Praha oslavila vstup do roku Koně Orientálním bálem

Ačkoli v roce 2014 žijeme již druhým měsícem, podle čínského kalendáře začal nový rok teprve v pátek 31. ledna. A protože čínský kalendář přímo souvisí s čínským horoskopem, nacházíme se momentálně na začátku roku Koně, přesněji řečeno Dřevěného koně.

Dřevěného proto, že čínská astrologie znamení roku připisuje i jeden ze čtyř živlů, kterým je pro letošní rok právě dřevo. Rok Dřevěného koně nás tedy bude provázet až do 8. února 2015.

A právě u této příležitosti, tedy vstupu do roku Koně uspořádala Česko-čínská společnost v Praze Orientální bál. Ten se uskutečnil v sobotu 8. února v pražském hotelu Belvedere a byl bohatý na přehlídku orientální kultury, od zpěvu, tance až po ukázky bojového umění.
Orientální bál zahájila svým projevem Dr. Zlata Černá, předsedkyně Česko-čínské společnosti, a ve stručnosti představila aktuální rok. „Rok 2014, který podle tradičního čínského kalendáře začal 31. ledna je 31. rokem 60. letého cyklu a je ve znamení Koně. Kůň je přátelský, odvážný, tvůrčí, nebojí se riskovat, ale někdy je i trochu nerozvážný, což mu může způsobovat problémy,“ shrnula v úvodu a popřála všem přítomným hodně štěstí a úspěchů v tomto dynamickém, ale relativně příznivém roce.
Pak už Orientální bál, který byl letos v pořadí čtrnáctým, pokračoval svým nabitým kulturním programem. S čínskou tradiční hudbou se představila skupina Pražské S´-ču, což v překladu znamená hedvábí a bambus. Název souboru hrající převážně tradiční instrumentální čínskou hudbu na strunné a dechové nástroje, není zvolen náhodně, ale symbolizuje původ nástrojů. Ve staré Číně se totiž struny vyráběly z hedvábí a flétny či ústní varhánky zase z bambusu.
Dále v průběhu večera vystoupila s orientálním tancem skupina Trn v oku, pod vedením tanečnice Ajny Řezníčkové. Skupina se specializuje na netradiční a exotické tance z Číny, Japonska, Korey, Bali, Indie, Havaje, Tahiti nebo Haiti. A pro Orientální bál skupina zvolila působivé japonské tance ve stylu tanečníka Taichi Saotome v nádherných kostýmech. Další vystupující, formace Qin Fei, předvedla ukázku wu shu, neboli klasického čínského bojové umění a Lvího tance, který je tradičním novoročním tancem v Číně. Jejich vystoupení bylo plné pestrých masek, poutavých příběhů, energie i starobylé čínské kultury bojového umění.
Zcela z jiného soudku pak bylo tematické vystoupení baletní školy Olgy Kyndlové při Státní opěře v Praze. Mladé baletky zatančily poutavý a přesný Čínský tanec z baletu Louskáček Petra Iljiče Čajkovského a následně ještě Valčík z jedinečného baletu Coppélia francouzského skladatele Léo Delibes.
Večer následně vedle tomboly vyvrcholil i vystoupením dívčí skupiny Effe(x)tion věnující se hudebnímu žánru K-pop, neboli Korejskému popu, který sice původem pochází z Koreje, ale v současnosti je populární u mladých lidí po celém světě. Skupina Effe(x)tion kromě zpěvu předvedla i svižný, moderní a nápaditý tanec, který se ve finále večera pokusila naučit i tancechtivé přítomné.
Co přinese rok Dřevěného koně
Rok Dřevěného koně bude rychlý a aktivní, a vše se tak bude vyvíjet podstatně rychleji než v minulých letech. Rok přeje zejména odvážným lidem, kteří se nebojí riskovat. Celkově by se měly lidem plnit smělé plány, vycházející především z předpokladu, že dovedou jednat rychle a rychle se rozhodovat. Není náhoda, že se v tomto roce rozhýbou a nečekaně rychle vyřeší i věci, které v minulosti spaly nebo byly upozaděné.
Zajímavostí pak může být, že rok Koně má 384 dní. Čínský kalendář každopádně neplatí jen po Činu, ale i pro celý Dálný východ. Nový rok tak 31. ledna oslavili i obyvatelé Japonska, Korey, Vietnamu, Mongolska i dalších států Jihovýchodní Asie.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.