Web osvětlí, jak se vyznat ve výsledcích laboratorních vyšetření

Vyznat se ve výsledcích laboratorních vyšetření a porozumět jim pomáhá laické veřejnosti projekt LabTestsOnline. Vznikl v roce 2001 v USA, nyní působí v 17 zemích.

Česká verze webu funguje od roku 2008, jejím garantem je přednosta Ústavu klinické biochemie a laboratorní diagnostiky, příští rektor Univerzity Karlovy profesor Tomáš Zima.


Podle evropských statistik jen 20 procent pacientů rozumí v ordinaci tomu, co říká lékař. Většina potřebuje další vysvětlení. Na webovém portálu www.laboratornitesty.cz najdou odpovědi na nejčastěji kladené otázky – proč se nechat vyšetřit, jak se na odběr připravit, co je vyšetřováno a co výsledek znamená, řekla ČTK členka mezinárodní koordinační komise projektu Lenka Nováková s připomínkou, že web nenahrazuje lékaře, může ale na možné zdravotní problémy upozornit.
Své místo mají na webu i sekce screening, slovník pojmů a informace o jednotlivých nemocech. Ve slovníku pojmů najdou zájemci vysvětlení slov jako onkogen, narkolepsie nebo kreatin. V sekci screening se dozvědí o testech, které napomáhají odhalit onemocnění v časném a většinou i léčitelném stadiu.
„Pokud pacient dostal od lékaře výsledky testů a varovně na něj bliká například zkratka TSH, může se podívat do sekce Seznam vyšetření, kliknout na TSH a rozbalí se mu velmi podrobné informace o tomto hormonu, jehož testování je nutné pro posouzení činnosti štítné žlázy a příznaků její zvýšené nebo snížené funkce,“ vysvětlila Nováková.
Dodala, že web pomáhá také lékařům v komunikaci s pacientem při vysvětlování, pochopení i lepší motivaci k dodržování léčebného režimu. Poskytne jim informaci také pro správnou přípravu pacienta před odběrem materiálu pro laboratorní vyšetření a poslouží i jako rychlá informace o nových, pro ně zatím neznámých testech.
Chcete rozumět svému lékaři?
Odcházíte od lékaře s výsledky svého vyšetření a připadá vám, že vlastně nevíte, co vám je. Lékař vám vše vysvětlil, v tom lepším případě, ale informací bylo příliš. Zabouchli jste dveře ordinace a polovinu z nich jste zapomněli a tu druhou potřebujete objasnit. Co teď?
Pokud chcete rozumět, ptejte se! Ptejte se všude tam, kde získáte odborné informace, které nebudou zkresleny komerčními zájmy farmaceutických firem. Pro tyto účely vznikl v roce 2001 mezinárodní zdravotnický portál LabTestsOnline, česká verze byla představena v roce 2008 a letos slaví již 5 let své existence.

Na webovém portálu www.laboratornitesty.cz (můžete použít i www.labtestsonline.cz) najdete odpovědi na otázky: Proč se nechat vyšetřit, jak se máte připravit na odběr, co je vyšetřováno, jak je vyšetření využíváno, co výsledek vyšetření znamená… Své místo zde mají i nejčastěji kladené otázky včetně odkazu na zdroj v literatuře, poslouží vám i slovník pojmů, abyste například lépe porozuměli slovu onkogen, narkolepsie nebo kreatin. V sekci screening se dozvíte o testech, které napomáhají odhalit onemocnění v jejich časných a většinou léčitelných stádiích. Získáte informace i o jednotlivých onemocněních.
Nerozumím, ale chci!
Pokud tedy jdete od lékaře s výsledky testů a varovně na vás bliká například zkratka TSH, podívejte se do sekce Seznam vyšetření, klikněte na TSH a rozbalí se vám velmi podrobné informace o tomto hormonu, jehož testování je první volbou pro posouzení činnosti štítné žlázy anebo příznaků její zvýšené či snížené funkce, atd.
Nekomerční a důvěryhodný
LabTestsOnline získal prestižní certifikát švýcarské společnosti HONcode, což pro laika znamená, že může informacím na těchto stránkách skutečně věřit.
„Tento portál si klade za cíl informovat a vzdělávat širokou veřejnost a tím pomáhat s orientací ve složitém světě laboratorních testů. Lidé by své zdraví neměli podceňovat. Pokud se delší dobu necítí dobře, měli by navštívit lékaře a trvat na důkladném vyšetření. Samozřejmě každý člověk má právo zajistit si na vlastní náklady odběr krve i bez doporučení. Jen o této možnosti vědět…“ vysvětluje Ing. Lenka Nováková, členka mezinárodní koordinační komise LabTestsOnline.

Ing. Nováková ještě dodává: „LabTestsOnline rozhodně nemůže nahradit lékaře, ale může mu pomoci při péči o svého pacienta, tedy o vás. A to se mu, alespoň doufám, daří!“
Chcete ovlivnit IQ svého dítěte? Nechte si vyšetřit štítnou žlázu

Toužíte otěhotnět nebo jste čerstvě těhotná. Moc se na miminko těšíte a přejete si, aby bylo inteligentní po vás a nejlépe ještě inteligentnější. Víte, že to opravdu můžete ovlivnit ještě před jeho narozením? Musíte však jednat okamžitě!
Co mám tedy dělat?
Především musíte být informovaná a vědět, že nižší inteligenci, hyperaktivitu, agresivitu a pozornost Vašeho dítěte ovlivňuje Vaše štítná žláza a případná porucha její funkčnosti. Proto byste se měla nechat vyšetřit, ideálně půl roku před otěhotněním nebo co nejdříve po otěhotnění. A pokud se již léčíte s dysfunkcí štítné žlázy, rozhodně byste neměla léčbu přerušovat a o další léčbě se informovat u svého endokrinologa. Ten vám obvykle doporučí zvýšení dávky léků a případně doplnění jódu v tabletách. V těhotenství totiž pracuje štítná žláza nejen pro vás, ale i pro správný vývoj nervové soustavy vašeho dítěte, což jí dá značně zabrat.
Co způsobuje štítná žláza?
„Nedostatečná produkce hormonu štítné žlázy (hypotyreóza) u matky vede k menšímu růstu a hyperaktivitě dítěte a kromě jiného až ke snížené inteligenci dítěte,“ říká doc. MUDr. Zdenka Límanová, CSc., z 3. interní kliniky VFN a 1. LF UK v Praze. „A nejsou to jen naše dohady, jsou to fakta potvrzená velkým množstvím zahraničních studií a samozřejmě praxí lékařů,“ dodává lékařka. Zvýšená funkce (hypertyreóza) může komplikovat průběh těhotenství, vyvolat předčasný porod s následnými komplikacemi pro matku i dítě.

Jak poznám, že se mám nechat vyšetřit?
Odhalit špatnou funkci štítné žlázy bez odběru krve je mnohdy nemožné. Při snížené funkci je žena unavená, ospalá, někdy přibírá na váze, má suchou pokožku… A takto se cítí velké množství žen a v těhotenství snad všechny. Dopady mírně snížené funkce štítné žlázy ženy obvykle ani nevnímají. „Proto s největší naléhavostí doporučujeme, aby si ženy ještě před otěhotněním, případně co nejdříve v 1. trimestru těhotenství nechaly vyšetřit štítnou žlázu. A pokud jim lékař odmítne napsat doporučení, ať neváhají a do laboratoře si zajdou samy. Zaplatí kolem 650 Kč a budou mít jistotu, že neohrozí správný vývoj svého dítěte a samozřejmě ani vlastní zdraví,“ důrazně radí paní docentka Límanová. Její slova doplňuje Ing. Drahomíra Springer, Ph.D. z Ústavu klinické biochemie VFN: „Ženě je odebrán vzorek krve a výsledek testu může mít už za jeden den. Léčba tak může být nasazena okamžitě, což je pro zdravý vývoj plodu stěžejní.“

Co se vyšetřuje?

TSH je testem první volby. Obvykle je v těhotenství ordinován současně s vyšetřením koncentrace volného tyroxinu (FT4) a protilátek proti štítné žláze TPOAb. TSH je hormon, produkovaný podvěskem mozkovým (hypofýzou) a je součástí zpětnovazebného systému, který udržuje v krvi stabilní množství hormonů štítné žlázy tyroxinu (T4) ). Hormony štítné žlázy pomáhají kontrolovat využívání energetických zdrojů organismem a ovlivňují řadu klíčových pochodů v lidském těle. K objasnění příčiny hypotyreózy slouží vyšetření TPOAb . Pozitivita tohoto testu svědčí pro autoimunitní příčinu hypotyreózy. Viz www.laboratornitesty.cz

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.