Obouváme své děti, či vnoučata správně?

Zas a znovu, každoročně připomíná Sdružení českých spotřebitelů, o. s. (SČS) rodičům a všem dospělým, kteří pečují o děti, aby si uvědomili svoji odpovědnost za správné „obutí“ svých ratolestí. Mnoho rodičů přesto stále neví, jak mají dětskou obuv vybírat; a dokonce výběr obuvi podceňují.


„Je přitom známo, že na našem trhu se – bohužel – prodává i dětská obuv, která neodpovídá zásadním ortopedickým a mnohdy ani hygienickým kritériím na zdravotně nezávadnou obuv. Regulace je v tomto ohledu totiž velmi mírná. Proto Sdružení českých spotřebitelů vydalo již po několikáté za podpory Ministerstva průmyslu a obchodu a ve spolupráci s  Českou obuvnickou a kožedělnou asociací – osvětový materiál  ´Obouváme správně své děti?´, který má upozornit na rizika nesprávného obouvání zdravotně závadné dětské obuvi a tím minimalizovat poškozování zdraví dětí. Publikace upozorňuje, že spotřebitel si může vybrat zdravotně nezávadnou a bezpečnou „obuv pro Vaše dítě“ se ZNAČKOU ČESKÉ KVALITY „ŽIRAFA“, která mu garantuje nákup ověřeného, bezpečného výrobku,“ říká hlavní koordinátor této kampaně, Petr Krejcar, regionální ředitel SČS v Hradci Králové.
Distribuce publikace byla letos provedena do necelých 700 mateřských škol v rámci dvou vybraných regionů – tentokrát do krajů Pardubického a Ústeckého. Prostřednictvím školek se letáky dostávají k rodičům. Část nákladu šla opět do obchodů prostřednictvím České obuvnické a kožedělné asociace. Publikace je k dispozici na webu SČS zde .
„Téma bezpečnosti, resp. zdravotní nezávadnosti dětské obuvi se snaží SČS řešit již po několik let. Hlavním cílem je vytvoření evropské harmonizované technické normy,“ upozorňuje Libor Dupal, předseda SČS a dodává: „Tím by se vytvořily všeobecné požadavky jednotné v rámci celé Unie a zamezila by se výroba, resp. omezil dovoz levné, ale pro děti nevhodné obuvi. Bohužel, je to běh na hodně dlouhou trať.“ SČS v tomto směru působí v evropských strukturách a spolupracuje při tom i s Europoslanci (Dr. Roithová) i s dalšími osobami a subjekty.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.