivnit, jinak vazba na menstruaci bývá častá, spojeno s otoky a jinými projevy, které pacientku zatěžují. Nejvíce migrény v produktivním věku. U přechodu u poloviny žen migrény vymizí a u té druhé poloviny je migrény více. U migrény je místo spoušťových faktorů vyvolávány a spouštěny degenerativní změny, výhřezy plotének, výrustky na krční páteři, skolióza, úrazy krční páteře.
Tam je nutné si uvědomit, že i v oblasti pánve či skolióza jsou přenášeny až do úrovně krční pátečře a mohou vyvolávat. Někdy tomu napomáhá mobilizace krční páteře.
Dalším problémem u žen je vysoký tlak – němá choroba – nemusí se projevovat, ale pokud se objeví vyšší kolísavý tlak, může způsobit migrénu.
Dále tam bývají depresivní stavy, komordity – větší výskyt migrén
Mohou tam být epileptické záchvaty, bývá větší výskyt migrén ale vazba nebývá přímá.
Dále emoční spouštěče, stres, úzkost
Co se týče těhotenství, tak v prvním trimestru je to beze změn, i když ženy zvolní rytmus, problém je spíše jaké léky používat, takže některé ženy zůstanou doma a jdou si lehnout. Po prvním trimestru většina migrén vymizí. Výjimečně se migrény objeví v třetím trimestru a po porodu se migrnény opět objeví. Žena kojí, nepravidelně vstává a jsou jiné problémy. Tam můžeme zkoumat, zda léky, které používáme se nedostávají do mateřského mléka. To je tento problém.

U vázaných migrén je důležité zkoumat, zda ženy neužívají antikoncepci.
Sekundární bolesti hlavy – migréna spuštěná jinými než primárními problémy, tak pacienta posíláme na ORL a někdy problémy mohou být traumaty, úrazy, kde je nutné podrobnější vyšetření.
Hodně lidí – pracovní tempo, snídaně někdy ani to ne, pak zápřah a odpoledne řeší jídla. To je nejběžnější ukázka toho, proč můžeme mít migrénu.

Nejběžnější problémy:
stres (62 %)
změny počasí (43 %)
vynechání jídla (40 %)
sluneční svit (38 %),
nedostatek spánku (31 %)
požití některých potravin, léky ( 30 %)
nadměrné kouření (26 %)
přespání (24 %)
cvičení (15 %)
sexuální aktivity (5 %)

Recepty na lahodné pokrmy, které nevyvolávají migrénu
Krkovice s rýží a grilovanou cuketou
Ingredience:
• 1 kg vepřové krkovice
• ½ svazku rozmarýnu
• 100 ml rostlinného oleje
• 1 kg cukety
• 0,3 l vývaru
• čerstvé bylinky na posypání
• sůl, pepř dle chuti
• vařená rýže jako druhá příloha

Postup:
Maso očistíme, nakrájíme a naklepeme na 1,5 cm vysoké plátky. Rozmarýnové lístky stáhneme ze stonků přímo do misky s olejem, přidáme sůl pepř, důkladně promícháme, a vzniklou směsí maso potřeme. Okořeněné maso opékáme na rozpálené pánvi 2 minuty z každé strany a následně přemístíme do pekáče.
Do výpeku vsypeme cukr, vlijeme vývar. Tekutinu necháme z poloviny vypařit, a vzniklou omáčkou přelijeme maso v pekáči.
Maso dopékáme v troubě předehřáté na 180 °C do změknutí.
Cuketu nasekáme na 0,5 cm silná půl kolečka. Pánev rozpálíme na maximum a plátky cukety postupně opékáme do hněda. Ogrilované plátky cukety osolíme, opepříme a dochutíme čerstvě nasekanými bylinkami (pažitka, petržel, koriandr apod.)

 

 

Rozmarýnové brambory s opečenou kořenovou zeleninou
Ingredience:

• 3 kg brambor
• 3 paličky česneku
• 0,5 kg mrkve
• 0,5 kg pastináku
• ½ svazku rozmarýnu
• 5 ml oleje
• Sůl, pepř dle chuti
Postup:
Brambory důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a rozkrájíme na měsíčky i se slupkou. Kořenovou zeleninu omyjeme, oškrábeme a nakrájíme na pravidelné klínky. Brambory i kořenovou zeleninu promícháme s olejem solí, pepřem, rozmarýnem a vsypeme na pekáč vypodložený pečícím papírem. Pečeme 45 minut v troubě předehřáté na 190 °C.
Toskánská polévka

Ingredience:
• 2 l zeleninového vývaru
• 200 g fazolek
• mix barevných luštěnin (namočených)
• 600 g kořenové zeleniny
• 1 palička česneku
• 100 g špeku
• olivový olej na opečení
• ½ svazku tymiánu
Postup:
Na olivovém oleji orestujeme nožem rozmáčknuté stroužky česneku společně s nahrubo nakrájenou kořenovou zelenionu. Po cca 2 minutách přidáme na centimetrové kostičky nakrájený špek, tymián a vše opečeme dozlatova. Opečený základ zalijeme vývarem, přidáme předem namočené luštěniny a vše vaříme do změknutí.
Polévku dochucujeme solí, pepřem, případně čerstvě nasekanými bylinkami.

 
Špikované krůtí steaky na glazurované karotce s estragonem

Ingredience:
• 1 kg krůtích prsou
• 150 g zeleniny na špikování (česnek)
• 5 cl olivového oleje
• sůl, pepř dle chuti
• 1 kg mladé karotky
• 2 lžíce třtinového cukru
• ½ svazku tymiánu
• 1 svazek estragonu

Postup:
Maso očistíme a nakrájíme na 200 g vážící steaky. Maso špikujeme buď jehlou, nebo vykosťovacím nožem a plníme příhodnou zeleninou/ česnekem. Prošpikované maso svážeme provázkem do steakových tvarů, osolíme, opepříme, pomažeme olejem, posypeme lístky tymiánu a zprudka opékáme 2 minuty z každé strany. Opečené maso vložíme do trouby předehřáté na 190 °C, kde jej dopékáme 10 minut.
Karotku očistíme a nakrájíme na 5 cm dlouhé klínky, které zprudka orestujeme na pánvi s rozpuštěným cukrem. Přidáme máslo, sůl a za občasného míchání necháme glazurovat cca 3 minuty do spojení. Hotovou karotku posypeme najemno nasekaným estragonem.
Hotové maso zešikma nakrájíme tak, aby byla vidět mozaika po špikování.